Monday, December 19, 2011

BREAKFAST MENU - KERABU BIHUN CHEF WAN

I saw this on AFC - Best Wan program. Chef Wan prepared 3 main Nyonya dish, Ayam Pong Teh, Laksa Lemak Nyonya and this Kerabu Bihun.  I remembered my mom used to make during our school days. It's nice delicious bihun. You dont have to fry but blanched the rice vermicelli and mixed with all the kerabu ingredients with sambal belacan, dried shrimps, fried shallots and of course the seasoning a combination of gula Melaka, fish sauce and calamansi juice. Just like kerabu...very tasty and delicious.

Ingredients: 
200g Rice vermicelli - blanced and drain / 200 g bihun dicelur dan toskan
300g Prawn shelled and blanched / 300 g udang dibuang kulit dan dicelur
100 g squids, clean and cut into ring / 100 g sotong dibersihkan dan hiris bulat
3 strig Coriander leaves (Finely sliced) / 3 tangkai daun ketumbar dihiris halus
7 Kafir lime leaves (Finely sliced)/ 7 helai daun limau purut dihiris halus
15 Mint leaves (Finely sliced) / 15 helai daun pudina dihiris halus
2 lemongrass thinly sliced / 2 serai dihiris halus
15 Shallots (Slice) / 15 biji bawang besar dihiris halus
1 Ginger flower (Finely sliced) / 1kuntum bunga kantan dihiris halus
1/2 Coconut (Grated & Toasted) / 1/2 cawan kerisik
1 cup taugeh blanced / 1 cawan taugeh dicelur
1 cup fried shallots / 1 cawan bawang goreng
1/2 cup dried shrimps toasted and grind till fine / 1/2 cawan udang kering digoreng dan dikisar halus

Sambal

2"  Shrimp paste (Sightly toasted) / 2" belacan dibakar dahulu
7  Fresh red chillies / 7 biji cili merah
15 dried chilies / 15 cili kering
7 bird's eyes chilies / 7 biji cili padi

Blend into wet paste / Kisar seperti membuat sambal belacan


Seasoning
3 tbsp fish sauce / 3 sdb sos ikam
5 calamnsi juice / Jus dari 5 biji limau kasturi
2 tbsp grated gula Melaka / 2 sdb hirisan gula Melaka
salts to taste / garam secukup rasa

1. Soak bihun in cold water.
2. Mix lime juice, sugar, fish sauce salt, bird’s eye chilli and chopped ginger flower. Taste. It should be sweet, sour and a bit over salty.
3. Blanch bihun in boiling water until cooked. Put cooked bihun under running cold water, drain well.
4. Add the sambal belacan ingredients, dried shrimps and kerisik. Mix well. Taste. The saltiness should be slightly less, but the sourness will surface, accompanied with subtle sweetness. Anyway, adjust it to ur liking.
5. Drain red onion from marinade, do not discard marinade. Mix squids and prawns in marinade for few seconds, drain.
6. Sprinkle fried shallots green onion, squids, prawns, chopped cilantro, mints, daun keseum and red onion onto bihun. Toss well.



_________________________________________________________________

Arwah umi selalu juga buat kerabu bihun...makanan kegemaran malah menu sarapan yang paling digemari oleh masyrakat peranakan Nyonya. Bihun ini tidak perlu masak..semuanya dicelur dan gaulkan...macam buat kerabu biasa...tapi kalau hendak sedap bahan mesti cukup...daun kesum..daun limau  daun pudi, bunga kantan, bawang goreng..taugeh, udang kering, kerisik dan yang paling penting sosnya..campuran sos ikan dan limau kasturi. Boleh dimasukan telur rebus atau telur dadar. Memang harum bihun ini. Biasanya diletakan hirisan limau kasturi kalau ada yang inginkan masam lagi...letak juga sambal belacan kalau tak cukup pedas. Sesuai buat sarapan pagi dan kalau hendak ke picnic pun sesuai...masuk aje dalam TUPPPERWARE....selamat menjamu selera dan selamat memulakan minggu hari pertama minggu ketika bulan December...kita sudah menghampiri penghujung tahun...kepada yang sdang menghabiskan cur=ti tahun seperti saya...selmat bercuti....pada yang hendak naik pelamin..selmat penggantin baru...pendek kata selamat...selamat semua.

Next Post - Vanila Crumble Cake 
_________________________________________________________________________

19 comments:

IZA AKMA said...

Assalam kak Paty
menu yg menarik..pernah dulu simpan resepi chef wan ni..simpan punya simpan sampai lupa dah..resepi ntah kemana trynyer idak lagi..terima kasih kak paty keluarkan resepi ni..ada masa boleh lah iza cuba nnt

mala said...

Salam & good morning sis. Kerabu bihun nmpk sungguh menyelerakan. Ambik resepi ya.

CT Delima said...

As'salam Kak paty

mengoda dan tergoda dah pagi2 melihat menu dari kak paty ni. ct ni lama betul tak buat mee goreng segala. kalau rajin dan cukup bahan2nya nak juga masak untuk anak2 yang comel2 kat rumah ni..hehehe

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam CT. akak dah lama mengidam ni...tenguk chef wan buat melelh air liur dibuatnya. hari ini semua bahan cukup akak teruskan hajat..maka tertunailah hasrat di hati. Jap lagi nak kalau kalau jumpa tembikai nak buat pudding tembikai CT

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Mala...sedap ni...tapi kalau nak kasi anak2 makan...tak yah masukkan kerisik...bhan yang lain tu udah cukup sedap.

rahel said...

Salam Paty...
pepagi dah pekena kerabu meehon..wah sedap tu..konfirm cepat licin kan..hehe..
Mekasih Paty sudi singgah n follow dapur Rahel..dah follow gak..

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Rahel....nak ubah selera...pagi ni tekak rasa nak masam2 sedikit...bukan menggandung dah pencen...saje tekak ini..jadi akak buatlah kerabu bihun ni...sedap juga...banyakan bawang goreng dan daun ketumbar lagi kow.....

hazila said...

Salam kak,
Sedapnya nampak kerabu bihun tu. Perut pun tengah lapar ni.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam haliza....syok gambar elnsa Hazila...nyaman dan tenang rasanyakan...k,,,dah legug...makanlah apa yang ada..simple breakfast ari ni

quinnie said...

Assalammualaikum kak paty...terima kasih sudi berkunjung ke blog saya..:) saya dah lama follow blog akak ni tapi tak pernah tinggalkan jejak..hehehhe..

saya tak pernah makan bihun masak cam gini..kalau cukup ramuannya mesti sedap nih..:)

liza said...

perggghhhh...dah berkilo2 dah tertelan air liur ni...kak paty, tolongggggg...hihiihi

Ucu Faridah said...

mesti berkilo2 ulam2an ni...dan ucu dapat bau keharumannya....tak boleh lama2 kat sini sbb tisu dah habis buat lap air liur...

Chik Mimi said...

Assalamualaikum kak paty,stok belum ada kalau dah ada nnti saya inform akak ye insyaAllah

izahdaut said...

assalamualaikum kak paty. wah nampak sangat best kerabu bihun. rasanya mcm pernah tenok chef wan buat kerabu ni dlm rancgn masakan dia. resepi2 chef wan mmg hebat n sedap kan kak

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Quinne..sorry ya akak ni baru cuti macam nilah ada masa nak bertandang jengah kekawan...kalau tak akak tak sempat tau ajelah nak upload N# pun ambil masakan...apa pun akak suka kalau teman2 alam maya ni...bagus2 berlaka

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam ucu..sihat ari ni...masak apa breakfast????sesekali makan ulam2 macamni baguskan...entah sejak dua menjenak ni tekak nak makan masam2 aje...hissss jangan salah sangka tekak orang demam.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Liza...masak apa breakfast pagi ini????perghh...akak ni teringat-ingat lagi hati yang Liza masak...nak kena tunggu Sabtu ni baru boleh pergi cari kat pasar....nanti dah masak kita cite ya....

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Cik Mimi nanti cakap dengan akak ya...kalau akak ada kat Penang kita boleh jumpa...akak pun dah belikan cik mimi acuan apam tu...tapi telah salah bagi kan orang lain tak apa nanti akak ganti lain ya...

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Izzah....duduk bawa berihat...jangan dok uat kerja renyah...renyah...kdalam keadaan sekarang kata arwah umi akak...kita adalah permaisuri...biar orang lain jaga kita...kerabu bihun ni akak dah lama berhajat baru dapat lain...resipi chef wan yang lain seperti ayam png teh dan laksa nyonya semua akak dah try cuma yang ini aje baru ada can.

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...