Thursday, December 01, 2011

HONEY OATS SCONES



We always associate scones with HI-TEA party, but we don't really have to wait to be invited to tea party to have scones. Thought scones have been part of afternoon tea since the beginning of the 20th Century, they are very simple to make if you use fresh quality ingredients.
 
Scones are best served warm and fresh, split open, and topped with either lemon curd or thick homemade jam and clotted cream. 
 

The success of scones depends on working as quickly and as lightly as possible, keeping all the ingredients as cool as possible and if you want to ensure your scones are light, fluffy and well risen have a look at these simple tips to making the perfect scone.

Here's the recipe from Chef Wan cookbook, I made a little tweak by adding some honey.


HONEY OATS SCONES
¾ cup milk / ¾ cawan susu
1 egg / 1 biji telur
3 tbsp brown sugar / 3 sdb gula perang
1 tsp vanilla/ 1 sdt vanilla
2 ½ cup flour / 2 ½ cawan tepung
1 cup oats / 1  cawan oats
1 tbsp baking powder / 1 sdb baking powder
½ tsp baking soda/ ½ sdt baking soda
½ sdt salts / ½ sdt garam
2 tbsp honey / 2 sdb madu
6 tbsp chilled butter – cubed / 6 sdb besar mentega sejuk didadu

PREPARATIONS
  1. Whisk egg, milk, brown sugar, honeyand vanilla. Set aside / Kacau susu, telur, gula perang,madu dan vanilla dan letak sebelah
  2. In another bowl combine all dry ingredients.  Add butter and pulsing until comine and mixture resembles bread crumbs./ Satukan semua bahan kering. Masukkan ke dalam processor dan masukkan mentega sehingga adunan menjadi seprti serbuk roti
  3. Add milk / Masukkan susu
  4. Roll and use cookie cutter to shape the dough / Canai dan terap menggunakan pemotong biskut
  5. Bakar for 15-18 minutes at 390F / Bakar selama 15-20 minit atau sehingga kekuningan pada suhu 390 F

_________________________________________________________________

Kita jarang buat scones di rumah kerana scones ni selalunya dikaitkan dengan English Hitea dan amalan hitea dimulakan zaman Queen Victoria lagi. Sudah menjadi kebiasaan kita akan terbawa-bawa kalau hendak buat scones ni hanya untuk hitea, sebenarnya kalau tekak sudah terasa hendak makan kita tidak payah tunggu sampai dijemput ke hitea baru nak buat scones, kerana membuatnya mudah, bahan yang digunakan pun mudah. Boleh diuat berbagai jenis dan bentuk. Sedap dimakan bersama krim atau pun jam.

Resipi scones ini saya ambil dari buku masak Chef Wan, cuma saya tambahkan madu untuk mendapatkan kelembapan.

Next Post - Spice Apple And Berry Slice

________________________________________________________________

2 comments:

cik cek said...

Kak Paty....cek tak penah makan scone..apatah lagi nak buatnya...camana rasa dia ek....jakun tul la cek ni kan...nak jugak menrynya nanti...

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam cikcek, senang buat dia, main ramas aje pas tu ikut basah. Rasa antara roti dan biskut...tapi scone ni wajib makan dengan jam atau krim. Cikcek kalau nak try gi ke DOME Cafe scone dia sedap. Kalau dekat akak anta!!!

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...