Thursday, December 22, 2011

PAU KELAPA / STEAM BUN WITH COCONUT FILLING



This is Chinese steam bun adapted by the Malays.

Some context from Wikipedia on the popular Chinese and Malay breakfast kuih :-

bāozi or simply known as baobauhumbownunubausakpow or pau is a type of steamed, filled bun or bread-like (i.e. made with yeast) item in various Chinese cuisines, as there is much variation as to the fillings and the preparations. In its bun-like aspect it is very similar to the traditional Chinese mantou. It can be filled with meat and/or vegetarian fillings.

There are so many variations for making steamed buns, and they vary in their complexity. Some use shortening, others use butter; some require making a dough starter, while others use regular flour. Some add milk, some even use dough softener. Even for the fillings there are a few variations, kaya, red beans, meat, sardine etc......

In many Chinese cultures, these buns are a popular food, and widely available. While they can be eaten at any meal, bao are often eaten for breakfast. Due to the long history of Chinese immigrants in Malaysia, the Malays have adopted these buns as their own. A particularly Malay form of the baozi (called pau in Malay) is filled with potato curry, chicken curry or beef curry that are similar to the fillings of Malay curry puffs. Some variants have a quail egg in the middle, in addition to the curry. Due to the Muslim beliefs of Malays, these buns are usually halal. You can find Malay stalls selling the buns by the roadside, at pasar malams (night markets), highway rest stops and pasar Ramadans (Ramadan food bazaars). - excerpted from Wikipedia.

This was my first attempt. I saw this in Ayu's My Kitchen Colours Blog. Got myself the ingredients and made a try....thank god it turned out well. I used coconut fillings... fillings that we normally used for crepes aka kuih dadar.  

Thank's Ayu Syafieza for sharing the recipe

450 gm pau/hong kong/ water lily flour
225ml warm water
30 g castor sugar
2tspn instant yeast
2tspn double acting baking powder
2sb shortening
2sb dough softener
Coconut for filling

Method
Combine all dry ingredients in a bowl - mix well. Add water or flour accordingly depending on whether the dough is too dry or too wet. 

Mix until you get a smooth dough.Proof the dough for 90 minutes. After 1st proofing, divide dough into smaller individual portion (I used 25g and the pau is cute). 

Round up the dough and rest for another 5 minutes. Roll out dough and add in fillings. Wrap dough up. Leave it to proof the last time for another 15 minutes or double the size. Steam at high temperature for 15 minutes or less, depending on the size.



________________________________________________________________________


Pau atau "steam bun" cukup popular dikalangan masyarakat Melayu dan Cina. Kuih ini sebenarnya asal dari kuih Cina Mautou. Terdapat beberapa variasi dan yang menariknya intinya juga terdapat berbagai jenis. Membuatnya kadang-kadang boleh meragam juga...bahan-bahan yang diguna pun terdapat berbagai jenis, ada guna butter, ada guna softener dan ada guna yis aje.  Apa pun semua bergantung kepada pilihan masaing-masing kerana ada suka kulitnyanya tu lembut dan licin ada suka kasar sedikit dan ada suka yang macam roti. Resipi ini lebih kepada yang agak lembut sedikit.

Untuk intinya saya gunakan inti kelapa aje mudah. Seumur hidup ini lah kali pertama saya buat Pau terima kasih pada Ayu Safieza dari My Kitchen Cokours.....resipi ambil dari kitchen Ayu. 

Next Post - Shrimp Scampi

________________________________________________________________________

12 comments:

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Assalamualaykumwbh kak Paty.....
Nyum...nyum...mak aiii, semua nampak nice...the pau and the images...buat ayu crave for pau lagi...

Alhamdulillah..tahniah kak! First attempt but mcm experts dah...glad that it turned out good for u sis. Owh, btw, mcm ter-connected pulak. Ayu baru semalam wat karipap daging akak, inti lebih wat kuih cara berlauk....hu3.....nunggu entry yer...

Nazrah said...

montok montok pau nya Kak Paty... tak rajin lagi kita nak mengepau...

Sofea said...

geramnyer tgk kuih pau k.paty nii..yummy :)

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Ayu...awaklah gurunya 1st time tau...selalu akak takut nak buat...ialah pau ni meragam juga takut jadi alhamdulilah kali ini orite...ingat nanti anak kak balik nak buat inti sardin pula macam Puan Rose buat.

Thanks ya Ayu

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Naz...dah senja begini baru nak belajar mengepau.....ha...ha....enjin boleh jalan lagi.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Sofea...ujian pertama itu pun belajar dari Ayu....ni esok kak nak buat nasi goreng bunga kantan nak try masukan daun limau sikit agak2 sedap tak...agak2 macam nasi ulam tak??????

Ribbon Clown said...

K Paty ni rajin lah..hari2 duk update makan best2.. :)

hai said...

salam...dah lama saya x buat pau inti kelapa ni,sbb susah nak dapat kelapa muda yg seswai tuk wat inti...mak saya kalo wat pau hanya guna tpg n yis je,tapi lembut sgt...tipsnya air kelapa yg buat inti tu dia campur dlm bancuhan untuk buat doh pau tu!!
kak paty,anak saya try wt simple coklat cake akak tu....sedap!diorang suka sgt...tq!!

CT Delima said...

AS'salam Kak Paty

ct ada buat pau ni dulu lah,tapi kulit dia macam mengerutu lah. sebab buat pau ni macam ada mood jugakan. kadang2 elok jer jadi gebu, kadang2 tu bila buat tak nak naik langsung.

Lama jugalah ct tak buat pau ni, makan punyalah suukaaaa. bab nak buat tu M lah sikit..hihihi

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Hi Ribbon Clown thanks for dropping by...remember...I'll book you for girl wedding...you really have a miagic touch

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Hai..thanks for the tips...and thanks for trying resipi akak..itulah tujuanya akak suka kalau anak dara kat umah semua belajar memasak..bestkan tentu dia orang excited...ada banyak lagi resipi2 simple yang anak2 boleh try coming up soon...cupcakes dan quick break mudah..anak Hai pasti suka.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Hi CT nak pua lincin kena pakai teknologi Nano....ha...ha..macam pencuci muka...memang pun kuih ni belum guarantee nak jadi...akak kelaskanya dalam kategori "kuih meragam" kena banyak2 bismillah bagi nak jadi..hi...hi...hi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...