Tuesday, January 03, 2012

OLIVE OIL AND RED GRAPES CAKE


This Olive Oil and Red Grapes Cake can be the perfect dessert and tea time favourite and this one does not dissappoint, deserving to be a standard in every family recipe collection. It is the best plain  cake that I have ever eaten. This simple cake can be enjoyed on it's own with a dusting of icing sugar . Recipe adapted from TV Cooking Program - French Food At Home, it's Laura Calder favourite's cake. Simple and easy to prepare.





Olive Oil & Red Grapes CakePrint Friendly and PDF


INGREDIENTS
3/4 cup/175 ml extra virgin olive oil , more for brushing /3/4 cawan minyak zaiton dan lebihkan sedikit untuk sapuan atas kek.(boleh juga gunakan minyak sayur biasa)
Zest and juice of 1 lemon / kulit limau dari sebiji lemon
Zest of 1 orange / kulit limau dari sebiji oren
1 cup/125 g cake flour / 1 cawan tepung cake
5 eggs, separated / 5 biji telur asingkan kuning dan putih

3/4 cup/155 g sugar, more for sprinkling / 3/4 cawan gila dan lebihkan sedikit untuk ditaburkan di atas kek
1/2 teaspoon salt / 1/2 sdt garam
9 ounces/250 g seedless red grapes, more to taste (optional) /250 g anggur merah tanpa biji.


Method

Beat the egg yolks and sugar until thick, pale and ribbony. Mix in the olive oil, lemon juice and zest, and the orange zest. / Pukul gula dan kuning telur sehingga pekat dan gebu. Masukan minyak zaiton, jus lemon dan kulit kedua lemon dan oren.

Add the flour and stir to combine. Beat the egg whites with the salt to soft peaks and gently fold into the batter./ Masukkan tepung dan gaul sehingga sebati. Pukul putih telur dengan garam sehingga pekat dan perlahan-lahan satukan dengan adunan kuning telur

Fold in half the grapes. Pour into prepared pan and bake for 20 minutes./ Masukkan ke anggur dan tuang ke dalam acuan. Bakar selama 20 minit.


Sprinkle the remaining grapes onto the top of the cake and continue to bake for 25 minutes, or until a toothpick comes out clean when inserted into the centre of the cake./ Keluarkan kek dan taburkan baki anggur tadi dan bakar lagi 25 minit atau sehingga kekuningan dan masak.

Cool on a rack, then unmould. Brush the top generously extra virgin olive oil and scatter over coarse sugar. / Sejukkan kek, Sapukan minyak zaiton di atas dan taburkan gula.



Tertarik dengan Chef Laura Cadler - French Food At Home membuat kek ini saya terasa teruja hendak mencuba. Nampak mudah dan menggunakan bahan yang mudah dicari, malah melihat cara kek ini dibuat begitu mudah sekali nampaknya. ternyata memang mudah dan sedap. Kek yang tidak banyak kerenahnya.  Untuk resipi yang sama jika tidak mahu mengeluarkan modal, boleh juga digantikan minyak zaiton dengan minyak sayur. Kek ini lebih kurang macam Blended Orange Cake tetapi ianya lebih lembap dan lemak sesuai dijadikan sajian minum petang.
Next Post - Breakfast Menu

10 comments:

Anna Qawina said...

wah..nampak menarik ltk buah kan..hmm....kna simpan rsp dulu..hehe

quinnie said...

assalammualaikum kak paty....wah menarik resepi ni..saya pun jenis suka resepi kek yg mudah2...tengah tak dek stok anggur plak kat rumah...kalau dak bleh cuba..:)

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Quinnie kek ini mudah tak payah nak takut bentat pasti jadi, lembap dan sedap

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Anna kalau biasa buat Orange Blended tekture kek ini lebih kurang sama..

Mamasya said...

Aslmkum k.Paty.nampak moist kek ni...menarik resepinya ada buah limau dan anggur.
re; tkasih atas doa k.Paty.thn bila K.Paty ke Cairo? tak plan nak jln2 sini lagi ke?

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Mamasya saya ke sana attending conference tak salah tahun 2007. Banyak kekawan saya di sana...tapi entah bila hendak pergi lagi tak tahula...sekarang anak-anak semua exam..may be tahun depan kut.

Nieza said...

menariknya resepi ni kak.kek buah-buahan ya:)

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Nieza, akak tenguk kat TV si Laura tu buat cantik bangat tapi kek dia nak ke koko2 sikit akak punya kuning tak tahu padal apa

balqees dairy said...

salam Paty,

Teruja akak tenguk kek tuuuu.....ada masa macam nak cubalah.Pasti sedapp.....

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam balqess..memang sedap,,basah2 gitu...

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...