Friday, December 30, 2011

DONNA HAY BEST EVER BLUEBERRY MUFFINS


I've made a couple of blueberry muffins before and recently I just wanted to try something different. I did my block walking and I stumbled into a few blogs acclaimed that the best blueberry muffins that they have made was from Donna Hay - the judge from Australia Master Chef. Amazingly most that had tried Donna Hay muffins made the same remark - THE BEST EVER BLUEBERRY MUFFINS. Wow..hearing that made me wanna try too. Since blueberry is cheap nowadays...I bought a few packet and adventure to this new journey of DONNA HAY cooking excitement.

Browse through the recipe, I noticed that it was really simple..in fact once you made it, you will definitely memorize the recipe easily and the next time you wanna make it you dont have to refer to the recipe book any more, it's all stack in your brain already..it's so  easy and so simple. My goodness, it's perfectly soft inside and deliciously crunchy outside.


One thing unique about this recipe, you don't have to limit yourself to just blueberry, you can use strawberry, blackberry, cranberry, peach, apricot and anything you like It fits all....so this  can be your basic muffins recipe

On the same day I made two blueberry dish, one this muffin and the other one I used some ripe banana for my blueberry banana loaf. Look's like it's berries month for PATYSKITCHEN. I baked, I cooked and prepared lots of berries menu this month ...it's CHEAP now...hurry up  rush to get this before the price shoot up again in the the next few week. This is the best ever blueberry muffins that I've tried beside Martha Stewart so don't miss the chance TRY THIS !!!!!

 

Bulan ini kalau sesiapa yang mengunjungi blog saya pasti akan perasan yang saya banyak menggunakan resipi berries, cherry dan buah-buahan import. Jangan salah faham bukanya saya nak ikut-ikut suasana Chritmas..tetapi berries-berries ini memang murah sekarang ini. Blueberry ini saya beli 1 paket RM5.99 mak aii mana nak dapat..selalunya harganya mencecah RM15 ke atas. Semalam saya ternamapak cherry harganya RM8.99 biasanya harga cherry pun begitu melebihi RM15 ke atas, jadi saya rasa berbaloilah kalau hendak mencuba resipi yang mengandungi buah-buahan jenis ini.

Saya sudah buat muffin blueberry ini sudah banyak kali menggunakan resipi yang berlainan, kali ini saya menggunakan resipi Donna Hay, juri Australia Master Chef...semasa saya ber blog walking  banyak saya lihat mereka yang telah mencuba resipi ini memberi comment yang cukup positif. Rata-rata menggunakan ayat BEST EVER..jadi saya pun tidak mahu ketinggalan untuk mencuba resipi ini. Hem...ternyata memang hebat...resipinya mudah...malah kali kedua kalau kita hendak buat balik tak payah merujuk pada buku lagi...semuanya sudah termaktub dalam kepala...senang ingat. Ranggup diluar dan lembut di dalam itulah gambaran muffins ini.memang sedap.  Disamping muffins ini saya juga buat muffins loaf yang saya masukkan sedikit pisang. So rebutlah peluang yang ada untuk mencuba muffin ini sementara harga muffins dan berries begitu murah di pasaran. Resipi yang sama juga anda boleh olah untuk menggunakan strawberry, peach, cranberry, blackberry..dan apa sahaja. resipi ini anda boleh jadikan resipi basic untuk anda olahkan menggunakan buah-buahan atau bahan lain.

Next Post - Blueberry Banana Loaf


10 comments:

Nuridah said...

Salam Jumaat Kak Paty,

dh lama benar Nur tk buat muffin,so this round I would like to try this recipe....hahaha...sedap erk Kak Paty?? My daughter suker blueberry....slurpp....terus ilang masuk mulut dier...hehehe.

cik cek said...

emmmmm....yummyyyyy....tak larat nak berkata apa2...perut lapo....:)

tun_telani said...

murahnyer blueberry ngan ceri tu kak paty!! jeles tun rasa. sedap nmpk muffin tu.

Wattie said...

Memang betul tu, kat tesco byk sgt terjual berries... sedap nampak muffin tu, lagi sedap kalau dapat seketul

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Nur... tengah musim Nur...akak memang suka betul.....worth buying and worth doing now.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam cikcek...jangan berkata-kata..jemput makan aje..akak belanjar..bukan senang hendak makan donna hay blueberyy muffins...hem....yummy tau..panas-panas...letak butter...mak aii...wordless...jadinya

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Tun dengar dah balik Bintulu ya.....anyway Tun this is the best time nak test all the berries recipes...betul-betul murah sekarang akak geram betul....kebetulan kena habis cuti tahun masa nilah akak balas dendam....

Uncle Lee said...

Hello Paty, you sure very creative, not only in this beautiful, blueberry muffins, but your photography is outstanding!
I love the first pic, well done.....you have made it into an art with that cup of coffee.....
You not by any chance in Advertising?

Your cakes already looks so tempting, but your clear, very vivid photography makes it all the more mouth watering.....
A small kind might even put a spoon thru the computer scree, ha ha to get the cake.

From Canada, wishing you and all at home a very happy new year.
Keep a song in your heart.
HAPPY NEW YEAR, PATY!
Lee.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Hey thanks Uncle...that my motto Cook with passions, when you are passions in anything you do..the ideas will definitely pop out. Thanks for dropping and HAPPY NEW YEAR to you and your family and may 2012 brings more joy, happiness, prosperity and everything wonderful.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Wattie...memang murah sekarang bestkan boleh tryla resipi2 berries yang ada dalam list. Ok siap nanti akak anta seketul...cukup ke?????

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...