Tuesday, January 03, 2012

CHICKPEAS SALAD / SALAD KACANG KUDA


This is one of my favourite salad. Simple and satisfying. When come to chickpeas I prefer to buy it from the "kacang putih" stall, the ready cooked chickpeas are fresh and no hussle to soak and cook. RM2 just enough to have a bowl of salad. It's easy to get cooked chickpeas here...you can find it from "the kacang putih man" any where near the the banks, clinic and supermarket. It really makes life easier.

This is a simple recipe with a simple dressing, vinegar, lime and fish sauce. Fantastic..combinations of chickpeas, cucumber, coriander and tomatoes make this salad awesome !!!!!

Yang ini memang sedap meratah..tak perlukan makan dengan nasi pun sedap...mengasyikan!!! dan akan membuat kita tidak penat menggunyah. Resipi salad yang mudah, saya menggunakan resipi kerabu Thai, saya gunakan sos ikan, cuka dan jus limau. Untuk bahan asas kacang kuda saya beli yang siap dari mamak kacang putih..malah hendak rendam dan rebus. Di Ipoh ini memang tempatnya..banyak sekali mamak kacang putih..di bank...di clinic dan supermarkat untuk RM2 bolehlah dapat satu mangkok salad. Bagi yang tak jumpa mamak kacang putih boleh beli yang tin, bagi yang tidak jumpa tin kenalah rebus sendiri..memang agak renyak tetapi lebih murah dan banyak dapatnya. Salad ini memang fanstatik..memang ngam gabungan kacang kuda, timun dan tomato

CHICKPEA SALAD

Print Friendly and PDF


15 oz can chickpeas drained and rinsed
1 cucumber, unpeeled and finely diced / 1 tin kacang kuda..(lebih kurang dalam 2 cawan yang sudah rebus.
1 cup tomatoes diced / 1 cawan tomato yang sudah didadu
1 onion diced / 1 biji bawang besar dicincang halus
1 strig coriander leaves chopped / 1 tangkai daun ketumbar yang dicincang halus
2 tsp minced  fresh garlic / 2 sdt bawang putih yang ditumbuk

Dressing
1 tbsp olive oil / 1 sdb minyak zaiton
2 tbsp balsamic vinegar / 2 sdb cuka
1 tbsp fish sauce / 1 sdb sos ikan
1 tbsp lime juice / 1sdb jus limau
1/4 tsp salts / 1/4 sdt garam
1 tbsp sugar / 1 sdb gula

Combine all ingredients and set aside / Satukan semua bahan dan letak sebelah

PREPARATIONS
Add chickpeas, cucumber, tomatoes, onion, garlic, coriander leave in a bowl/ Satukan semua bahan dalam mangkuk.
Drizzle seasoning over the top, and toss all ingredients well combine  / Curahkan sos salad dan gaul rata. Adjust rasa.

Next Post - Olive Oil & Red Grapes Cake









4 comments:

izahdaut said...

assalamualaikum kak paty..
tak pernah makan salad dari kcg kuda. tapi sukeee kcg kuda. bila dah disaladkn mesti sedap!

Wani said...

assalamualaikum kak paty ..

pertama kali wani dengar salad kacang kuda ni ... nampak cam mudah n senang nak prepare je bahan2 ..tentu sedap :))

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Ooi..sedap ni Izzah...dah makan lepas tu menendang macam kuda.Masukan sos ikan dan limau tahukan rasanya macam mana..macam kerabu Thai..tak caya cari mamak kacang putih dan try!!!

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Wani...sedap!!!!Om putih suka buat salad ini especially mexican dan meditteranean...ratah macam tu aje!!!jumpa mamak jual kacang putih..beli kacang yang dah siap try..tenguk memang best,

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...