Wednesday, December 28, 2011

APAM SODA/ BOLU SODA/SODA STEAM KUIH


This steamed or sponge cupcakes are popular in Indonesia and South East Asia. If you blog walking in Indonesia you will notice that almost every blog has this recipe. Interestingly there are a few version of this bolu kukus, some with soda some not..some with coconut milk and some not..however the important aspect of this bolu kukus is to make sure that after steaming it cracks and blossom. That's the trademark of bolu kukus, if your bolu kukus didn't crack then you failed in your attempts..ha..ha you got to redo it again. It's normal to fail in your first attempt. Many had that bad experience in fact many had failed in several attempts. 

In Indonesia there are special mold used to steam this bolu kukus, I tried to find the mold here but couldn't find any so I used the Chinese Tea Cups to steam my bolus kukus. Today I'm sharing with you the simple version of bolu kukus with soda. I found the recipe in SAJI Magazine - December  2011 issue. I'm glad my bolu kukus blossom well.


Kita panggil apam, di Indonesia namannya ialah Bolu Kukus. Terdapat banyak variasi bolu ini ada yang guna santan ada yang tidak, ada yang guna soda ada yang tidak. Apa pun bahan yang digunakan ciri penting bolu ini ialah ia harus..malah wajib merekah. Resipi yang saya ingin kongsikan hari ini ialah yang bersoda. Resipi adalah dari majalah Saji keluaran Disember 2011, kalau tidak salah saya yang empunya resipi ini mempunyai blog masakan bernama Semanis Gula. Bahan yang digunakan mudah dan cara membuatnya simple..bolu ini kadang-kadang boleh meragam juga dibuatnya...sebab itu tidak hairan kalau ada yang gagal dalam cubaan untuk membuat bolu ini merekah. Apa pun terima kasih kepada Zuriani Alias tuan tanah Semanis Gula yang sudi berkongsi resipi ini.

Bolu Soda / Apam Soda

Print Friendly and PDF
INGREDIENTS

200 g caster sugar / 200 g gula caster
2 eggs / 2 biji telur
1 tsp ovelette / 1 sdt ovelette
1 tsp vanila / 1 sdt vanila
250 g flour / 250 g tepung gandum
1 cup ice cream soda / 1 cawan ais krim soda
Coloring of your choice/ Warna pilihan anda

Beat eggs, ovelette and sugar till very thick and creamy / Pukul telur, ovelette dengan gula sehingga kembang dan gebu

Fold in the flour and add ice cream soda, a little at a time./ Masukkan tepung berselang seli dengan ais krim soda sedikit demi sedikit

Bring water ti boil in steamer./ Panaskan kukusan

Divide mixture and color base on your preference/ Bahagikan adunan dan warnakan mengikut pilihan anda.

Line tea cups with paper cup and pour in mixture. You can play around with the color / Alaskan acuan dengan kertas cupcake dan masukkan adunan dalam acuan. Anda boleh bermain dengan warna mengikut kesukaan anda

Fill cups with mixture but only 2/3 full. / Isikan 2/3 penuh

Cover steamer and steam for 7-10 mins. till well risen. / Kukus selama 7-10 minute.

Remove from tea cups and rest to cool / keluarkan dari acuan dan biarkan sejuk sebelum dihidang.



4 comments:

maz said...

salam kak...mcm2 jnis apam kukus ni kan...nice nga clful tuu...umah kita klu apam2 ni xde smbutan skit..jdi tu yg mummynya mls nk buat..hehee..

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Assalamualaykumwbh kak Paty.....mmmmm ya ampun, wonderful apam la kak....td Ayu dtg awal dah...punyerlah tergedek2 internet time nak loading comment page.....tup2 hang....hu3...:(

Apam ni peberet semua kat rumah ni....mmm jap2, akak simpan, nanti Ayu g amik kat depan rumah...;)

Thanks sbb akak, selalu visit Ayu.....Ayu xdan reply lagi, nunggu malam kat sini dalam jam 5pm, maghrib baru boleh start nak on internet......hmmmm.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Ayu, entah akak pun rasa macam tu..lembapbetul line..bila kita tengah cuti dan ada masa nak layan..internet pula slow...sabar aje la. Akak cara..you write good english...senang faham

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Maz..akak pun sama paling kuat dia orang makan2-3 biji tapi akak kalau benda-benda yang akak nak test ni akan bawa ofis aje...habis laju...kat sana tolak kayu dan batu aje sebab tu akak rajin experiment...ada oran g tolong perclearkan.hhha..ha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...