Thursday, December 29, 2011

PARMESAN OATS CRUSTED CHICKEN


Anything about chicken at home is always a hit. I don't know why children love chicken so much. Today I'm going to share with you oat crusted chicken that I made some times ago.  The crust is made with ground up oatmeal and Parmesan cheese.I usually make this using skinless, boneless chicken breasts--seems to be the healthiest way to go.  


I serve it with french fries, buns and fresh salad. This is one of those recipes that has evolved over the years. It's crunchy and tasty. As for the sauce anything fit in but the favourite one at hot of course is chili sauce, it makes my life...I don't have to think

Link directly to this recipe Print this recipe
Parmesan Oat Crusted Chicken
Servings: Serves 6-8
Ingredients
  • 3 garlic cloves, minced
  • 2 cup uncooked old fashioned rolled oats
  • 2/3 cup grated Parmesan cheese
  • 1 t. salt
  • 1 t. paprika
  • 1/2 t. ground black pepper
  • 1/2 teaspoon dried basil (optional)*
  • 1/2 teaspoon dried oregano (optional)*
  • 1 teaspoon dried parsley (optional)*
  • 1/2 cup olive oil
  • 6-8 boneless, skinless chicken breasts, pounded to 1/2 thick all over
  • cooking spray
Directions
Preheat oven to 400 degrees.  In food processor chop the garlic. Add oats, cheese, salt, paprika, & pepper (also basil, oregano & parsley, if desired) and process until texture of course flour. 

Pour olive oil in a shallow bowl or pie plate. Dip chicken in olive oil, let excess oil drip off, then roll chicken in oat mixture .  

Place chicken in large, shallow baking dish coated with cooking spray. Pat the oat mixture into the chicken gently; this helps it make contact with the olive oil to help the coating brown and crisp. If it looks dry, give it a light coating of cooking spray. 

Bake uncovered for approx. 20-25 minutes until an instant-read thermometer registers an internal temperature of 165 degrees. Remove from oven, and let chicken rest for 5-10 minutes to allow juices to settle.  These freeze well.

*Include these herbs if you prefer an Italian flavor.


Note's from the cook

If you wish to deep fry the chicken you can  opt the same method except before you coat the chicken with oats/ dip the chicken with eggs then roll over oats and deep fry it.

Entah macam mana ya ayam ni dengan budak-budak memang dia orang tidak pernah jemu. Kadang-kadang naik muak dibuatnya kita. Kalau sebut ayam goreng aje, dua ekor kat rumah memang tak cukup. Nauzubillah!!!!lebih-lebih lagi ayam cara kentucky. Cuti baru-baru ini dia orang ajak saya makan KFC..tekak orang lama agak keliman dibuatnya..kerana saya kurang berminat saya berkromponi dengan dia orang..saya kata saya buat ayam cara betul-betul macam KFC serve. Bukan susah pun !!!! Bun saya beli, french fries saya beli dekat Tesco balik saya goreng..sos tak perlu fikir dia orang suka tomato dan cili sos..ha berbotol dirumah ambil aje. Saya punya tugas hanya fokus pada ayam. Cadang tu nak buat ayam goreng tepung tetapi selalu sangat jadi saya buat ayam celup oats. Ubah sedikit sekali-sekala ubah angin. Cara buatnya lebih kurang sama aje dengan ayam salut tepung cuma kita gantikan dengan oats aje.

Ayam ini boleh buat dua cara satu dengan bakar dan satu lagi dengan cara biasa goreng..tapi saya bakar ayam ini sebab saya ada masukkan sedikit parmesan cheese..nanti tak cantik kalau digoreng. Tapi anda hendak goreng tak payah masuk cheese, ayam sebelum disalut dengan oats celup aje dulu dengan telur pukul pas tu baru salut dengan oats. Memang sedap dan ranggup.....Apa kata pokok???? SEDAP.


Next Post - Durian Souffles

4 comments:

cik cek said...

Kakkkk....perut memang tgh berkeroncong ni...lum lunch lagi...tak diet pun ...sedapnya set ayam ni....laponya...:)

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam cikcek jemputla..sosnya akak tak buat pakai cili sos aje la...

Mamasya said...

Aslmkum k.Paty
Samalah kat rumah sy...4 hero sy semua suka ayam,setiap hari mesti ada menu ayam...paling suka ayam goreng ala KFC dan ayam bakar.kalau hidang mcm k.Paty masak ni sure kejap je licin..

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Mamasya..itulah masaalahnya..kari ayam, kurma ayam, ayam kicap, lemak kuning ayam..ayam goreng itulah menu kena rotate hari-hari janji mesti ada ayam..nasib baik sekarang ayam murah...kadang-kadang naik mual kita dibuatnya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...