Thursday, January 26, 2012

SCHOOL HOLIDAY BREAKFAST MENU - AYAM SAMBAL HUTAN NASI LEMAK







When it's a holiday, I really have to prepare heavy breakfast. The children tend to get hungry fast. I cooked this Nasi Lemak and this time around without the normal sambal tumis but Ayam sambal hutan. I've seen so many entry on ayam sambal hutan and just gave myself a try. Yap!!!the sambal is tasty and made a good pair with the Nasi Lemak.

Cuti-cuti sekolah sebegini anak-anak kerap lapar..jadi kalau buat breakfast kena buat yang bert-beart sedikit senang dia orangberulang-ulang. Hari saya buat Nasi Lemak tapi tidak dengan sambal tumis biasa tetapi kali ini saya gandingkan dengan ayam sambal hutan. Banyak sangat saya dengar tentang ayam ini jadi saya try jugalah pagi ini.

Sebenarnya ayam sambal hutan ini tidak banyak bezanya dengan ayam masak merah berempah..ramuanya lebih kurang sama,cuma bezanya antara kedua resipi ini ialah ayam sambal hutan ini tidak letak santan atau susu cair. Ia agak kering sedikit. Memang sesuai digandingkan dengan Nasi Lemak. Resipi saya ambil dari Intai Dapur, kalau ras hendk berkuah sedikit bolehlah tambah air kalau tidak, biarkan kering seperti mana yang saya buat.


Next Post - Talam Lapis Kacang Merah dan Kacang Hijau

16 comments:

CitarasaKu said...

Hi Paty's saya suka makan nasi lemak sebagai sarapan dan sambal tu pun nampak sedap . Nak cuba jugak sambal tu tapi saya tak ada stok ayam hari nie yang ada daging.Emmm

Nuridah said...

Assalamualaikum Kak Paty

Wah kak awesome nasi lemak...my old time fav...just recently during holidays Nur pun buat juga nasi lemak...pengsan kat dapur...hehe.

hazila said...

Salam kak,

Ingatkan akak guna ayam hutan, maklumlah ia dah dikira susah nak dapat sekarang ni.

liza said...

salam kak...bestnya nengok nasi lemak tu, terliur pulak...bak mai sepinggan ...hihihihi

Zaliedana said...

Assalam kak,nasi lemak nmpak sedap dah,kena lak ngan ayam sambal hutan,pergh lagilah bertambah sedap n bah nasi hehe..

HomeKreation said...

Salam KakPaty. Sama lah dgn anak2 Along, bekfes nak yug berat2 baru happy...

cik cek said...

Kak...menu nasi lemak ni memang fav family...kalau ujung minggu...memang selalu masak nasi lemak..boleh makan sampai ke malam..he he...

inahar ali said...

salam kakpaty..wasuh mana2 pi nmpak sambal ayam hutan nih..xleh jd nmpak gaya wajib wat nih..tunggu cuti minggu depan..hehe!!

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Dr... rami yang dok tayang ayam ini jadi akak pun tak tahan godaan buat juga sesuai dengan nasi lemak

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam cikcek itulah sebabnya akak suka buat nasi lemak masa cuti...boleh carry forward sampai dinner.....ha3

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Nur....sampai pengsan..so kita namakan Nasi Lemak Pengsan la....

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Along...kalau kita buat berat2 senangkan..last them till lunch..tak yah nak berebut2 masak lagi

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Liza..resipi ni akak selongkar kat dapur Liza la...thanks ya for sharing

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Zaliedana..memang mantap kombinasi ayam sambal hutan dan nasi lemak berpeluh dibuatnya

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Hazila...mula2 akak pun ingat kena tambat ayam hutan..rupa2nya tak...sambalnya hutan...mungkin idea datang masa dok di hutan kok..apa pun sedap sambal ni

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Noor....sedap ambal ni..mesto cuba..boleh juga buat masakan harian makan dengan nasi

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...