Wednesday, December 21, 2011

GRILLED SALMON WITH PASTA


Try this delicious grilled salmon with garlic pasta. This super easy and elegant recipe is perfect for company. You can use any pasta. Simple yet very satisfying.  A fantastic recipe to those who love light dish and salmon. 

Ingredients
  • 1/2 packet pasta / 1/2 bungkus pasta
  • clove garlic, minced / 3 ulas bawang putih dicincang
  • 2 tablespoons extra-virgin olive oil / 2 sdb minyak zaiton
  • 1/2 teaspoon salt, plus more for seasoning / 1/2 sdt garam
  • 1/2 teaspoon freshly ground black / pepper, plus more for seasoning / 1/2 sdt lada hitam tambah sedikit untuk perisa
  • 1 tablespoon olive oil / 1 sdb minyak zaiton
  • 2 -4 pieces salmon / 2-4 keping ikan salmon
  • 1/4 cup chopped fresh basil leaves / 1/4 cawan daun selasih
  • 1 lemon, zested / 1 biji kulit lemon
  • 2 tablespoons lemon juice / 2 sdb jus lemon
  • 1 cup purple cabbage / 1 cawan kobis ungu

Directions

Bring a large pot of salted water to a boil over high heat. Add the pasta and cook until tender but still firm to the bite, stirring occasionally, about 8 to 10 minutes. Drain pasta and transfer to a large bowl. Add the garlic, extra-virgin olive oil, salt, and pepper. Toss to combine./ Masak pasta seperti yang tertulis dalam bungkusan. Masukkan bawang putih, minyak zaiton garam dan lada. Gaul rata.
Meanwhile, warm the olive oil in a medium skillet over medium-high heat. Season the salmon with salt and pepper. Add the fish to the pan and cook until medium-rare, about 2 minutes per side, depending on the thickness of the fish. Remove the salmon from the pan./ Sementara itu panaskan minyak, perapkan salmon dengan garam dan lada hitam. Masukkan ikan dalam kuali yang dipanaskan tadi dan panggang ikan selama 2 minit setiap bahagian, bergantung kepada ketebalan ikan, biar hingga masak.
Add the basil, lemon zest, and lemon juice to the spaghetti mixture and toss to combine. Set out 4 serving plates or shallow bowls. Place 1/2 cup purple  cabbage in each serving plate. Top with 1/4 of the pasta. Top each mound of pasta with a piece of salmon. Serve immediately./ Masukkan daun selasih kulit limau dan jus limau dalam pasta. Gaul rata dan letakkan atas pinggan. Letakkan salmon yang dipanggang tadi dan kobis ungu yang dihiris halus. Siap dihidang

________________________________________________________________

Kadang-kadang bila terasa jemu nak makan nasi, inilah yang saya cari, ikan salmon dan pasta. Ika salmon ini diperap dengan lada hitam dipanggang hingga masak cukup sedap dimakan bersama perahan lemon dan pasta. Resipi yang tertera ini adalah resipi yang paling mudah dan cukup menyelerakan. Bahan-bahan sampingan ikut selera masing-masing..kobis atau bayam cukup sesuai dihidangkan bersama. Kalau suka banyak sos bolehlah dibuat sekali tapi bagi saya ini sudah cukup...kering dan menyelerakan.

Next Post - Martha Stewart Tiny Cherry & Almond Tea Cake

______________________________________________________________

4 comments:

anymz said...

salam kak paty,saya suka makan pasta..saya save resepi ni ya kak..nampak sedap tu esp dgn white sos..mmmm sedapnya

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Amyrz...resipi ini memang sedap akak suka especially the salmon memang a a good combination.. try la you won't regret.

Nurwin Heny said...

Kak Paty

Kenapa lah masak yg sedap-sedap selalu. Jealous lah saya..hehe.. Salmon nya nampak delicious sekali.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Nurwin...akak jarang masak macam ni..tapi sekarang tinggal berdua dengan yang bongsu ni akak kenalah masak ikut selera dia...anak dara seorang ni memang selera dia macam ni...

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...