Thursday, January 12, 2012

DOUBLE CHOCOLATE BANANA MUFFINS



Double Chocolate here refers to cocoa powder and chocolate chips in the muffins. These muffins have a nice combinations of cocoa and banana.  They’re very satisfying as breakfast or as a snack. The muffins are also very soft, tender and moist inside, though the have a good firm feel to their muffin tops (not too soft, like a cupcake). Most muffins can be served warm or at room temperature, but I would definitely recommend serving these just warm enough that the chocolate is slightly melty when you take a bite.

You can adjust the sweetness of the muffins so they  aren’t too sweet, great breakfast or tea treats over a cup of coffee.
Double Chocolate Banana Muffins


Menghasilkan 8-11 biji muffin

Ingredients A
1 1/2 cup flour / 1 1/2 cwn tepung
1 cup sugar / 1 cwn gula * izah kurangkan setengah
1/4 cup cocoa powder / 1/4 cwn serbuk koko
1 tsp baking soda/ 1 sk baking soda
12 tsp salts / 1/2 sk garam
1/4 tsp baking powder /1/4 sk baking powder
Ingredients B
1/13/ cup mashed banana / 1 1/3 cwn pisang lecek
1/3 cup vegetable oil / 1/3 cwn minyak sayur
1 egg /1 biji telur
1 cup chocolate chips/ 1 cwn coklat chips

  1. Combine all dry ingredients in a bowl / Di dalam mangkuk yang besar, satukan semua 6 bahan-bahan pertama.
  2. In another bowl combine banan, oil and eggs. / Di dalam mangkuk kecil yang lain, satukan pisang lecek, minyak dan telur.
  3. Pour Ingredients B over Ingredients A and mix till combine./ Gaul sebati kemudian masukkan ke dalam bahan kering tadi. Sebatikan tapi jangan overmix. 
  4. Add in the chocolate chips / Masukkan coklat chip. Gaul rata. 
  5. Spoon mixture 3/4 full in muffins pan and bake for 20-25 minutes at 180. If you want to add in slice of banan on top of muffin, remove muffins from oven after 10 minutes baking and top with the slice banana. Rebake till cook. /Cedukkan adunan ke dalam cawan muffin 3/4 penuh. Bakar pada suhu 180 C selama 20-25 minit. Sedia untuk di hidang.




Resipi yang saya kidnap dari IML, sedap muffins ini, satu kombinasi yang mantap antara koko dan pisang. Double chocolate di sini merujuk kepada 2 jenis chocolate yang digunakan dalam resipi ini..satu serbuk koko dan satu lagi chocolate chips. Saya juga letakkan hirisan pisang diatas muffins jika inginkan rasa pisang yang lebih mantap. Pisang saya letak selepas muffin dimasak dalam 10 minit, saya keluarkan dari oven dan letakkan pisang, lepas tu masukkan balik dan bakar sehingga masak. Muffin ini sesuai buat minum petang atau sarapan pagi.

Next Post - Cucur Badak

8 comments:

KakAsma said...

kak paty,
kalau kita berjiran kan bagus..asma bagi asam pedas tetel akak bg mapin tu..jimat sikitkan..hehehe..kita duduk bawah pokok makan !!!wallaaaaa

izahdaut said...

wah mewah nya warne muffin pisang double coklat kak paty ni. trasa2 lagi kecoklatannya. tak sabar nak tunggu cucur yang comel tu. bulat2. agak2 cemana la alat yg buat cucur tu comel sungguh!

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Kak Asma..asam pedas tu..saya tak kira dengan muffin pun saya cicah..No:1 Favourite

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Izah..akak ingat Izah datang nak tuntut pengeras!!!Cucur tu Pukul 3..sempat buat HB balik kerja Izah hidangkan..bulat2 tu pakai tangan aje..tenguklah tuan tanah pun montel macam tulah kuih nya

Sofea said...

K.Paty sayang..x nak muffin, nak cucur badak..kita tunggu depan rumah akak..hehe

Ayu said...

Assalam kak paty..
waduh your muffin colours are really dark chocolatey, moist & gebu kak..rasa nak seludup 10 ketul..bawa lari ni..hehe

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam CikPeah orite siap akak panggil peah..tengah dok menggoreng ni

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Ayu...he,,,Ayu kalau bab chocolate nie..pasti suka kan

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...