Friday, December 30, 2011

SHAKSUKA FOR BREAKFAST - A FAMOUS ISRAEL AND MIDDLE EASTERN DISH


It may sound like Japanese but shaksuka is a delicious typical Israeli breakfast, that really can be eaten as lunch or even dinner! 

Shakshouka (Arabicشكشوكة‎; Hebrewשקשוקה‎) (also shakshuka) is a dish of eggs poached in a sauce of tomatoeschili peppersonions, often spiced withcumin[1] It is believed to have Algerian and Tunisian origins.[2]Shakshouka is a staple of Tunisian, Egyptian, Libyan, Algerian, and Moroccan cuisines, and is also popular in Israel, where it was introduced by Tunisian Jews.[4] In Libya, Shakshouka is a traditional breakfast meal.[citation needed]
In Israel, the dish has been said to challenge hummus and falafel as a national favourite, especially in the winter. It is traditionally served up in a cast iron pan with bread to mop up the sauce.[3]According to some food historians, the dish was invented in the Ottoman Empire, spreading throughout the Middle East and Spain, where it is often served with spicy sausage. Another belief is that it hails from Yemen, where it is served with zhug, a hot green paste.[3] - Wikipedia
Shakshouka is similar to the Turkish dish menemen, and the Mexican breakfast dish huevos rancheros. In fact it's a popular dish among the Middle Eastern Shaksuka is a poached egg dish. Basically, it starts out with a tomato sauce, with diced tomatoes. Then two or three eggs are laid on top of the sauce. The whole dish is then put into the oven until the eggs are done. Usually the eggs are well done but you can ask for less time on the eggs and you will have sunny-side-up style floating in a bath of tomato sauce - DELICIOUS ! Sauce can be made in a advance to be reheated at the time that eggs are done.  

See you don't have to be in Tel Aviv to try, you can make it at home, it's simple, anyway you can find this dish any where in middle eastern, Tunisia, Moroccon and even Turki. Try this you will definitely love. It's a HIT at home and  my kids love this with Penang Roti Benggali..you can serve with any bread.
Sebenarnya ini makanan Yahudi yang cukup popular di Timur Tengah. Shaksuka adalah telur bakar atau poach egg yang dimasak bersama sos seakan sos tomato. Shahsuka yang asli adalah pedas. Sajian ini adalah sajian sarapan pagi yang memang top di sana, sedap makan bersama roti. Kita memang bermusuh dengan Yahudi dan diharamkan memijak kaki kita ke sana..tapi itu tidak menghalang kita dari mencuba makanan mereka. Makanan dunia yang kita perlu cuba...tapi kalau anda ke Tunisia, Morocco, Mesir dan lain-lain tanah Arab yang lain...shaksuka ini juga dihidangkan di restuaran-restuaran di sana.  Biasanya Shasuka dihidangkan ini dihidang dalam kuali besi kecil seperti di dalam gambar. Selamat mencuba!!!
Next Post - Donna Hay Best Ever Blueberry Muffin

4 comments:

cik cek said...

Kakkk...macam2 menu akak dok tunjuk kat dapo akak ni...yang ni lagila tak penah dengo pun...sesekali kalau dapat join makan kat dapo akak ni mau tak jumpa jln pulang...he he ...:)

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Cikcek...tempat kerja akak dulu, akak selalu jalan luar negara...sebab tu akak kumpulkan semua resipi yang akak suka, shaksuka ini memang sedap..semua ni masuk dalam kategori Harira, sup Moroccon, Harisa sup Arab, Punjabi...memang sedap...kita kalau diet masak macam ni makan bersama roti....

Nurwin Heny said...

Kak Paty

I like visiting your blog and see the 'very' international menu and recipe you present. Lovely!

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Hi Nurwin..thanks...akak memang emphasize for breakfast, coz I only make breakfast...I only cook lunch and dinner during weekends. So I prefer varieties in my breakfast...do join me..I have more to come..Japanese, Korean....Vietnamese...and other Western breakfast.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...