Thursday, December 01, 2011

SPICE APPLE AND BERRY SLICE



I stumbled into the recipe and made a try.  Spice Apple and Berry Slice look’s so tempting but I only have strawberry at home so I skipped the apples part. 

It turned out great even without the apple. This apple berry slice has the texture of quick bread easy to prepare and fast. Perfect for breakfast and Tea.

SPICE APPLE AND BERRY SLICE
Adapted from Women’s Weekly – June 2011

¾  cup caster sugar (165 g) / ¾ cawan gula caster
1 star anise / 1 kuntum bunga lawing
1 cup water  / 1 cawan air
2 medium size apples peeled, cored and cut into wedges / 2 biji epal size sederhana dikopek dan hiris
2/3 cup (100 g) flour / 2/3 cawan tepung
¼ cup (55g) brown sugar / ¼ cawan gula perang
1 ¼ tsp ground cinnamon / 1 ¼ sdt serbuk kayu manis
60 g chilled butter cubed / 60 g mentega sejuk potong dadu
½ tsp vanilla / ½ sdt vanilla
1 egg  / 1 biji telur
2/3 cup milk (165 ml) / 2/3 cawan susu
100 g fresh or frozen raspberries or berries of your choice / 100 g buah berry pilihan anda
Icing sugar to dust (optional) / gula icing untuk ditabur


PREPARATIONS

  1. Preheat oven at 180 C, Line an 18 x 28 cm slice pan with baking paper. / Panaskan oven pada 180 C dan alas dulang pembakar.
  2. Heat ½  cup caster sugar, star anise and water in a pan over low fire. Stir continuously until sugar dissolves. / Masak ½ cawan gula caster bersama bunga lawing dan air di atas api kecil. Kacau jangan berhenti sehingga gula hancur.
  3. Turn up the fire and cook for 2 mins. Add apple and poach in sugar water for 5 minutes untul just tender. Drain and set aside. / Kuatkan api dan masak selama 2 minit. Masukkan epal dan buat sira selama 5 minit sehingga epal lembut. Tapis dan letak sebelah
  4. Place flour, brown sugar,baking powder, cinnamon and remaining caster sugar in food processor. Pulse to combine the ingredients.Add butter one cube at a time, pulsing until mixture resembles bread crumbs/Masukkan tepung gula perang,baking powder, serbuk kayu manis dan baki gula caster dalam processor. Pulse supaya bahan bersatu. Masukkan mentega satu persatu sehingga adunan menjadi seakan serbuk roti.
  5. Add vanilla, egg and milk and pulse until just combined. Do notover process or the mixture will be too smooth / Masukkan vanilla, telur dan susu sehingga adunan bersatu. Jangan terlebih proses nanti terlalu lembut.
  6. Spoon mixture into pan, top with prepared apple wedges and berries. / Sendukkan ke dalam dulang pembakar dan susun epal dan berry di atas
  7. Bake for 35 minutes until golden. Allow to cool completely./ Bakar selama 35 minit atau sehingga kekuningan. Sejukkan
  8. Cut into squares and dust into icing sugar before serving / Potong empat segi dan taburkan gula ising sebelum dihidang

________________________________________________________________
Saya terpandang resipi ini dalam majalah Women’s Weekly keluaran June 2011. Tertarik dengan cara dan bahan yang digunakan saya pun membuatnya. Kebetulan ada strawberry di rumah. Dalam cubaan saya ini saya tidak meletakkan epal kerana tiada stok di rumah dan malas hendak mendapatkannya jadi saya membuat slice ini tanpa epal. Apa pun rasanya sedap juga. Tekturnya lebih kurang quick bread dan sesuai sebagai sarapan pagi dan minum petang.

Bagi yang berhajat hendak makan tapi kuatir jika tidak boleh menghabiskannya cuba resipi ini, boleh jadi gantian kek dan anda boleh mendapat lebih kurang 12 potong.

Next Post –  Indian Breakfast Menu - Fried Putu Mayyum


4 comments:

cik cek said...

Macam2 ada kalau singgah dapo kak paty ni...sumenya menggoda jiwa...:)

Nieza said...

sedapnya tgk stroberi atas tu...bilala nk rajin mcm akak ni yer..hehe

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Cik Cek, akak ni dah setengah abad baru nak belajar selama ni semua serah kat maid, sekarang dah sendirian akak kena testlah apa yang berkenan. Seronok...kalau tak masuk dapur sehari rasanya tak complete.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

SALAM hey ai...Nieza ni dah cukup rajin, banyak akak tenguk Nieza..yang akak jealous roti2 Nieza. Akak bab roti belum begitu berani nak test. Insyallh projek 2012 kot

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...