Monday, February 20, 2012

BEST MOIST CHOCOLATE CAKE




This cake is super moist and rich, but not too rich. And the coffee in this recipe really brings out the flavor of the chocolate. And although this Moist Chocolate Cake Recipe is one layer cake, I made it in two batch and stacked and covered with with chocolate ganache. If you are doing this cake for the children you can substitute the coffee with boiling water. Nice recipe for birthday or dessert. Absolutely a keeper


Best Moist Chocolate Cake

Adapted from :- Click Here - bestmoistchocolatecake.com
2 Cups Flour
2 Cups Sugar
¾ Cup Hershey's Cocoa
2 Teaspoons Baking Soda
1 Teaspoon Baking Powder (Optional) This will make the cake rise just a little bit more than using the Baking Soda only.
2 Eggs (I use large eggs)
1 Teaspoon Salt
1 Cup Buttermilk
Note that you can freeze buttermilk so you have it to make another buttermilk chocolate cake recipe later.
1 Cup Mazola Vegetable Oil
1 ½ Teaspoons Vanilla Extract
1 Cup Strong Coffee - hot

Preparation


  1. Preheat Oven to 300° F
  2. Use Crisco Shortening to lightly grease and flour the 9 x 13 in. Baking Dish.
  3. (It's a one layer chocolate cake!)
  4. Place all the ingredients on the left except the cup of hot coffee into a mixing bowl.
  5. Mix at medium or medium high speed. After about 1 minute add the 1 cup of hot coffee. Then continue to mix until all ingredients are blended and smooth.
  6. Pour into greased and floured baking dish
  7. Bake for 1 hr. (Cupcakes 22 - 23 min. Be sure to use cupcake liners.)
  8. Test by sticking in the middle with a knife. If it comes out clean... it's done! If not put it back in the oven for an additional 5 minutes and then test again.
  9. Allow to cool.

Cook's note


The recipe is for one layer cake, if you want to have a layered chocolate cake you either make it two batch or halved the cake. I used chocolate ganache for the layer.
Rasanya bila bab chocolate cake ini memang tidak pernah jemu dan susah menolaknya. Saya sudah cuba dua tiga resipi moist chocolate cake...semuanya sedap-sedap berlaka. Ini adalah satu lagi resipi yang montop dari bestmoistchocolatecakerecipe.com. Cukup lembap dan terasa chocolatenya. Rasanya 1 cawan kopi panas menaikkan rasa chocolate ini...very rich....tetapi jika hendak membuat kek ini untuk anak-anak kecil bolehlah gantikan secawan kopi ini dengan air panas. Resipi ini adalah untuk 1 layer tetapi saya buat dua adunan dan lapiskan dengan chocolate ganache. Masih lagi cuba melembutkan tangan dengan kerja-kerja seni ini saya gunakan ganache untuk topping sekali. Ganachenya tidak sebegitu yang saya harapkan tetapi baru-baru ini saya mendapat tips berharga dari blog Zack untuk mendapatkan hasil ganache yang cantik, insyallah akan mencubanya nanti.


Thanks to the following who inspired me to try the awesome cake
Naz -http://ovenkecil.blogspot.com/ and http://www.love2cook-malaysia.com/p/contact-me.html


Next Post - Breakfast Menu


Maklumat Tentang Buttermilk


Kepada yang bertanyakan tentang buttermilk di sini saya letakkan gambarnya. Buttermilk boleh didapati dikedai perkakas kek atau di TESCO. Cari dibahagian antara susu dan keju. Harga sekotak diantara RM11-12 adalah dalam 2-3 cawan. Buttermilk ini boleh dibuat sendiri jika payah untuk mendapatkanya. Caranya mudah. Sediakan 1 cawan susu segar dan masukkan 1 sdb cuka atau 1 sdb jus lemon. Kesanya sama aje dengan buttermilk asli. Sila rujuk , Klik Sini untuk resipi buttermilk.


Harap maklumat ini dapat membantu. Untuk kek di atas tu saya cuma gunakan gantian buttermilk dengan membuat buttermilk sendiri.

31 comments:

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum kak Paty..
wah akak pun dah buat kek ni yer. Ermm..siap deco lagi..Mmg best kek ni!

HomeKreation said...

I love choc cake anytime!

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Naz, alamak, memang akak ada C&P dari Naz tapi akan tak tulis from where I got the resipi..ya..ya it's from your blog nanti akak back link balik...akak memang akan cuba any choc cake resipi...thanks ya...akak decorate sebab anak akak nak kasi bday kawan akak pun nak berlajar ganache cuma akak ambil cukai pintu sepotong untuk blog photo shoot

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Along same goes to me...I'm a copy cat chef..mana ada yang sedap I adapted. This one is from Naz and Love2 Cook Malaysia. I still remember your sour cream chocolate cake, its a keeper my dear

Sonali Pradhan said...

No doubt...this is the best moist cake I hav come across....delicious....thnx for sharing the recipe:-)

Http://onlyfishrecipes.blogspot.com/

CitarasaKu said...

salam paty's...kek coklat memang tak pernah jemu...sedap dengan bermacam versi. Nanti saya cuba resepi nie pulak..ahak. Tq for sharing..opps kat bawah tu lemon curd...saya suka sangat.

quinnie said...

akak dah cuba resepi dari kak naz ye...saya tak tau la bila ada kesempatan nak cuba...sebab baru sgt buat kek coklat...hehehe...memang tertarik nak cuba kek ni sebab ada letak air kopi tu...:)

fh said...

salam
kek ni sedap biasa2 ker...atau memang sedap...?saya dah bnyak try kek cok...masih tk jumpa yg betul2 sdap n moist....

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Fh, susah akak nak jawap betul2 sedap semua bergantung kepada apa yang kita hendak..tetapi setakat ini ramai yang dah cuba semua sependapat dengan akak...boleh dikatakan lebih kurang 95% pada chocolate cake secret recipe.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Hi Sonali..thanks...yeap this one not only from bestchocolatecake.com. but the cake itself is the BEST. Ya thanks to Naz...from ovenkecil.blogspot and Love2CookMalaysia.blogspot for sharing and hightlighting the recipe

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Noor. akak pun first time try lemon curd to mula tenguk Anna Olson buat..akak ambik step anak Olson recipe akak ambil dari allrecipe.com. sedap jadikan filling untuk cupcake and spongecake

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Quinnie..gitulah bertandang umah kekawan dia orang recommend akak try..ini akak tak takut buat sebab soldier kat rumah suka chocolate cake...pasti habis punya

ijayuji said...

Salam kak paty!!! mmg nmpk moistttt sgt2!!! bg kita seslice tu yer kak paty, kita mkn tak byk hihihi... buat rasa2 jerrr :D

Anna Qawina said...

salam kaka..wahwah..harus jugak buat nih..heheh..apa tips ye nak buat border kat tepi kek guna ganache, saya pun tak lulus kak, kantoi jek, kalo boh dlm peti nanti agak susah nak paipkan, mau terkoyak plastik bag icing tuh..huhu..ada tips kongsi ye kak, nak wat gak tuk besday nanti mggu ni..plissss

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Anna, akak main taram aje...apa yang Anna cakap betul tapi akak tenguk yang pandai dalam bab ni ialah http://zachoes.blogspot.com/2011/11/deco-dan-hiasan-piping-tipsnozel.html dan Ayu Curlybabes. Anna kena berguru dengan diaorang..ganache ini akak ikut recipe joyofbaking..tak kurengmenjadi...tangan akak kut

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Ija...nanti akak anta ya betul cukup sepotong?????

KOALAJEPONG said...

askum kak paty...wow...sedapnya...ina mmg suka coklat cake...nk jgk...

Uncle Lee said...

Hi Paty, ini la I call chari pasal cake for women, ha ha. Makan 1 piece, nak dua, then tiga, sampai lupa nama mak and how to spell 'diet'.
You sure can make cakes. I love that dark rich blend chocolate colour.

I think if tangkap a female crook nak ask or interrogate her, she won't answer, put one slice of this cake, habis cherita, she will even tell her nenek's name, ha ha.
Like I said before, I wish I am your neighbour, haha.
You have a nice day, Paty, stay beautiful and simpan satu lagu dalam hati.
Lee.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Ina...entahlah setakat ini akak belum jumpa lagi orang yang tak suka chocolate cake. Selalunya pantang nampak...tapi resipi ini memang best

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Hi Uncle Lee, thanks for dropping by..it's my children's favourite....so I also tumpang makan..ya..you are right..the moment you eat this cake you forget to spell DIET ...HA...HA that was great.

Chik Mimi said...

kak paty cantiknya kek akak tu,geram tengok

Anonymous said...

Salam Paty ...

Nak tanya macamana/bagaimana nak dptkan Buttermilk?

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Chik Mimi..eesshhhh buat lawak pula..akak ni baru nak berlajar menghias kek dah kata cantik...Inilah yang paling senang...curah chocolate tabur manik urai..ha...ha...cara orang lama

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Anonymous...buttermilk boleh dibeli di TESCO, cari bahagian susu dan cheese kotaknya sama dengan kotak susu. Kalau taksalah akak harganya RM11-12, mungkin ada kut dalam 2-3 cawan. Pergi balik ke N3 chocolate cake akak..akak masukkan gambar kotak buttermilk.

Dalam resipi kek chocolate akak, akak tak masuk pun buttermilk, akak rasa tak berbaloi untuk beli kerana kita boleh buat buttermilk kita sendiri. Caranya mudah..bagi 1 cawan susu segar masukkan 1 sdb cuka atau jus lemon. rasanya dan kesanya sama dengan buttermilk. Resipi buttermilk ini akak berlajar dari pakar. Masuk ke link joyofbaking.com cari bawah buttermilk substitute ada caranya ditunjukkan. Untuk gambar buttermilk kembali ke Resipi Moist Chocolate Cake akak, akak masukkan gambarnya

Anonymous said...

Terima kasih daun keladi ...

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Anonymous...sama-sama, akak happy kalau dapat membantu...sebenar ada pilihan jika bahan itu tak ada...mudahkan membuat buttermilk

Nur68 said...

I have this problem with some chocolate cake recipes that use oil, entahla kak mcm tak boleh nak masuk plak dgn tekak sy...kalau ada resepi yg guna minyak masak tu i just substitute with butter..pnh sekali sy follow recipe religiously, I could only wallop a small slice pastu tak nak makan...hehehe...I still prefer choc cake w/out the oil but when it comes to banana & carrot cake, I don't mind the oil at all probably because of the addition of cinnamon n nutmeg...

but I will definitely try this one, with or without the mazola..tak tau lagi...hehehe...tqs again for sharing this beautiful recipe kak

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Hi Nur...I believe the thing that made the cake moist and dense tulah minyaknya.....so don't think about the minyak so much...recipe ini banyak dicuba oleh blogger di India...kalau you walk through rata2 dah try and semua bagi great remarks on the cake. Akak pun suka and most likelihood akan kekal dalam my recipe journal.

Anonymous said...

Hi Paty,

In ur recipe its stated 1 cup of strong coffee, so how many teaspoon of coffee did u put to the 1 cup of boiling water?

suffiakmal said...

baguslah akak ni, bagi info segalaa. harga buttermilk tu la apa laa. org lain setakat cerita guna bahan apaa. thanks kak

Norhazrina Abdul Hamid said...

hye sis! love reading ur blog. boleh x dis recipe pakai magic pan instead of oven? sbb i xde oven. n i dengar moist cake boleh jugak buat pakai magic pan. heeee. myb u boleh share nak buat moist cake using magic pan? thx!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...