My Sunday's dinner was simply simple "kampung dishes", Ikan Masak Pindang and Stir Fried Paku. I have been craving for Masak Pindang for quite sometimes. Not a favorite at home, so I seldom cook this. I was in Penang yesterday, dropped to visit my sister and she cooked my favorites. Really enjoyed my meal. Here is the recipe if you wanna give a try.
INGREDIENTS
5-6 fish any fish / 5-6 ketol ikan
2 tomato quartered / 2 biji tomato
1 onion quartered / 1 biji bawang belah 4
7-8 bird's eye chilies / 7-8 biji cili padi
5-6 tbsp tamarind juice / 5-6 sdb air asam jawa
1 turmeric leave / 1 helai daun kunyit
5 tbsp oil / 5 sdb minyak
2 cups water / 2 cawan air
1 lemongrass crushed / 1 batang serai dititik
Grounded Ingredients
5 cloves garlic / 5 ulas bawang putih
1 onion / 1 biji bawang besar
3 cloves garlic / 3 ulas bawang putih
2 tbsp peppercorns / 2 sdb lada hitam
1" shrimp paste / 1" belacan
2" turmeric root / 2" kunyit hidup
Ground or blend all ingredients /Tumbuk atau blend semua bahan
PREPARATION
_________________________________________________________________
Saya difahamkan oleh ibu ini masakan orang Jawa, sebab ini memang favorite arwah ayah saya, turun kepada saya. Saya memang suka masak pindang ini, sampai menghirup la kalau dah dapat. Saya jarang masak ini di rumah sebab kurang sambutan. Sememangnya dah lama berhajat nak makan, cuma semalam berkesempatan. Kebetulan ke Penang singgah rumah adik dan makan malam di sana, dia masakkan makanan kegemaran saya. Alhamdulillah memang enak. Walau pun tak dapat ikan terubuk atau pun ikan parang memadai dengan ikan kembung yang fresh lagi manis. Digandingkan pula dengan goreng paku, sambal belacan dan telur dadar, memang menambat selera. Sebenarnya kalau nak makan masak pindang ni eleok makan dengan nasi yang dimasak agak lembik sedikit weee..... bak kata orang mak mertua lalu pun tak sedar. Rugi kalau tidak mencuba. Masak pindang ini boleh dikatakan sama juga dengan masak singgang. Cuba la... pasti suka.
______________________________________________________________
Next Post - Sayur Goreng Pucuk Paku
PREPARATION
- In a saucepan heat up oil. Saute grounded ingredients, add in lemongrass and turmeric leaves. Fry till fragrant. Add in water, simmer till boiled./ Panaskan minyak dan tumiskan bahan giling sehingga naik naunya. Masukkan serai dan daun kunyit, dan air. Renehkan seketika sehingga mendidih.
- Add in fish for a few minutes then add in tamarind juice, and salt to taste. Simmer until fishes are done, add in tomato, bird's eyes chilies and onion. Leave to sim for a while and off heat./ Masukkan ikan dan biarkan seketika, masukkan air assam jawa dan garam secukup rasa. Masak hingga ikan masak baru masukkan tomato buah, bawang besar dan cili padi. Padamkan api dan sedia dihidang.
_________________________________________________________________
Saya difahamkan oleh ibu ini masakan orang Jawa, sebab ini memang favorite arwah ayah saya, turun kepada saya. Saya memang suka masak pindang ini, sampai menghirup la kalau dah dapat. Saya jarang masak ini di rumah sebab kurang sambutan. Sememangnya dah lama berhajat nak makan, cuma semalam berkesempatan. Kebetulan ke Penang singgah rumah adik dan makan malam di sana, dia masakkan makanan kegemaran saya. Alhamdulillah memang enak. Walau pun tak dapat ikan terubuk atau pun ikan parang memadai dengan ikan kembung yang fresh lagi manis. Digandingkan pula dengan goreng paku, sambal belacan dan telur dadar, memang menambat selera. Sebenarnya kalau nak makan masak pindang ni eleok makan dengan nasi yang dimasak agak lembik sedikit weee..... bak kata orang mak mertua lalu pun tak sedar. Rugi kalau tidak mencuba. Masak pindang ini boleh dikatakan sama juga dengan masak singgang. Cuba la... pasti suka.
______________________________________________________________
Next Post - Sayur Goreng Pucuk Paku
_______________________________________________________________
No comments:
Post a Comment