Saturday, December 03, 2011

SIMPLE SATURDAY BREAKFAST MENU - TUNA CROISSANT


TUNA CROISSANT SANDWICH


    This was from EYBA my youngest daughter. A week before the school holiday the teacher took them to KDU College in Penang, they visit the school of culinary and EYBA learned to make subway sandwich and this tuna croissant. My goodness she insisted that I got her a bottle of pickle to make this sandwich. This perfectionist was very persistent with her demand..and I did. She told me me she wanted to  do exactly how she was taught to do the sandwich.

    Not bad..thought we used the store bought croissant the tuna spread was tasty and yummy..so here's my little girl tuna spread.
    INGREDIENTS

    I can tuna - canned in water and drained / 1 tin tuna dalam air tos airnya
    3 tbsp fat free mayonnaise / 3 sdb mayo
    1/4 cup pickle relish / 1/4 cawan jeruk - saya guna timun kecil
    1/4 cup red onion diced, / 1/4 cawan bawang besar cincang
    1/2 cucumber slice into ring / 1/2 biji timun dihiris membulat
    1 fresh tomato slice into ring / 1 biji tomato segar dihiris membulat
    1/2 cup diced celery. / 1/2 cawan celery dicincang halus
    Lettuce / daun salad
    1 tbsp lime juice/ 1 sdb air limau
    salts and pepper / garam dan lada sulah


_____________________________________________________________

Ini pula breakfast yang disediakan oleh anak dara bongsu saya EYBA. Walaupun menggunakan croissant yang dibeli, tuna spreadnya boleh tahan juga. Eyba belajar buat ini dari lawatan ke sekolah kulinary KDU Penang seminggu sebelum cuti baru ini. Hendakkan seperti yang diajar dipaksanya saya beli Jeruk untuk dimasukkan dalam sandwich...sebagai orang yang hendak berjinak ke dapur..boleh tahan jugalah sentuhan EYBA.

Next Post - Stir Fry Glass Noodles 


______________________________________________________________

4 comments:

cik cek said...

Kak Paty boleh gantung apron pas ni...he he..anak2 sume dah pandai masak...bestnya....:)

maz said...

salam kakk..msuk dpur kak memlm...kita pun buat sndwidh 2 mngu lepas..xbuat n3 lgii..hehee..duk sni asik msk je..bnyk n3 yg deley..crson kak tu buat lapar la plak memlm nii..

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam cikcek rasanya nak gantung apron tu, tapi budak2 ni cuti baru nak masuk dapur kalau tak liat juga

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Maz, croissant kedai...akak belum pandai buat lagi...nanti cuti2 ni nak test. Intinya anak dara akak buat sebab baru belajar masa buat lawatan sekolah. Okla tu..pelan2 akak nak turunkan ilmu pas tu dia boleh buat cooking blog dia pula

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...