Monday, January 16, 2012

YOGURT SOUFFLES



If you have been following me you will realized that this is my third souffles..the first is Gordon Ramsay Chocolate Souffles, the second was my durian souffle and this the third souffle that I tried was from http://bakingbites.com/2008/06/yogurt-cheesecake-souffles/#more-2084 Yogurt Souffles.This time what I did was..I asked my daughter to stand by and made a shot immediately after I took the souffles out from the oven. 

My goodness I got what I wanted but for just 5-7 minutes, after the shot..the souffles dropped slightly...may be I need to master the egg whites techniques. This yogurt souffles is light and fluffy...just like Soft Japanese Cheesecake, even the taste is like the Japanese cheesecake. They are lightly sweet and have a pleasant vanilla flavor. Absolutely devine.

To assist you in making nice and beautiful souffles I had excerpted a tips from Simon  Rimmer on Whisking Egg Whites. Master this..and you have a high rise souffles that will brighten up you days and your baking mood. - Happy trying


Nampaknya masih tidak putus asa dengan souffles...kali ini untuk sedapkan hati say paksa anak saya tunggu dengan camera sehingga saya keluarkan souffles ini dari oven....setkan semua dan the moment souffles ini keluar dari oven terus ambil gambar...mak aiii..tipu diri sendiri..memang tinggi naiknya cantik..tetapi seperti biasa kejap aje tak sampai 10 minit dia turun balik.  Rasanya saya kena berlajar teknik memukul putih telur dengan baik supaya souffles ini akan terus kekal tinggi.

Kali ini saya ambil resipi dari bakingbites.com..yogurt souffles ini memang lembut dan gebus dan bestnya souffles ini walaupun tidak menggunakan cheese tetapi rasanya macam cheesecake..macam Japanese Cheese cake tu..sedap..lembut dan gebu.

Next Post - Breakfast Menu.

16 comments:

eina said...

salam kak paty..lahai terperanjat eina tgk..x tau apa benda nya souffles ni..rsa cam cheese cake ehh?sedap tuh,tp cam pyh jgk nak membuatnya kan..perlukan ketekunan n kerajinan nih..haiyak..caiyok2...

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam eina..lama tak dengar cite eina ya..souffles ini mini kek la tapi banyak main putih telur..nak dianaik melangit putih telur kena pukul elok..sedap ini..akak suka yang kecil2 macam ni senang buat dan senang dihabiskan

Nieza said...

assalam kak, lum pernah buat lagi souffle ni kalau saya buat agaknya turun jer tak naikx2 langsung lak yer..hehe

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Nieaza...wah dah balik ski....entah la dalam gambar akak tenguk semua naik2 berlaka yang akak buat aje,,,dia main2,,,,

Mamasya said...

Aslmkum k.Paty. kalau souffle kek ni belum pernah buat lagi. sy kalau kek yg guna teknik pukul sampai gebu gini mmg tak confiden nak buat... ...ada beberapa kali juga buat kek, naik elok, keluar oven terus turun...terus mood bakingpun merundum...
tengok sup ekor Thai kat bawah tu... mengancam... sy suka sup tulang...tambah2 cuaca sejuk skrg ni...

Mamasya said...

re;k.Paty utk gulai daging,rempah gulai nasi minyak (sy belum pernah beli ) atau guna rempah gulai cap bunga kena beli di Trg. tp ada resepi guna rempah kurma.

Munatycooking said...

I love yogurt, it's my best friend since childhood, all girls have chocolate when they are sad but I indulge over Yogurt, I'll certainly try this recip. Thanks Fatimah!

Wani said...

kak paty.. dah lama wani dok tengok souffles ni ... n dah lama mengidam nak buat tapi yg wani x fahamnya ....souffles ni pas keluar oven tu ... memang dia akan turun ke? atau hanya bertahan dlm beberpa minit je lepas tu turun dah...

Uncle Lee said...

Hi Paty, I love this. Very nice. You are very good at making all these too....outstanding!
Have fun, Paty and simpan satu lagu dalam hati.
Lee.

cik cek said...

Kakkkkk....teringin tul cek nak buat souffles ni...belum penah try buat pun...takut tak menjadi...tapi hati berkobar2 nak buat...:D

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Mamasya..akak pun sama..cuma naru ini aje berani main dengan putih telur, akak suka souffles ni adunanya kecil dan kita boleh buat apa aje perasa yang kita suka

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Mamasya..akak suka resipi daging tu..nanti akak try pakai rempah kurma..bawang goreng memang selalu menaikan rasa masakan. Thanks for sharing

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Thanks Muna...I saw your yogurt process..a coincidence,,,I made yogurt souffles...you made yogurt..it's good to learn the techniques

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Wani...tak..semua bergantung pada putih telur yang kita pukul..dalam french souffles bermakna breath..udara..so penting adunan mendapay udara supaya dia boleh bertahan..akak aje yang buat dia turun akak tenguk chef2 lain buat cantik aje......jangan takut..belum cuba belum tahu.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Hi Uncle Lee, thanks for dropping by...are you celebarating Gong Xi Fatt Cai...if so...Gong Xi Fatt Cai and may this 2012 bring more luck, happiness, health..success and so on and on...

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam cikcek....kalau udah berkobar-kobar kena try la..belum cuba belum tahu...akak pun macam tu..best that we challenge ourself...ni akak tengah hendak mencoba..buat kek yangpaling akak takut...Kek Karamel Marble..tu...mak aii seram rasanya

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...