Saturday, December 24, 2011

ORANGE CUPCAKE



















I made this cupcake just to make use of the gooseberry that was given  to me by a colleague. I used to see on TV how famous chef used gooseberry to decorate their cake. It look's so gorgeous and for god sake I haven't seen gooseberry all my life until it was given to me. To those of you who is in the same boat with here's some context on gooseberry excerpted from Wisegeek :-
The gooseberry is a small round fruit that comes in hundreds of varieties. Most plant experts suggest the earliest cultivars of gooseberry plants were in Northern Africa. However, the gooseberry is now grown widely throughout Northern Europe and in North America.

The gooseberry bush stands about 3-5 feet (.91-1.52m) high. The bush has spines, makinggooseberry picking a little harsh on the hands. In North America, the gooseberry’s season extends from May to August. One finds them most frequently in June, but this depends on temperature and location. Gooseberries also seem to withstand harsher temperatures. The makes them easy to grow in areas with frosts and snow.
The fruit itself is usually comparable in size to blueberries. Gooseberries can be round, oblong or teardrop shaped depending upon their variety. They also come in a delightful color range, from green to red to purple. The interior flesh of the berry will match the color of the skin, but has a slightly translucent appearance.
Most liken the unripe gooseberry in taste to a sour grape. The ripened gooseberry is harder to find, but is often compared to the Muscat grape in flavor. Since it is difficult to obtain riper gooseberries, the fruit is often used with sugar in dessert recipes.
I haven't made any orange cupcake before so I made this a try..the ripe gooseberry fit well with these orange cupcakes. These cupcakes are orange and orange essence blended. They have are topped off with orange frosting..but I omitted the frosting, sprinkle powdered sugar and decorated it with the gooseberry. Simple and elegant

Orange cupcake recipe
1/2 cup unsalted butter (room temperature) / 1/2 cawan mentega
2/3 cups sugar / 2/3 cawan gula
3 eggs (room temperature) / 3 biji telur
1 1/2 cups flour / 1 1/2 cawan tepung
1 1/2 tsp. baking  powder / 1 1/2 sdt baking powder
1/2 tsp salt / 1/2 sdt garam
1/4 cup fresh orange juice / 1/4 cawan jus oren
2 tsp orange extract / 2 sdt esen oren

Beat the butter until pale, then add the sugar. Add one egg at a time, blend until all incorporated. Then add in flour baking powder and salt, followed by orange juice and extract. Once it's all blended fill lined cupcake pan with batter 2/3 full./Pukul mentega sehingga berubah warnaya. Kemudian masukkan gula. Masukan telur sebiji demi sebiji. kemudian masukkan tepung, baking powder dan garam, diikuti dengan jus oren dan esen oren.

Having you butter are room temperature helps it to beat smooth, and eggs at room temperature prevent the cake from becoming too dry. (you can easily place the eggs in their shell in warm water for 2 minutes or take them out of the refrigerator for 30 minutes)

Bake at 350 for 18 minutes/ Bakar pada suhu 350 F selama 18 minit.

This recipe makes 12 cupcakes.

Orange Frosting
1/2 cup butter (room temperature)
1/2 cup shortening
4 cups sifted powdered sugar
 2 T. orange juice
1tsp. orange extract

Beat butter, shortening until smooth, then add in sifted powdered sugar along with orange juice and extract.

________________________________________________________________

Saya pernah lihat gooseberry ini dalam majalah-majalah masakan..tetapi seumur hidup belum pernah melihat secara life atau pun merasnya. Nampak cukup cantik...pada mulanya saya ingat ianya cuma satu perhiasan kek sahaja rupa-rupanya ianya adalah sejenis berry yang digunakan untuk memasak dan makan begitu aje. Buah ini asalnya dari luar la memang susah hendak mendapatkanya. Cuma mungkin rezeki saya...begitu teringin sekali nak merasa buah ini...tiba-tiba kawan baru pulang dari trip oversea berikan saya 1 packet..bak kata perpatah pucuk dicipta ulam mendatang.

Rasanya macam berry2 lain agak masam sedikit tetapi saya suka warnanya dan bentuknya bersama daun2 keringnya cukup cantik. Sudah dapat..dah tidak tahu hendak buat apa pula...jadi untuk kenakan warna berry ini yang keperangan saya carilah resipi orange cupcake...lagi pun saya belum pernah buat cupcake orange ini...jadi saya buat setengah adunan cupcake ini.... Resipi cupcake ini datang sekali dengan oren frostingnya...tetapi saya tak buat frosting tu...saya cuma taburkan sedikit gula ising dan letakkan berry....cukup simple dan elegant.

Next Post - Talam Lapis Mutiara

________________________________________________________________

6 comments:

Nazrah said...

oo..saya ingatkan tu hanya hiasan tiruan..rupanya ori... tak pernah tengok lagi...

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Ya...Naz..tu buah original rasa macam berry.Masam2 sedap.

zarin said...

first time dengar nama dia tapi rasanya dah pernah tengok buah ni before this tp seriously tk pernah terpikir nk tahu nama dia..now i know nama dia secomel buah dia ;-)
thanks kak

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Zarin....akak pun sama macam Zarin....mula2 ingat decorations item aleh2 buah rupanya....susah dapat di sini

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Assalamualaykumwbh Kak Paty...mak aiii, merbelesnyeee entries...xdan ayu nak terkejor...baru sempat upload karipap daging akak yang buat last thursday....kat doha ni, internet arghhhhh!!!! :)

Anyway....the orange cake is mmmmm wonderful dgn gooseberry ni..ayu selalu gak jumpa kat sini....

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Ayu...ok..akak sibuk dengan anak2 cuti tak sempat nak buka blog nanti akak gi umah Ayu test karipap Ayu....ya. Akak baru jumpa dan baru dapat gooseberry selalu tenguk kat magazine aje...cni susahla sikit nak dapat benda2 macam tu

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...