Tuesday, December 27, 2011

BEEF PASTRY PUFF


One thing good about the store bought pastry puff is  that it makes our life easier. I love pastry puff but I hate doing it, more often you tend to fail. With this store bought pastry puff we just need to prepare the fillings of your preference. I really love this...anytime you feel like having pastry puff, just prepare the feeling!!!

This is what I did over the weekend, Beef Pastry Puff.  I really enjoyed  making this puff for one, I love the convenience of this store-bought puff pastry,  second the buttery taste is there and , and three the pastry is crisp.  One pack yields 10 puff. Try this and fun with it !!!


BEEF PASTRY PUFF




For The Pastry Puff


10 sheet store bought pastry puff / 10 keping pastry puff siap dikedai
1 egg slightly beaten for egg wash / 1 biji telur dipukul sedikit untuk disapu diats
1/2 cup sesame seeds / 1/2 cawan bijan

For The Fillings

300 g beef chopped / 300 daging dicincang
2 potatoes diced / 2 biji kentang dipotong dadu
1/2 carrot diced / 1/2 lobak merah dipotong dadu
1 onion chopped / 1 biji bawang besar dicincang
1 spring onions chopped / 1 tangkai daun bawang daun sup dicincang
2 tbsp beef curry powder / 2 sdb serbuk kari daging
1 strig curry leaf / 1 tangkai daun kari
3 cloves garlic / 3 ulas bawang putih*
5 shallots / 5 biji bawang merah*
1" ginger / 1" halia*
3 tbsp oil / 3 sdb minyak
1/2 tsp chicken cube / 1/2 sdt kube pati ayam
salts to taste / garam secukup rasa


Pound or blend ingredients marked * till fine / Tumbuk bahan bertanda * sehingga halus.

Mix pounded ingredients with curry powder / Campurkan bahan tumbuk dengan serbuk kari

Heat up oil and saute chopped onions till soft and fragrant / Panaskan minyak dan tumis bawang besar sehingga layu dan harum,

Add in the mix curry paste and curry leaves and fry for another 6 minutes / Masukkan rempah kari yang dicampur dengan bahan tumbuk.dan tumis selama 5 minit lagi

Add in beef , potatoes and 1/2 cup water and cooked until potatoes are done and tender / Masukkan daging, kentang dan 1/2 cawan air. Masak sehingga daging dan ubi empuk.

Add chicken cube, carrot and salts to taste. Cook until fillings are a bit dry / Masukkan kube ayam, garam dan lobak merah.

Before move from pan add in spring onions. Combine well and rest to cool / Sebelum angkat dari api masukkan daun bawang dan daun sup. Kacau rata dan sejukkan

To Assemble
The store bought pastry puff is rectangular in shape...just stay as it is. Add fillings at the centre of the pastry and fold both ends. Make sure  you brush with water on both ends before folding / Bentuk pastry puff yang sedia ada sudah memadai. Letakkan inti ditengah2 pastry dan lipat kedua tepi pastry. pastikan anda letakan air dihujung pastry.

Brush top with beaten eggs and sprinkles with sesame seed / Sapukan telur dan tabur bijan

Bake for 15-20 minutes or until golden brown / Bakar selama 15-20 minit atau sehingga kekuningan
























Saya memang minat puff macam ini tetapi membuat kulitnya memanglah saya tak pandai..bukan tidak mahu cuba tetapi rasanya tidak berbaloi kerana sekarang sudah ada yang siap..mudah dan cepat, rumah pun tak payahlah berkecah. Satu paket kecil mempunyai 10 keping. Cukuplah buat minum petang seisi keluarga. Apa yang perlu kita fikirkan dan sediakan ialah intinya..sama ada hendak yang pedas atau yang manis. Kali ini saya pilih yang pedas, saya buat inti daging macam buat inti karipap.  Mak aii makan panas-panas dengan secawan teh tarik...cukup nikmat rasanya.

Next Post - Anna Olson White Chocolate Brownies


_________________________________________________________________________

14 comments:

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

kek, sedap tu.Kak tau tak ros selalu gantikan pastry puff tu dengan pratha jenama kawan yang tak kurang sedapnya bila dibuat hidangan pastry.And dont be surprise it's more flacky!semalan Ros pun ada buat N3 white chocolate brownies yang resepinya digodek sendiri...tapi tak nampak putih pun...hihihi

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Rose....kalau dah ada yang siap..sedap pula tu..gunakan aje...malas nak fening..fening...nanti recommendkan akak brand kawan Rose tu ya..akak nak try

hazila said...

Baru teringat saya pun ada beli puff pastry. Entah entah dah expired sebab terlupa.

cik cek said...

Setuju...setuju sgt...dah ada yg segera dan sedap..kena la gunakan kak..tak yah fening2..he he...tinggal buat inti...gulung2 bakar...siap dah...leh terus mkan...serupa cam yang jual kat bakery...tapi buat sendiri...emmmm...sedapnya...:)

Liza said...

salam kak paty....family Liza pun suka puff2 cmni...Liza pun suka jugak sbb sng nk buat....hihiihi

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Kak Paty............

Mak aiiiii, beef puff...sedap nyeeeeeeeee....mmmm ayu dtg ni...errr, teh tarik dah ready;)?

Sue @ Nenie said...

Salam Kak...haa yang jenis guna2 instant pastry ni yang best ni...tinggal sedia inti jeee pas tu gulung2 then bakar..jimat separuh masa nak menguli yaa kak....

Nieza said...

sedapnya tgk pastry puff ni kak.suka yg pedasx2 gini tapi sini tak berani nk beli yg ready made sebab tak halal..kalau nk buat sendiri tk brapa nk rajin pula..hehe

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Nieza..yalah kat sana kena hati2 tapi Nieza mampu buat..akak kalau buat nie makan sehari suntuk...mak aii...kena ambil cuti buat pastry puff

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Sue..orang bekerja macam akak mana ada masa hendak mengadap pastry puff...kedai mari juga..janji sedap and HALAL

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Hazila...beli..jangan simpan...beli kena buat cepat check expiring datenya.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam cikcek 100% setuju dengan cikcek...ada yang boleh buat sendiri ada yang patut beli..tenguk mana yang berbaloi dan kemampuan kita...after all we are not SUPERMOM kan?????

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Liza...rasanya ini kalau kita sajikan panas2 tak ada yang menolak..memang satisfying la.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Ayu Teh Tarik siap, mai PATYSKITCHEN sebelum midnight ya akak ada buat N3 on teh tarik. Ini permintaan orang luar...jangan lupa before midnight PATYSKITCHEN TEH TARIK...kow...kow...

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...