Thursday, January 12, 2012

VICTORIA SPONGE CUPCAKE



This is a mini version of Victoria Sponge Cake. I love this little cupcake it has a layer of jam inside, dusted with powdered sugar. It’s a light and fluffy, afternoon tea cake. Without heavy frosting and toppings, it’s a sweet you can indulge in the afternoon.

VICTORIA SPONGE CUPCAKES


INGREDIENTS

1 1/2 sticks (12 tbsp softened butter)
1 cup sugar
3 large eggs
1 1/2 cup self rising flour
1 tbsp warm water
1 tsp vanila
1/4 cup raspberry jam 
Confectioner's sugar for dusting


  1. Adjust oven rack to lower-middle position and heat oven to 400 degress. Grease and flour a 12-cup muffin tin
  2. Beat butter and sugar till light and fluffy. Starting and ending with egg, 
  3. alternate adding eggs and flour, beating until each is throughly incorporated. beat in water and vanilla until just incorporated
  4. Spoon two heaping tablespoon of batter into each cup followed by 1 tsp of jam. Top with 1 heaping tbsp of batter, spreading to ensure jam is fully covered
  5. Bake until golden brown about 15 minutes. remove from oven, let cupcakes stand a couple of minutes, turn into wire rack to cool. When ready to serve dust with powdered sugar.



Saya memang cukup meminati kek ini, rasanya inilah kek pertama yang saya pelajari di sekolah, tetapi kalau berhajat dan hendak membuatnya kadang-kadang rasa sayang pula sebab kalau tidak ada yang makan membazir pula. Oleh itu saya search net dan jumpa version kecil ini. Victoria Sponge Cake dalam versi cupcake. Comel dan mudah menyediakan.Cupcake ini diisi dengan jam ditengah-tengah persis versi asal yang melapiskan kek dengan jam. Boleh juga dihidangkan bersama dengan krim jika mahukan keaslian kek ini.

Next Post - Breakfast Menu

10 comments:

cik cek said...

Emmmm...sedapnya...bahan2 pun tak byk ...boleh masuk list resepi lagi..thanks kak..:)

CitarasaKu said...

hihi paty nice cake ...comel comel gitu.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam cikcek..memang bahan-bahanya sentiasa ada dalam storeboard kita...mudah dan sedap

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Noor...cute untuk party cake

HomeKreation said...

Salam KakPaty. Masuk list. This is good for Liana's bento.

tun_telani said...

nyummy! ada strawberry nmpk sgt cute.

Wani said...

sejak semalam lagi wani dok nak masuk dapur kak paty. ni.. tapi lembap tol tenet huhu ... suka tengok yang CPAB tu .... bila la nak terbuat neh.. yang ni pun memang bahan2 ada kata dapur jek ni ... blh on dah...strawberry je x de

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Along..yeah..presentable especially for functions

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Tun..biasanya anything with strawberry memang naikkan????

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Wani..tulah akak simpanlah kat Wani CPAB tu tapi Wani tak datangakak sendiri yang bedal

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...