Thursday, December 15, 2011

STINGRAY IN TAMARIND SAUCE / IKAN PARI REBUS AIR ASAM



This is my favourite dish. Easy to prepare and definitely very satisfying with a plate of steam rice and other side dishes. Fresh stingray just boarded the jetty made wonders with this sambal.


INGREDIENTS
7-8 pieces stingray - cooked in 1 litre water till done. Remove and strain water /Rebus 7-8 kerat ikan pari sehingga masak. Angkat dan toskan airnya.

For The Sambal

1 heaped tbsp tamarind pulp mixed with 150 ml water / 1 sdb atau sebesar bola golf asam jawa dibancuh bersama 150 ml/ (lebih kurang 1-2 cawan air)
1 onion sliced thinly / 1 biji bawang besar dihiris halus
2 fresh tomatoes cubes / 2 biji tmoato segar dipotong dadu
2 tbsp freshly squeezed lime juice
15 birds's eye chillies, chopped / 15 biji cili padi ditumbuk atau dicincang halus
2" shrimp paste - toasted and pound into small  particles/ 2" belacan dibakar dan dihancurkan
2 tbsp kerisik / 2 sdb besar kerisik
salts  to taste / garam secukup rasa

Place chiliies, onion and  tomatoes in a bowl. Add in toasted belacan, kerisik and salts./ Satukan cili padi, bawang besar dan hirisan tomato dalam satu mangkok.

Combine tamarind pulp with water. Mix and squeeze to obtain tamarind juice, then strain. Put tamarind juice, add lime juice and mix well / Gaulkan air asam jawa dan limau nipis, masukkan kedalam mangkok hirisan bawang tadi. Gaul rata masukan belacan, kerisik dan garam secukup rasa.

Pour the sauce over the cooked stingray / Curahkan sambal asam tadi keatas ikan yang direbus.

You can add boiled stingray water if you want more gravy /Masukkan sedikit air rebusan ikan tadi jika inginkan yang berkuah.

_______________________________________________________________

Ini memang favourite saya...saya kalau ikan pari tak masak asam pedas, asam rebus inilah satu lagi yang confirm tak akan makan sepinggan nasi aje...pasti tambah...mudah dan ringkas dan penambat selera. Bagi mendapat kenikmatan maksimum pastikan ikan yang dibeli itu segar...kalau boleh yang betul-betul baru balik dari laut...tunggu aje kat mana-mana jetty...pasti lagi enak.

Next Post - Peppermint Mocha Cupcake

________________________________________________________________

6 comments:

liza said...

salam kak paty...Liza suka ni, ikan pari ngan air asam, blh bertambah2 nasi ni...nnt Liza dtg umah akak yer, siapkan nasi bnyk2....hiihhihi

Ucu Faridah said...

As salam k.paty...
dah lenguh kaki tunggu kt jeti kot2 pari segar ada lagi..
rupe2nya akak dah sapu habis ....terpaksa telan air liur ...:)

hai said...

uik!!simplenya...cam best je ni...dan2 rasa nak cari ikan pari!!

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Sakam Liza akak tenguk Liza suka juga ikan parikan, Resipi ini memang guarantee tambah la..akak selalu buat ikan ni buat sekali urap pergaga perghh.....ni memang mak mertua lalu dah tak nampak

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Hai Ucu....Ucu memang lawak betul...akak subuh2 sepei udah sampai kat jetty memang angkut semua...sedap ikan fresh

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Hai kadang2 masakan simple la penambat selera...pi cari ikan pari dan buatnya pasti berpeluh dibuatnya..

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...