Tuesday, December 13, 2011

UDANG BELACAN / SHRIMP BELACAN


This is a dried version sambal udang/ shrimp sambal. Yeah sometimes I do like to have something dried. This dried sambal made a good combination with Lemongrass Chicken Soup. Perfect for lunch or dinner.

For sambal paste
  • 31 small dried red chilies soaked / 31 tangkai cili kering rendam
  • 2-inch piece shrimp paste belacan / 2" belacan
  • 3 garlic cloves / 3 ulas bawang putih
  • 11 shallots / 11 bawang merah

Blend into wet fine paste / Blend semua bahan menjadi pes basah yang halus


  • 1 kg  large shrimp (about 30) / 1 kg udang besar
  • 1  red onions cut into ring / 1 biji bawang besar dipotong bulat.
  • 1/2 cup oil / 1/2 cawan minyak
  • 1 tablespoon packed light brown sugar / 1 sdb gula merah
  • 1 tablespoon salt / garam secukup rasa
  • 2 tablespoons fresh lime juice, or to taste / 2 sdb jus limau atau air asam jawa

Accompaniment: steamed rice

Make sambal paste:

  1. Heat up oil and saute sambal paste till fragrant  and oil surface / Panaskan minyak dan tumis bahan giling sehingga garing dan naik minyak.
  2. Stir in shirmps, brown sugar, and salt. Stirring occasionally, until shrimp are just cooked through, about 5 minutes./ Masukkan udang, gula merah dan garam. Kacau rata sehingga udang mamsak.
  3. Add water is necessary and lime juice / Masukkan air jika  perlu, masukkan juga jus limau
  4. Finally add in cut onions / Akhir sekali masukkan bawang besar.

* Cook's Note
You can reduce the among of chili, depending on your preference whether you like it hot.

_________________________________________________________________

Ini adalah versi sambal yang kering. Kadang-kadang bila sudah masak satu lauk yang berkuah automatik menu kedua tu kita terfikirkan sesuatu yang kering pula. Ini resipi sambal tumis udang tapi saya buat versi kering dan masukkan lebih belacan, balancekan rasanya. Sedap makan dengan nasi panas dan kebetulan juga saya masak Lemongrass Chicken soup..maka kenalah gandinganya.

Next Post - Lemongrass Chicken Soup

________________________________________________________________

12 comments:

KOALAJEPONG said...

Askum kak...dtg nk ketuk pintu utk minum ptg...menggoda btl tgk udang tue beratur...sedapnya...

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam koalajepong...ni kalau tak salah akak orang ipoh ya...jemputla...makan udang dulu, akak baru nak siap minum petang, tengah dok pelegat kuih lapis nyonya...apa pun jemputla dulu..kuih lapis kita cite kemudian.

liza said...

mkn dgn nasi lemak pun sodap ni...

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Liza ya...dengan nasi lemak pun sedap...ratah lagi sedap.

Nieza said...

sedapnya tgk sambal udang akak ni....ada lebih belacan lak tu saya kat sini belacan kena jimat cermat kalau guna tu sebab nanti abis susah nk dpt stok:)

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Nieza...jangan main-main..hebat belacan sebab tu dibungkus macam jongkong mas..sebab nilainya sama dengan jongkong mas..nanti akan postlajuit kat Nieza.

KOALAJEPONG said...

Kak Patty : hik2...bkn kak patty...ina duk kat tanjong malim...asal trg...

kuih lapis pon peberet ina...sedapnya kak...

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Ina...TM dan Ipoh tak jauh mana ya...kalau datang Ipoh..calling2 akak...boleh kenal dekat lagi..itu pun kalau akak tak outstation..color terterang cikit...tangan ni memang serau tapi kalau dapat buat lembut warnanya lagi cantik kan...ok tak apa next try pula

KOALAJEPONG said...

Wkum Kak patty : a'ah...dah tk jauh kak...ooo ye ke? akak duk ipoh ye..insya-allah...kalau ada ke sana, ina bg tau ye...biasa jgk kami jln2 ke ipoh...

btl2....tp ina suka letak warna terang2 bila buat kuih...muahaha...ina tgg next entry dr akak k...bila ntah nk blaja kuih traditional...suka mkn...tp nk buat, tk smpi seru lg...uhuhuhu...

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Ina, akak dulu pun macam Ina juga cukup takut nak buat kuih traditional..ialah kata orang kuih ini meragam... takut tak jadi...tetapi sekarang sejak berblog ni belajar dengan kekawan hem...alhamdulillah sekarang..dah tak takut..malah sat2 nak buat. Belajar ringan2kan tangan mula2 biasala tak jadi pas tu hari2 nak buat kuih lapis....

KOALAJEPONG said...

Btl tue kak patty..mcm ari tue ada buat cucur badak...dia nyer kulit kat luar dah jdk keras..sbb terlbh tepung...langsung smpi ari nie tk buat2 dah...hhahaha

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Masak ni pun kena ada SERUnya...bila sampai serunya tak yah cakap apalah masuk gear tak sapa pun boleh stop kita....Ina belum sampai 100% seru lagi mungkin dah 75% tapi belum penuh...tunggu sat

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...