Thursday, December 01, 2011

CRISPY, SPICY AND TENDER MAMAK STYLE FRIED CHICKEN / AYAM GORENG ALA MAMAK



CRISPY, SPICY AND TENDER MAMAK FRIED CHICKEN / AYAM GORENG MAMAK

I used to eat this at Nasi Kandar outlet, fried chicken crispy, reddish and tender which made a hit and crowd pleaser.  I have been trying to get the recipe and finally managed to get it from SAJI Magazine, July 2011 issue. Recipe was a courtesy from Lusiana Catering. My goodness, as the owner descried the dish, it was truly crispy, spicy and tender. A hit at home. One whole chicken is not enough.. I have to make it again for dinner. Trust me it was fantastic. Thanks  to Lusiana Catering who is good enough to share her recipe.

I got a 5 star approval at home – these delicious Crispy, Spicy, Tender Mamak Style Fried Chicken cannot be missed!

INGREDIENTS
1 whole chicken cut into 12/ 1 ekor ayam dipotong 12
7 clove garlic  blend / 7 ulas bawang putih diblend
2” ginger –blend / 2” halia diblend
3 tbsp chili powder / 3 sdb serbuk cili
2 tbsp curry powder / 2 sdb serbuk kari
1 egg / 1 biji telur
1 tbsp peppercorn powder /1 sdb serbuk lada sulah
6 tbsp rice flour / 6 sdb tepung beras
6 tbsp cornflour / 6 sdb tepung jagung
3 strig curry leaves / 3 tangkai daun kari
Salts to taste / Garam secukup rasa
Sufficient oil for deep frying / Minyak secukupnya untuk menggoreng

Mix all ingredients except oil and marinade chicken for a few hours / Satukan semua bahan kecuali minyak dan perap selama beberapa jam
Heat up oil and deep fry till golden brown / Panaskan minyak dan goring sehingga kekuningan


 ________________________________________________________________________

Yang ini saya dapat 5-bintang dari juri-juri di rumah. Suka betul dia orang dengan ayam ini...memang ranggup pedas dan empuk seperti kata tuan empumnya resipi. Saya memang dah lama mencari resipi ini...tenguk di kedai Nasi Kandar ayam gorengnya kemerahan, rannggup lagi.  Baru-baru ini selak-selak majalah nak cari idea-idea baru ternampak resipi ini dari Lusiana Catering....saya pun cuba...memang saya dapat keranggupanya....keempukkanya...kesedapanya....tapi gagal untuk mendapat warnanya yang kemerahan seperti di kedai Mamak Nasi Kandar.....mungkin try lagi untuk dapat perfectionnya.  Apa pun pada peminat ayam goreng....resipi ini adalah resipi yang perlu dicuba.

Next Post - Koisimi Nu Kung /Chengmai Fried Mee/ Mee Goreng Chegmai

________________________________________________________________

5 comments:

cik cek said...

Kakkkkk....nak ayam goreng.....sedapnyaaaa...:)

liza said...

salam kak....Liza pun nk jugak...dah bnyak kali try, xpernah jadi macam yg jual kat kedai mamak tu...sedihhhh

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Cicek...inilah dia MFC - Mamak Fried Chicken lagi sedap dari yang dok ada. Mesti coba

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Liza, akak dah dapat ranggupnya, dah dapat rasanya cuma colornya tak berapa merah.....tu yang tengah nak cari ni...apa secret resipinya.....kena intip dan mengorat mamak pula kot.

Unknown said...

boh ja pencelup merah..cantik laa..warnanya.

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...