Pages

Tuesday, February 21, 2012

KUIH KASWI / LOMPANG GULA MERAH


I am a bit confused with these little kuih some named it kaswi some named it lompang. Both used the same ingredients. To me if I steam the kuih in the Chinese tea Cups I called these kuih "lompang" and if steam the kuih in a tray then Kaswi fit the name. So...what say you.???  I think is fair and clear....ha....it's just my thought...anyway these are the Malay's tea time favourite...a local traditional "kuih" which are simple and easy to prepare. You can make it with palm sugar or pandan or a line of rainbow colour...it's so versatile and SEDAP AND A BIT CHEWY.

Kuih Kaswi / Lompang


Print Save Recipe

Ingredients:


Ingredients A
1 1/2 cup palm sugar / 1 1/2 cawan gula merah
1 cup water / 1 cawan air
1/2 sugar / 1/2 cawan gula
2 blade pandan leaves / 2 helai daun pandan
Ingredients B
1 ½  cup flour/ 1 1/2 cawan tepung gandum
½ cup tapioca flour / 1/2 cawan tepung ubi
3 cups water / 3 cawan air
2 tbsp alkaline water / 2 sdb air kapur
Ingredients C
½ grated coconut / ½ kelapa parut putih

Directions:


  1. Heat up steamer and steam grated coconut with a pinch of salts and set aside / Panaskan kukusan dan kukus kelapa parut yang digaul dengan secubit garam dan letak sebelah
  2. Combine all ingredients A and boil until sugar dissolve. Strain and ensure you get 2 cups of palm sugar syrup / Satukan semua bahan A dan masak sehingga gula hancur. Tapis dan pastikan anda mendapat 2 cawan air gula. Sejukkan.
  3. Combine all ingredients B, then add in ingredients A, combine well and strain / Satukan bahan B dan masaukkan bahan A, Gaul rata dan tapis.
  4. Grease Chinese Tea cups and steam for 5 minutes, then pour in the batter. Steam for 15-20 minutes. Allow to cool completely and remove from tea cups. Serves with grated coconut / Oleskan acuan lompang dengan sedikit minyak, kukus selama 5 minit dan kemudian tuangkan adunan. Kukus kuih selama 15-20 minit. Sejukkan dan baru keluarkan daripada acuan dan hiding bersama kelapa parut.

Kadang-kadang keliru juga dengan kuih ini ada yang panggil kaswi ada yang panggil lompang, tapi bagi saya yang tak mahu fening...kalau saya kukus pakai acuan lompang saya panggil lompang kalau kukus pakai loyang saya panggil kaswi...betul tak...mudah jangan fening-fening, janji sedap. Rasanya kuih ini memang jimat..bajet kecil bahanya murah..buatnya senang dan cepat, tak banyak kerenah dan yang paling penting sedap. Agak liut-liut sedikit dan gula merah menaikkan lagi rasa kuih ini. Boleh dibuat dengan gula merah, air pandan dan warna-warna pelangi..semua bergantung kepada kreativiti masing-masing..palingpenting untuk mendapatkan hasil yang memuaskan pastikan sukatan tepung dan air betul. Kuih jadi cantik dan berlubang ditengah.  Ha...ha.   yang empunya resipi adalah dari Cik CT Delima kita yang diadaptasikan dari Citarasa Wan. Sesuai buat sajian petang mahupun majlis.

Next Post - Breakfast Menu

12 comments:

Asyifa Mustaffa said...

sy bru buat kuih nie smlm....:)

Sheila Shafeareen said...

salam sdp kuih ni baru je kukus tunggu sejuk ,,,pagi esok boleh le rasmikan....

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Asyifa...kuih yang mudah, murah dan menarik...so kita panggil kuih 3M la akak suka bab kelapanya suka taruk banyak2

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Sheila..macam tulah kuihMelayu ni elok buat malam esoknya rasmikan kuih potong jadi cantik dan yang dalam acuan pun jadi cantik...itulah rahsia kecantikan kuih Melayu kena completely cool

Uncle Lee said...

Hi Paty, whatever the name, I'll have 5 pieces. They sure look good. I suka anything ada kelapa or nanas.
I have eaten this before long time ago at a Malay friend's house.....
Sure wish I am your neighbour, ha ha.
Have a nice day, Paty.
Lee.

EmbunRosaliza said...

Assalam kak paty, saya suka mkn kuih kaswi mcm ni, sedap sangat , kena pula dgn kelapa parut muda mmg terangkat, berbiji2 boleh habis heheh

mala said...

Salam kak paty, kalau cina panggil ko sui hehehe
http://alamroon.blogspot.com/2011/08/kuih-lompang.html

ijayuji said...

Salam kak paty! bykkknyer n3 akak kita terlepas! suke dgn kuih kaswi :D kita pun baru n3 kuih kaswi gandum hihihi... yg pasal butter tu mmg betul kak, kdg kita pun kompius, berat dia lain2, skrg ni guna lurpark sbb dah takde butter lain berat dia tak sampai 250g, mahal laks tuuu huh! yg local punyer pulak yg halal takde stok huhu..

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

HI Uncle Lee, this kuih is not only the Malay's kuih, it's also a favourite Baba Nyonya kuih. I believe the word came from Chinese word. Best with grated coconut.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Embun...itu yang jadi masalahnya..akak ni cuma boleh makan satu dua aje sebab akak diabetic...tetapi kalau dah kena dengan lemak2 kelapa tu lupa kejap kita ni diabetic...bedal dulu pas tu makan ubat.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Mala... yeap you are right kos sui tu memang datang dari perkataan Chinese...kuih ni pun popular didkalangan masyarakat Nyonya Peranakan

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Ija..akak memang suka kuih2 macam ni...kuih kosui ini kalau bulan puasa lagi laku ya..malam semalam akak try resipi Chef Liza yang semua orng ikuti akak masukan cendol dalam kosui akak sayang takut terbuang lepas buat talam 4 rasa. Ingatkan boleh nampak cendolnya tapi tak..tapi rasanya memang montop

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...