Sunday, January 08, 2012

DONNA HAY CUSTARD CUPS



These custard cups are  like a creme caramel baked in a cup. These custard cups are not too sweet, very creamy and a little bit sour when you happen to bite a piece of raspberries. They are perfect sweet ending for any dinner of lunch. Easy to prepare and very elegant and truly scrumptious.


Custard Cups

Ingredients


(Adapted from Donna Hay Magazine)
Serves 6

1 pint raspberries
2 cups (500 ml) single (pouring) cream
1 cup (250 ml) milk
1 vanilla bean, split and seeds scraped or 1 teaspoon vanilla extract
2 eggs and 3 egg yolks, extra
1/2 cup (110 g) caster (superfine) sugar


Preheat oven to 150° C (300° F).  Place raspberries in the bottom of a 6-cup ovenproof dish or in individual teacups or ramekins, set aside.

Place the cream, milk, vanilla bean and seeds (or vanilla extract) in a saucepan over high heat until the mixture just comes to the boil.  Remove from heat and set aside.
Place the eggs, extra yolks, and sugar in a medium bowl and whisk until well combined.  Gradually add the hot cream mixture to the egg mixture, whisking well to combine.   

Strain custard into a 1.5 litre-capacity (6 cup) ovenproof dish.  If using individual cups (ramekins or teacups) strain custard into a large, heatproof pouring vessel, then pour the custard into 6 X 1 cup-capacity teacups or ramekins.

Place ovenproof dish (teacups or ramekins) into a water bath (see recipe notes below).  If using 6-cup ovenproof dish bake for 1 hour 25 minutes or until just set.  If using 6 X 1-cup capacity teacups or ramekins bake for 45 minutes or until just set.
Remove from the water bath and allow to stand for 15 minutes before serving.
Recipe Notes:

To make a water bath, place a tea towel into a deep-sided baking dish, then place custard dish or individual teacups or ramekins on the tea towel.  

Pour in enough boiling water to come halfway up the sides of the custard dish or individual teacups or ramekins.  This will ensure an evenly cooked custard.

*To ensure I don’t get any water into my custard, after I place the custard dish(es) into the baking dish I pull out my oven rack halfway, place the baking dish on the rack and then I fill with water.  I then carefully push the oven rack back into position.




Ini adalah resipi creme caramel yang dibakar di dalam cawan. Cukup lemak dan sedap. Resipi asal menggunakan grand marinier campuran arak sebanyak 3 sudu..yang itu  kita tak payah ikutlah...tak ada pun sudah cukup sedap. Tidak ada pa yang istimewa sangat resipi ini tapi disebabkan Donna Hay yang membuatnya maka ramai yang mengikutnya...lebih kurang creme brulee juga banyak menggunakan krim...tapi saya cuma guna susu cair aje..sebab ity warna custard cups saya ini agak terang...buka apa cuma curious dan nak test kalau dah buat dua tiga cawan aje rasanya tak perlu membazir hendak membeli krim..sekotak kecil dah berharga RM7.50 bayangkan berapa hendak dipakai di sini..jadi saya guna susu cair aje.

Satu yang saya suka dengan custard cups ini rasa masam-masam raspberry...raspberry diletak dibawah cawan baru dituang custardnya..ini yang syok..lemak-lemak manis dan masam. Disejukkan semalam dan makan..wah..memang...syok.....Membakar puding ini sama seperti membuat kek karamel guna water bath... yang lain0lainya semua pakai bancuh aje.

Next Post - Breakfast Menu

10 comments:

hazila said...

Salam kak, I like this kind of dessert. Simple yet delicious.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Ya...om putih ni pudding dia orang sama aje..nama aje lain2 kan creme brulee, baked custard... creme caramel etc....lebih kurang samanya..clafoutis..cobbler...semua main cream aje parah kadang2 dibuatnya

rahel said...

Salam Kak Paty's..
nampak memikat hati je custard cup nie..tentu nyaman lalu kat tekak...

inahar ali said...

salam di pagi hari wat kakpaty..hehe! sori la mai kacau akak tgh tidur nih..pn doc x leh titun tu yg merayau kt dapur org..haha! nk kenen kot2 ada lg custard cup tu lam peties..hehe!

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Dr...benda2 macam ni laju aje...nak2 sejuk habis kejap aje ....dua kali toleh dah habis..lain kali aje lah akak buat kat Dr

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Rahel....ini memang menyamankan anak tekak sejuk aje...

Nieza said...

saya dtng bawa blk sia akak ngan biryani ni..hehe wahh sedap ni kak kalau nama kastard jer memang saya suka..:)

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Nieza..jumpa kita dok bersila makan bryani dulu lepas tu kita cuci mylt dengan custard cup ni memang cantiklah gandingan menu Nieza dan akak..tula dia Penang mari memang hebat

CT Delima said...

Ass'salamKak Paty

maaf kak paty lama betul ct tak menyinggah kesini..sesekali datang terhidang custard yang ummppp! sedapnya tu. selalunya custard cups ala2 dessert ni memang kesukaan ct dan Hubby ni kak. anak2 kurang gemar sangat, maklumlah anak2 ni tekak lain2 sikit..hihihi

semoga kak paty sentiasa ceria dan sihat2 selalu ya kak :)

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam CT...akak fikirkan CT bawan kuih lapis Pelangi Nyonya tu...akak dapat intai dari jauh aje....ok custard ini macam krim karamel juga dibakar....sedap.

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...