Saturday, January 14, 2012

TALAM ROTI LAPIS CHOCOLATE



This is in trend now..most had tried it and don't want to be left out I made 1 batch yesterday evening. The mixture fix small ramekins..12 if you used the normal Chinese Tea Cups. I used slightly bigger then the Chinese Tea Cups so I managed to get about 5. This is a new era "kuih talam" using white bread and chocolate emulco. The texture is a "talam" texture but it has both taste of talam and bread pudding. Perfect for tea and breakfast.

Talam Roti Lapis Chocolate

4 slice of white bread cut the edges / 4 keping roti dibuang tepinya
50 g sugar / 50 g gula
100 ml water / 100 ml water
200 ml coconut milk / 200 g santan 
1tsp salts / 1 sdt garam
1 tsp chocolate emulco / 1 sdt chocolate emulco
60 g rice flour / 60 g tepung beras
20 g tapioca flour / 20 g tepung sago

Cut break into pieces and soak in the 100 ml water and set aside / Potong roti kecil-kecil dan rendam bersama 100 ml air dan letak sebelah.

Combine rice flour, tapioca flour, sugar, salts and coconut milk. Combine weel / Satukan tepung beras, tepung ubi, gula, garam dan santan. Gaul rata.

Combine the egg mixture and the flour mixture, blend to form fine paste / Satukan adunan roti dan adunan tepung dan blen d sehingga menjadi adunan yang lincin.

Divide into two portion 3/4 portion to the original colour and 1/4 add with chocolate emulco to form chocolate layer./ Bahagi adunan kepada dua bahagian. Ini terpulang kepada masing-masing hendak dibahagikan sama rata atau 3/4 ke 1/4. Warnakan sebahagian lagi dengan chocolate emulco

Heat aup steamer and por the original layer first. Steam for 4-5 minutes and add the second layer the coconut layer. You can do vis-versa./ Panaskan kukusan dan kukus lapisan pertama dahu 4-5, kemudian masukkan adunan kedua kukus sehingga masak.lebih kurang 20 minit lagi.

Cook's Note:

The amount yield about 5 small ramekins. If you use tea cup it could yields about 12./ Adunan ini adalah terlalu kecil..lebih kurang 12 acuan lompang.

Talam Roti Lapis Chocolate sudah jadi trend sekarang ini, rata-rata yang sudah mencuba. Cukup senang membuat..tak perlu takut..kuih talam ini tidak meragam sebab ianya menggunakan acuan kecil...tak perlu nak fikir-fikir memotongnya. Adunanya agak kecil, saya mulanya menyiapkan loyang biasa..tapi bila hendak bahagikan kepada dua..alih-alih tenguk terlalu kecil untuk dikukus di dalam loyang..mula saya fikirkan saya silap baca tapi memang itu adunanya, jadi saya gunakan acuan kecil..dengan acuan yang saya gunakan dapatlah 5 biji..saya suka macam tidaklah membazir..dan tidaklah saya yang kena perabiskan balance-balancenya.

Resipi ambil kat dapur Izah...IML. Memang sedap dan lemak. Tektur kuih talam dan rasa bread pudding kukus. Sesuai sekali buat minum petang nanti

Next Post - Apple Galette - Donnay Hay and Laura Cadler

4 comments:

izahdaut said...

memang dapat sikit je talam ni kan kak. sesuai la tuk famly kecik. mmg comel talam ni

Amie said...

cantiknya talam roti lapis chocolate....tentu sedap...:)

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Izah..thanks ya...ada lagi satu lagi resipi yang akak ambik dari dapur Izah belum buat entry..donut pintal....nak masukkan semua yang tertunggak..next week dah masuk kerja dah tak boleh nak layan semua ni lagi

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Amie..memang sedap..rasa talam ada...rasa bread pudding ada...dan rasa pudding chocolate pun ada..cubalah...pas tu boleh join Talam Roti Lapis Chocolate Club member..ha..ha

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...