Thursday, February 16, 2012

ARORA BATIK CAKE / KEK BATIK ARORA





I believe this cake was inspired by Malaysia's Batik Design, it's colourful and the cake was buttery, soft and yummy. I found the recipe from ady-adygreatsword.blogspot.com and slightly adapted the recipe to create one amazing cake. 
_________________________________________________________________________


Kek Batik Arora ini sudah semakin popular dan ramai sudah mencubanya. Saya baru berkesempatan untuk mncuba. Rasanya kek ini diinspirasikan daripada corak batik kita. Memang cantik dan menarik bagi yang pandai bermain dengan warna. Kek Batik saya ini agak kaku sedikit...sebab tuanya kurang berseni. Keknya adalah kek butter biasa cuma kelainanya terletak warna-warna yang dicorakkan. Kek yang sesuai dijadikan sajian minuman petang.

Next Post - Yogurt Biscuits

24 comments:

Amie said...

Assalam Kak Paty,
nampak meriah sungguh kek batik arora tu.. macam2 warnanya, macam pelangi pun ada! Sedap ni buat hidangan petang dengan secawan teh panas!

CT Delima said...

As'salam Kak Paty

petang baru dapat singgah, dari pagi sibuk sedikit kemas2 rumah. ct dah amik resipi ni kak paty, nanti ct cuba pulak ya. samalah ct pun tak berapa pandai nak melukis2 ni apalagi melorek2 bagai..hehehe

mala said...

salam kak paty - luv the color!

hazila said...

memang colourful kek batik arora ni. Jamu mata dulu sebelum jamu perut.

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Assalam kak paty..

dah sampai ke sini kek batik arora puan cida/nuanza ni ye... sy suka pada nama & warnanya.. cantik!

cik cek said...

Meriah kalernya...nak rasa sepotong kak...buat minum ptg ni....:)

rahel said...

Kak Paty,menggoda sangat kaler2 kek arora ni..suka gue tengok,tapi lagi suka klu dapat join makan kek..hehehe.

Lyza said...

salam kak paty..cantekkk..suka tgk..

Family Blog said...

Tersangatlah kreatifnya.....Makan pun mesti berselera dapat kuih cantik macam ni..

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Amie...kek ni kalau pakai Wilton color lagi cantik...akak pakai color biasa aje

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam CT...hem..kalau CT buat lagi cantik...CT ni berseni orangnya

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Mala..yeap my favourite color

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Hazila...layan diri ya....

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Madiha..akak tenguk kat blog Ady...nampak cantik cubala bermain dengan warna..lama tak main color...kaku sdikit batik akak ni.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam cikcek tak semeriah macaron cikcek..geram akak tenguk bila nak buka kelas untuk akak

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Rahel....boleh pandang2.....tak boleh makan2.....tulah duduk jauh sangat kalau dekat boleh anta sepotong dua

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Lyza..I love your Chiffon cake

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Hi Family blog akak suka blog anda...banyak creative cooking

Nur68 said...

Will give this one a try jugak, mcm resepi my mum but her recipe calls for 5 eggs only..insyallah kalau dah buat nanti, lia letak di blog...P)

HomeKreation said...

Salam KakPaty. Datang nak jenguk kek arora KakPaty pula ni. Wah, mmg macam batik ler...!

Ummi said...

Waaaahhh cantik menggoda kaler kek batik arora kak Paty tuuu...marbeless kan kek ni, sepadan la dgn bahan2nya...nak kata kek ala2 kg sangat x, nak kata ala2 bandar pun x....saya sukaaa, saya sukaaaa, hehe

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Nur...memang resipi resipi butter kek...kalau tenguk adunan..kek ni memang kek zaman mak2 kita tetapi diperbaharui dengan warna-warni...bagus juga dan pereka ni patut kita tabik kalau anta kat foodgawker mesti masuk list top 9 sekalai promote batik malaysia...ha...ha

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Along I was so intrigued bila ramai yang try tapi mine agak bentat sedikit...the texture should be smooth...tak tahulah tangan ni kadang-kadang datang merepek juga

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Ummi...memang kek ini kek lama tetapi dipermodenkan dengan warna2pelangi....pandaikan perekanya...nama pun sedap..arora....

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...