Wednesday, January 18, 2012

APAM / BOLKUS CAPPUCINO



Blog walking to our neighbouring friends in Indonesia..I saw a whole list of these tiny blossom steam cake. My goodness...they were so creative in designing the cake. These steam cake are known as Bolkus..literally means steam cake. It's NCC Bolkus Cooking Challenges (NCC - Natural Cooking Club)...wow..members participating in the program got to come our with their creativity in making these bolkus. I was stunned looking at the beautiful, blossom steam cake and I am really impressed. Click here to view more http://nccbolkusweek.blogspot.com/2011/05/brownies-kukus-mekar-ayi.html

I love the white and chocolate bolkus with zebra design and tried making one batch of it. So here's my bolkus cappucino ..I used cappucino to get the color. Though not 100% of what I want but I'm happy with the outcome.


Blog walking ke tanah seberang...terserempak dengan hasil NCC Bolkus Week...mak aii menarik betul dan cantik banget bolkus yang disediakan oleh para peserta. Click sini untuk melihat hasil pesertahttp://nccbolkusweek.blogspot.com/2011/05/brownies-kukus-mekar-ayi.html. Memang cantik-cantik geram betul tenguk. Saya cukup berkenan dengan design zebra yang berbelang-belang putih dan cokolate....ambil resipi cuba buat tetapi tak dapat zebranya walaupun diajar cara untuk mewarnakanya. 

Apa pun saya tetap berpuas hati...benda-benda macam ini kena practice...baru hasilnya hebat. Rasa bolkus ini kebanyakkanya sama aje...macam apam mekar..cuba ada setengah resipi menggunakan santan ada tidak ada yang menggunakan soda dan ada yang menggunakan double action baking powder.

Next Post - Breakfast Menu

2 comments:

Mamasya said...

Aslmkum K.Paty. Kembang molek apam kukus k.Paty. sy suka apam yg baru keluar dr kukus...panas2 dimkn...lembut je.belum pernah buat apam guna air sprite.sedapnya nampak calzone kat bawah tu.dr calzone dah jadi roti sosej...budak2 suka ni kalau roti inti sosej.
re; P.Paty, baru sy tahu rempah sup mamak ada dijual.

quinnie said...

akak..elok cantik kembangnya...memang cantik tengok hasil apam derang kan kak...elok cantik je belang2 halus...geram tengok..:)

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...