Thursday, January 05, 2012

TALAM MUTIARA PANDAN



This was my trial and error...I stumbled into Table for 2 blog and saw this beautiful talam made by the blog owner Wendy. By the look of the talam I knew it was a elastic type..I love elastic talam, the Nyonya and the Chinese are  slightly elastic as compared to the Malay's talam so this time around I'm moving away from my basic talam and tried Wendy's recipe. I made a slight tweak by adding some sago on the top layer and named this talam, Talam Mutiara Pandan, well the sago symbolised pearl here.

If you plan to make this talam I would suggest that you use the normal baking sheet, these small tea cup may have a slight problem where they tent to make a hole in the center like the kuih lompang...so could be slightly tricky when you want to put the second layer. Just to cautious you...anyway I managed to get it done.

You can view Wendy's beautiful talam here http://wendyinkk.blogspot.com/2009/07/kuih-talam.html

TALAM MUTIARA PANDAN


INGREDIENTS

Ingredients A
50 g pearl sago


Cooked sago and drain water


Ingredients B
100gm rice flour
30gm tapioca starch
20gm green bean flour
300gm sugar
700ml pandan juice
½ tsp alkaline water

Combine all (B) ingredients and cook over low heat, stirring slowly all the time until it thickens slightly. Pour into a 8 inch round pan or 7 inch square pan. Steam batter for 20 minutes. Batter is cooked when firm to the touch.

Ingredients C
20gm rice flour
15gm green bean flour
¼ tsp salt
300ml coconut milk (extract from 1 coconut + water)

Combine all (C) ingredients and cook over low heat, stirring slowly all the time until it thickens slightly. Pour (C) batter over cooked (B) sprinkle the cooked sago and steam on medium heat for 15 minutes.
Cool thoroughly at room temperature before cutting.

Chilling in fridge may cause the upper layer to be harder due to the high concentration of coconut milk(fat content high).



Sedap talam ini, saya ambil resipi dari Wendy, Table for 2 blogspot. Talam ini adalah jenis yang sedikit liat..cukup syok makanya. Saya suka talam yang liat-liat sedikit..sedikit aje...jangan banyak=banyak liat saya tak suka, sukatan Wendy ini memang cantik... saya gunakan acuan lompang untuk kukus talam dan taburkan sedikit sago merah yang sudah dimasak di lapisan atas menjadikanya mutiara kecil bertaburan. 

Kalau ada yang berminat hendak membuat talam ini saya cadangkan gunakan loyang biasa aje..acuan lompang ini boleh juga berlubang menjadi macam kuih lompang. Pada mulanya berpeluh juga saya dibuatnya. Agak rumit sedikit cara ini apabila hendak memasukkan lapisan kedua....apa pun ia tetap jadi tetapi cuma leceh sedikit. Bagi anda yang ingin melihat talam cantik Wendy bolehlah klik kat sini..http://wendyinkk.blogspot.com/2009/07/kuih-talam.html


Next Post - Orange Cranberry Muffins


8 comments:

Nieza said...

sedapnya tgk kuih talam akak ni comelx2 yer guna acuan lompang tu..senang nk mkn:)

Mamasya said...

Aslmkum K.Paty
sy suka kuih talam terutama bhg yg bersantan atas tu. tp suka yg tak begitu kenyal.sedapnya tengok mee jawa k.Paty hidangkan kat bawah tu...

cik cek said...

Sukaaa kuih2 talam ni...mesti sedappp ni kan kakkk...:)

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Nieza akak buat cara ini sebab akak takut nak potong...lainla tangan Nieza..susun duduk elok aje talam kacang mnerah tu

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Mamasya..akak suka kenyal sikit..jangan banyak..sikit aje..hem..jawa tu lama tak buat..tu yang buat ada tulang...bosan asyik sup aje akak buat mee jawa ni..kalau dekat bolehla anta

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam cikcek..talam ada dua..talam Melayu..talam Nyonya..talam Nyonya dia liat-liat sedikit..yang ini yang liat-liat sedikit sedap akak suka yang macam ini

Ayu said...

Assalam kak paty,
selamat tahun baru buat akak & family..harap tak lambat kita ucapkan ya..talam akak ni namapk sedapnya kak..rasa nak ngap macam dah dekat dah kat mulut ni..hehe

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam baru 5 hari tahun 2012 masih belum terdapat..faham Ayu g holiday....kalau yang suka elastic version then go for this talak..macam eraser anak-anak sekolah..resipi Wendy Table for 2 akak adapt and made a little tweak.

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...