Wednesday, January 18, 2012

SAUSAGE SPIRAL BREAD/ROTI PINTAL SOSEJ



There's nothing special about this entry. I don't really have a recipe for this. When I made the Ground Beef Calzone, I have some left over dough, to avoid wastage I took some sausages and made a spiral turn with the sausage, eggs wash and sprinkle some sesame seed. My daughter Eyba's came with another idea of presenting the bread. I just allowed her to do, it's her call, she took the Kebab's stick poked into the sausage add some cherry tomatoes and said that it could be a great presentation for simple cocktail party. Yeah not bad....however I would think it's more cute if we can half the sausage..much easier. Look's like my youngest is getting into it now...she seem to show interest in food styling ....ha...ha...I should train her may another Donna Hay (Food stylish) in the coming....

Anyway that's the idea, rather then you throw away the dough...make it into something...that you can eat...just leave the calories things aside first. It's SWITCH UP, the term used by Anna Olson in her TV Program sugar, reinvention of your recipes...ha..ha...see you don't have to be a professional chef to come out with ideas.....

Tidak ada apa yang menarik tentang N3 ini..malah tak ada resipi pun...kebetulan sudah buat calzone ada lebihan doh, saya sayang hendak buang doh tu..dan dah tak tahu hendak buat apa, saya lilitkan aje pada sosej dan bakar..ha....ha...1 resipi dua cara. Bun sosej ini banyak kita lihat di kedai roti..tapi yang ini agak keras sedikit..sebab dohnya adalah doh pizza..tetapi kalau betul-betul hendak buat kena gunakan doh yang lembut sedikit baru sedap..Ini disebabkan kes tangkap muat dohnya taklah lembut dan  montok. Tengah siapkan roti ini tiba-tiba anak dara bongsu datang..katanya nak cucuk roti dengan lidi...konon-konon nak stylekan roti tu....no bad...sudah mula menunjuk minat dalam dunia masakan...ha..ha..ini mungkin pukulanDonna Hay (Food Stylist)...dan Jr Master Chef Australia. Tak apalah kalau dia minat itu sebaiknya saya support aje.

Sekali pandang rasa bagus juga idea Eyba ni....sesuai dijadikan hidangan majlis koktail...tapi kali untuk function seperti itu lebih cantik kalau sosej tu dibelah 2 nampak comel sedikit. Idea ceri tomato to pun bagus menaikkan warna dan jugalah unsur-unsur makanan sihat. So nanti kalau ada doh2 yang berlebihan.......jangan buang..guna untuk reinvention kedua....kalau kita tenguk TV Program Sugar Anna Olson tu...setiap kali resipi ketiganya ada resipi yang diubah suaikan..dipanggilnya SWITCH UP.....so ini kira switch up calzone sayalah tu.

Next Post _ Apam/Bolkus Cappuccino

7 comments:

cik cek said...

Elakkan pembaziran kan kak...ada lebihan dough macam2 leh dipelbagaikan...apa2 pun sausage roll nampak sedappp...:)

Mas said...

sedapnya tengok sosej roll tu kak..
lama dah mas tak buat...he3

Liza said...

bagus idea tu kak...xbaik membazir kan...ape2 pun sosej roll tu mmg mnjadi pooojaaaan ank2 liza...

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

kak Paty,mengancam tu ideanya.budak-budak pasti suka.Mak budak pun....

Wani said...

wahh. so creative kak paty .. hiih.. dah banyak missed entry kak paty ..yg orange blended tu pun baru sekali je buat .. tengok kak paty tayang terasa nak buat lagi pulak

CitarasaKu said...

Paty's idea budak budak sekarang mmmg kreatif sebab adanya pendedahan awal buat mereka. Zaman kita dulu mana ada siaran Afc kan. Bagus gak idea nie dari membazir...i like

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam semua..dah kerja balik payah nak jawap semua komen...saya jawap satu untuk semua...itulah dia tugas kita chef dirumah bukan aje kena siapkan menu yang..sihat dan sedap,,,kena juga pandai budget dan planning...Untuk calzone ini saya dapat 4 resipi package sekali balance doh saya buat sosej ini, balance inti saya buat murtabak dan talam berlauk...ha...ha..kan dah dapat buat 4 N3 untu resipi calzone....bukanya saya rajin....tetapi saya suka buat sekali arung..ha..ha

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...