Tuesday, February 07, 2012

DAGING LOMPAP / GREEN CHILIES BEEF



As I said in my earlier post, this beef dish is currently a HITS here in Malaysia...every blog you enter will definitely serve you this delectable dish. Absolutely delicious with white rice, bread or even any rice you cooked. I'm still puzzle to why it was called Beef Lompap, I couldn't find the meaning of Lompap and couldn't detect any relations of the name with the ingredients....but I do noticed that this dish has a lot of similarity with the Indonesia Masak Ijo, Indonesia Green Beef. Possibility it was an Indonesia dish is very high and it could be that Lompap is a district or name of a place...may be??? It could be also from Negeri Sembilan...a state that used  lots of lot bird's eyes chilies like masak lomak... well it's my wild guess.

It's kind of habit for me to find out the history of recipes that I posted in my blog, to me every food has its history and story to tell...same goes to this Daging Lompap but the history of this dish remains mystery....!!!!

Anyway this beef is fantastic...in fact to be frank you don't need other side dish, just enough with rice. Very satisfying and fit any rice....tomato, nasi lemak, briyani...etc. For those who have yet to try...better do so....it's a BOM!!!!

Memang panas buntut dibuatnya melihat seorang demi seorang buat komen yang terangkat mengenai daging lompap ini. Memang sudah lama berhajat hendak buat tetapi biasanya saya kalau hendak masak ini lebih gemar menunggu anak-anak balik bercuti...baru meriah...jadi letakkan daging ini dan Nasi Lemak Tumis dalam TO DO LIST saya dan tengah hari semalam saya masak daging...wow..memang terangkat...saya sendiri yang sepatutnya kena kurang makan nasi jadi bertambah-tambah jadinya..memang sedap  dan lebih dasyat...boleh ketagih dibuatnya..tangan ini asyik mengapai sudu lauk aje....itu yang saya buat lebih untuk digandingkan dengan Nasi Lemak...macam tu juga pagi tadi....anak-anak makan tak berganjak. Katanya resipi ini asal dari dapur cikcek..thanks ya cikcek for sharing this wonderful resipi.

Saya masih lagi tertanya-tanya asal usul resipi ini...dan makna Lompap dibelakang Daging tu..cuba buat kaji selidik tapi masih belum mendapat jawapan. Melihat pada ramuan banyak persamaanya dengan Masak Ijo , masakan Indonesia, tetapi ada yang kata asalnya dari masakan Nogori..boleh jadi juga..masakan Nogori memang banyak menggunakancili padi..tetapi Lompapnya apa maknanya????mungkin nama daerah kut???entah lah..tetapi saya suka mencari jawapan kepada persoalan sebegini..kerana bagi saya setiap resipi mempunyai sejarah dan ceritanya. Apa pun pada sesiapa yang mungkin mengetahui asal usul masakan ini bolehla share dengan kita semua..sebab lauk ini memang unik...pada yang belum mencubanya...rugi lo...

Next Post - Holiday Special - Afternoon Tea with Scones, Banana Swirl Cake and Club Sandwich

3 comments:

Sheila Shafeareen said...

As'salam nice i like, rasa mmg nak buat lg aje sdp kan...my son mkn cicah sama roti....

cik cek said...

Memang tak sangka la pulak resepi tradisi family mertua yang cek kongsikan jadi fav ramai kengkawan...tq pada akak dan aume kwngkawan yg telah mencuba....kat rumah cek...kalau dah pening tak tau msk apa...dan tanya kat anak2 nak mak apa hari ni ek...jawapannya mesti Daging Lompap.... :)

Rosa's Yummy Yums said...

Oh, that dish looks amazing! What a tasty combination. I love the cuisine of Malaysia.

Cheers,

Rosa

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...