Tuesday, January 03, 2012

EAST MEET WEST BREAKFAST MENU - NASI GORENG KERABU AND AMERICAN BREAKFAST




East Meet West - That's our breakfast today. Kerabu Fried Rice and a simple American Breakfast, Fried Eggs, Sausage, Toast, Baked Tomatoes and Salad. It's fine I still have the luxurious or time to prepare all these. I only will be starting work second week of January 2012, so I'm still in my holiday mood. The children will be starting their school tomorrow..so today is the final day to make sure all the necessary are done.


Nasi Goreng Kerabu is the reminiscent of Kerabu Beehoon, using the same ingredients except the method of preparing. This Nasi Goreng needs to be fried first and later combine with all the "kerabu ingredients". I love this Nasi Goreng Kerabu. I first encounter this years back in Kuala Lumpur during company business trips, I used to check in Concorde KL Hotel, the area behind Concorde Hotel sells very delicious Nasi Kerabu,it's always a MUST whenever I'm there and from there I learned about the Nasi Kerabu ingredients and gave myself a try.


I made some American Breakfast Menu for my youngest daughter Eyba, a simple one, toast, sausage, baked tomato, salad and fried eggs. Ha...ha...today the children got the choice to pick up their preference. So have a good day and ENJOY my East Meet West Breakfast

KERABU FRIED RICE


INGREDIENTS
3 bowl cooked rice / 3 mangkuk nasi - preferably left over rice
3 tbsp cooking oil / 3 sdb minyak masak
1 onion thinly slice / 1 biji bawang besar dihiris nipis
1 ginger torch thinly slice / 1 kuntum bunga kantan dihiris nipis
2 lemongras thinly slice / 2 batang serai dihiris nipis
3 kaffir leaves thinly slice / 3 helai daun limau dihiris nipis

100 g shrimps / 100 g isi udang
100 g chicken fillet / 100 g isi ayam
salts and pepper to taste / garam secukup rasa

Ingredients to be pounded
3 red chilies / 3 biji cili merah
7 bird's eyes chilies / 7 biji cili padi
1/2 tsp shrimp paste / 1/2 sdt belacan
7 shallots / 7 biji bawang merah
3 cloves garlic / 3 ulas bawang putih

Pound all ingredients into fine paste / Tumbuk semua bahan sehingga halus

PREPARATIONS 
Heat oil in a wok. Sauté pounded ingredients until fragrant. / Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk sehingga garing dan naik baunya
Add in chicken fillet and shrimps stir-fry until cooked./ Masukkan udang dan isi ayam goreng sehingga masak
Add in  rice and slice ingredients, stir to combine./ Masukkan nasi dan bahan-bahan ulam yang dihiris tadi
Add salts to taste / Masukkan garam secukup rasa
Dish out the rice and serve hot with Fried Shrimps and Omelette / Hidang bersama udang goreng dan telur dadar



Tup...tup...hari ini sudah masuk hari ketiga tahun 2012, saya masih lagi dalam holiday mood dan akan memulakan tugas dipertengahan bulan satu...so masih ada masa untuk menyediakan breakfast dan menu-menu kegemaran anak-anak. Esok sekolah akan bermula...maka bermulalah jadual yang pedat untuk si ibu dan anak-anak. Hari ini merupakan hari terakhir untuk anak-anak menyiapkan semua keperluan sekolah. Untuk pagi ini saya namakan menu sarapan saya East Meet West Breakfast Menu, hem..ada makanan kita Nasi Goreng Kerabu dan makanan Om Putih..Simple American Breakfast...bukan apa nak habiskan stok.

Nasi Goreng Kerabu ini lebih kurang macam Bihun Kerabu yang saya buat tempuh hari, menggunakan semua bahan yang sama..cuma namanya Nasi Goreng maka ia kena goreng dahulu. Nasi digoreng macam biasa menggunakan perencah nasi goreng kampung kemudian dimasukkan ulam-ulaman. Anak-anak saya memang menggemari nasi goreng ini. Saya mula belajar makan nasi goreng ini semasa saya berulang alik ke KL. Biasanya akan menginap di KL Concorde Hotel...breakfast makan dihotel tapi bila malam kenalah merayap cari makan sendiri..nasi goreng ini dijual dilorong-lorong belakang KL Concorde Hotel..memang sedap dan harum baunya dan dari situlah saya mengenali bahanya dan belajar membuat sendiri. kalau hendakan yang lebih montap makan bersama sambal belacan semalam...perghh....

Untuk American Breakfast pula saya buat yang paling simple...roti bakar, sausage, baked tomato dan salad. Ini untuk anak dara yang bongsu..dia memang suka menu-menu macam ini. So that's all for breakfast today...enjoy my East Meet West Breakfast and have a NICE day.

Next Post - Chickpeas Salad




8 comments:

anymz said...

sedapnya sarapan gaya gini..:)

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Anymz...ini breakfast leftover...how's your trip???

Ayu Safieza @ Humaira' said...

assalamualaykumwbh kak....dinda dtg.....kalau mcm gini gaya bfast hari2, mmm nak pindah rumah jadi jiran akak la......:)yum yum yum!!!

hazila said...

I wish my house just next to yours. Hari hari tunggu tepi tingkap. hehehehe....

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Ayu...inikan breakfast leftover ...nasi lebih semalam...hotdog lebih dari buat quiche..semuanya baki-baki semalam...apalah sangat...jemput aje minum

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Hazilah..bagus juga jadi jiran..menu kitchen Hazila lagi hebat..akak geram tenguk bolu pelangi..cantik warnaya..tinggi lampai..akak buat tak berapa nak jadi...sembab...dan mengerutu pula tu...ha...kena berguru nampaknya.

Sue @ Nenie said...

Salam Kak...emmmm nasi goreng dan western set...kedua-dua pun saya sukeeee.....

Dan rasanya belum terlambat untuk saya ucapkan Selamat Tahun Baru 2012..Semoga kedatangan tahun baru ni membawa lebih keceriaan dan kegembiraan buat akak sekeluarga

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Sue sama ya menu ini memang favourite kat umah...SELAMAT TAHUN BARU buat Sue sekeluarga semoga ceria-ceria selalu.

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...