Wednesday, January 18, 2012

WORDLESS WEDNESDAY WITH ITALIAN GROUND BEEF CALZONE





Salam and Good Morning All,...Wordless Wednesday and today for breakfast we gonna fly to Italy...a beautiful country. Yeah we gonna have..Italian  Ground Beef Calzone. Yap ...yap calzone..and the picture above is not Giant Curry Puff but it's calzone. So what is calzone ??

A calzone (play /kælˈzni/, US /kælˈzn/, or /kælˈzn/, UK /kælˈtsni/; Italian: [kalˈtsoːne], "stocking" or "trouser")[1] is a turnover that originates from Italy. It is shaped like a semicircle, made of dough folded over and filled with ingredients[2] common to pizza.
The typical calzone is stuffed with tomato and mozzarella, and may include other ingredients usually associated with pizza toppings.

In other words calzone is a folded Italian pizza a half moon shape pizza which are far more portable than the normal pizza. Italian normally use the left over vegetables or meat for the filling. You can add cheese in your calzone if you prefer something cheesy. This bread is really yummy!!!. I made my calzone with a touch of Malaysian Fillings, I used curry powder for the ground beef fillings...suit my taste bud better. Add some mozarella and cheddar cheese...my goodness so...so..good!!!
Salam and Selamat Pagi All..apa macam?? Sihat-sihat semua..apa kata pagi ini kita terbang ke Italy...sarapan dengan Italian Ground Beef Calzone? Calzone????. calzone adalah sejenis pizza..tetapi bukan bulat dia berbentuk bulat sabit..sekali pandang di atas  nampak macam karipap gergasi..tak...bukan karipap gergasi tetapi pizza bulat sabit. Macam piza rasanya sedap..inti didalam boleh dibuat apa aje.inti karipap pun boleh. orang Itali biasanya menggunakan bahan-bahan lebihan makan malam..macam kita kat sini bahan lebihan kita buat nasi goreng..dia orang buat calzone.  Untuk sarapan pagi ini intinya saya buat ikut tekak kitalah..macam inti karipap tapi saya biarkan plain guna daging kisar aje dan letakkan sedikit keju. Biasanya dia orang makan dengan sos..tapi dah inti kita cukup rasa rempah karinya..saya makan kosong aje..sedap..makan panas-panas

Next Post - Sausage Spiral Bread

3 comments:

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Assalam K.Paty
Fuh.. cara akak describe kesedapan calzone ni betul2 buat saya terliur ler.. hehe...
actually dah lama teringin nak buat calzone... tp seru belum kuat lagi... hehe.. tp nmpak mcm nak kena buat jugalah soon...

CitarasaKu said...

Salam Paty's ...saya pun suka makan nie. Jarang buat kat rmh selalu beli saja kat secret recipe. Tapi tergoda juga lihat cara awak buat nanti saya Kiv resepi nie ye..hihi nak buatnya entah bila.

liza said...

akak...menarik la resepi ni...Liza salin dulu yer...nak mintak pengeras lg ke? hihihihhi

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...