Wednesday, December 21, 2011

CHERRY CLAFOUTI



Some context on clafoutis from Wikipedia :-
Clafoutis, sometimes in Anglophone countries spelled clafouti, is a baked French dessert of black cherries arranged in a buttered dish and covered with a thick flan-like batter. The clafoutis is dusted with powdered sugar and served lukewarm.


A traditional Limousin clafoutis contains pits of the cherries.[1] According to baking purists, the pits release a wonderful flavor when the dish is cooked. If the cherry pits are removed prior to baking, the clafoutis will be milder in flavor.
The clafoutis comes from the Limousin region of France and while black cherries are traditional there are numerous variations using other fruits including red cherriesplumsprunesapplescranberries or blackberries.[2] When other kinds of fruit are used instead of cherries, the dish is properly called a flaugnarde.
The dish's name derives from Occitan clafotís (Occitan pronunciation: [klafuˈti]), from the verb clafir, meaning "to fill" (implied: "the batter with cherries"). Clafoutis apparently spread throughout France during the 19th century.
The clafoutis is best served warm with a dusting of confectioner's (powdered or icing) sugar and maybe a small dollop of yogurt, creme fraiche, or even softly whipped cream. Although fresh cherries have a short season, we can enjoy this dish during the rest of the year. Instead of fresh cherries we can use bottled or canned cherries that are packed in a syrup. 
 I was intrigued to try this  recipe the moment I saw it on TV. OMG for two consecutive days it appeared on TV one from Anna Olson - Sugar and one from Australia Jr Master..the pudding looks so gorgeous and I can't help myself for trying it. Anna Olson named it "one step cherry pie" yeah...it can be serve as a cherry pie if made the crust. However the recipe I'm sharing with you is from Julia Child...it's so simpleYou simply mix the batter and bake it. 

The  Clafoutis can be made with other fruits and now I am looking forward to experimenting with it. I have seen a few blueberry clafoutis that have been looking good...peach...apricots  are all the options that you can explore

For things like clafouti you can't go wrong with Julia Child's recipe. While this serves 6-8 people for dessert, it also makes a wickedly indulgent breakfast for 4!


Julia Child's Clafouti
serves 6-8

1 1/4 cups milk / 1 1/4 cawan susu - boleh juga guna susu cair
1/3 cup sugar / 1/3 cawan gula
3 eggs / 3 biji telur
1 Tablespoon vanilla / 1 sdb vanilla
1/8 teaspoon salt / 1/8 sdt garam
1/2 cup flour / 1/2 cawan tepung
3 cups cherries, pitted / 3 cawan ceri segar buang biji
1/3 cup sugar / 1/3 cawan gula
powdered sugar / gula ising

In a blender blend the milk, sugar, eggs, vanilla, salt and flour. Pour a 1/4 inch layer of the batter in a buttered 7 or 8 cup lightly buttered fireproof baking dish. Place in the oven until a film of batter sets in the pan. Remove from the heat and spread the cherries over the batter. Sprinkle on the 1/3 cup of sugar. Pour on the rest of the batter. Bake at 350 degrees for about for about 45 minutes to an hour. The clafouti is done when puffed and brown and and a knife plunged in the center comes out clean. Sprinkle with powdered sugar, serve warm./ Dalam blender masukkan susu, gula, telur vanila, garam dan tepung. blend semua bahan ini. Tuangkan separuh dari adunan itu kedalam acuan yang disapukan dengan mentega, masukan ke dalam oven sehingga agak keras sedikit, keluarkan dari oven dan susunkan ceri dan taburkan gula curahkan separuh lagi adunan dan bakar 350  F lebih kurang 45 atau sehingga kekuningan. Taburkan gula ising di atasnya. Sedia dihidang
Enjoy!


___________________________________________________________________


Sudah banyak kali dah saya lihat resipi ini ditayangkan di TV...satu dalam program Sugar Anna Olson, satu dari rancangan Australian Jr Master Chef dan satu lagi dalam rancangan Chef At Home with Micheal Smith...meleleh air liur tenguk dia orang buat..tapi kita susah hendak dapat fresh cherries ni...sudah la bermusim..mahal pula tu..takut buat nanti anak2 tak berkenan kan dah membazir. Jadi saya tunggu aje..tunggu masa yang sesuai hendak dapatkan ceri murah...so sekarangla masanya segala jenis berries ada di suoermarket...blueberry, blackberry, cranberry...dan cherry..berlambak-lambak dan murah..kalau harhaga biasa selalunya lebih dari RM10 sekarang semua berries ini saya dapat less then RM10..berbaloi dan masa ni lah saya nak test resipi2 yang main berries ini.

Ceri Clafoutis ini adalah salah satu daripadanya. Resipi ini sebenar asalnya dari France...dessert kegemaran orang Perancis. Ramuanya mudah aje..telur dengan susu atau krim kemudian dibakar. Kalau kat Malaysia ni kita lebih senang namakanya pudding bakar aje....Sedap clafoutis ini lembut dan berkrim. Paling popular selalunya dengan ceri tapi boleh juga gunakan buah-buahan yang lain blueberry..blackberry...cranberry...strawberry....apricot dan peach semua boleh...janji tekak boleh terima.

Next Post - Grilled Salmon With Pasta

_________________________________________________________________________

18 comments:

hazila said...

Saya pernah buat claufotis tapi guna peach rasanya. Nanti boleh cuba dengan cheery pulak.

liza said...

salam kak paty...Liza nakkkk, xpernah lg buatnya....hihihihhihi

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Hazila...macam baked pudding kan saje nak try for curiosity sake...boleh la cherry tengah murah sekarang.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Liza macam akak cakap macam baked pudding...buah tu taruk aje apa2 aje..fruit cocoktail dalam tin pun boleh...sedap ni buat dessert.

mala said...

salam kak paty - mala pernah buat peach clafouti.
http://www.myresipi.com/top/detail/6584

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Mala...akak pun terasa nak try peach pula lepas ni...sedapkan akak kalau manis-manis macam nie memang buah hati la...

noor said...

Asalmualaikum,

Satu hidangan manis yang mengoda nanti jika ada stok ceri saya akan cuba.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Noor..terima kasih..memang sesuai sebagai pencuci mulut..buah ceri tengah murah sekarang boleh lah cuba

Uncle Lee said...

Hi Paty, wow! I have never seen this before. It looks really delicious. Never knew cherries can be done up like this.
You sure very creative, looks something like found only in 5 star hotel restaurants.
Outstanding!
Wish I'm your neighbour, ha ha.
You have a nice day, and simpan satu lagu dalam hati.
Lee.

quinnie said...

salam kak paty..rajin betul la akak ni memasak..macam2 menu tiap2 hari..:)

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam quinnie..akak tengah cuti sampai hujung tahun..tak ada plan..anak2 sibuk kat U masing-masing jadi apa lagi akak nak buat...masak la..nak jalan2 malas sebab akak lebih suka jalan dengan anak2.So sampai hujung tahun akak akan masak...masak....masak...

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Hey Uncle..I'm upgrading my cooking skill...so that you could recommend me to work in Canada as a chef...ha..ha....Hey thanks for dropping by and MERRY CHRISTMAS have a nice holiday and enjoy your self.

cik cek said...

Kak...memang dah lama teringin nak buat dessert ni...selalu tgk diorg masak kat Jr MasterChef...kechurnya...cherry ada kat rumah tu...emmmm...bestnya...:)

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Oooh.....cicek pun peminat Jr Master Chef....sama macam..hiss geram tenguk budak2 tu semua...kita yang veteran ni pun tak mampu buat macam dia orang kan...akak suka dessert nie...nanti akak nak try buah lain pula...peach ke blueberry...berries tengah murah sekarang.

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Assalamualaykumwbh kak Pat....mak aiiii...codapnye, mcm anna olson yg masak lak....mmmmm.......nak try nak try gak....

tun_telani said...

nyumm!!!!!! resepi julia child! mesti sgt sedap! nape tun xpernah jumpa cherry fresh kt msia nihh?? uwaaaaa~~ windu nyer nk mkn cherry fresh.. uhuk uhuk.. tun pernah buat clafouti tp guna peach. dh lama dh.. lupa dh mcm mana rasa dia. guna cherry nmpk lg cantik, sbb kaler merah dia.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Ayu...tulah dahtak ada keje mengadap anna olson aje...so sekarang nie tengah berguru dengan dia..ha...ha...

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Tun..tengah musim sekarang dan murah jugala..try Jusco or tesco..mesti ada....

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...