Tuesday, December 20, 2011

SIMPLE BREAKFAST WITH BAKED EGGS AND GRILLED SAUSAGE



Simple breakfast today...Baked Eggs with grilled sausage and caramelized onions.. Simple yet satisfying especially with cheese. Golden egg yolks peeking from a zesty medley of browned sausage with chopped onions and green bell peppers are certain to rouse even the most reluctant from their slumber. Tucked in with Parmesan cheese these eggs will start the day out right!. 

If you've never tried baked eggs, maybe it's time to try this tasty recipe...Really great !!

2 tbsp butter
1 cup shredded cheddar cheese
6 large eggs
1/4 teaspoon salt
1/8 teaspoon freshly ground pepper 
1/2 cup crushed saltine crackers
1/4 cup shredded cheddar cheese
1/2 cup heavy cream 

  1. Preheat oven to 350 F (175 C) 
  2. Melt butter in a baking dish, sprinkle with 1 cup shredded cheddar cheese.
  3. Drop in eggs, sprinkle with salt and pepper, cover with crushed crackers mixed with 1/4 cup shredded cheddar cheese. Drizzle with cream and bake for 15 minutes.
  4. Make in individual ramekins ...easy serving

________________________________________________________________________

Hari ini kat rumah tinggal dua orang aje saya dan yang bongsu...jadi buat simple American Breakfast. Saya buat baked eggs...bakar pakai acuan kecil hendakkan lebih sedap tambah lah cheese ya...peminat chees tentu suka resipi ini. Untuk sausagenya saya hiris menyerong goreng dengan 2 sdb buttter butter dan masukkan hirisan bawang besar. Sedap buat caramalised bawang makan dengan sausage ni... Sosnya biasalah kita orang timur..kalau tak tomato sos, cili sos.   Apa pun mudah dan ringkas.

Next Post - Almond Cherry Biscotti

________________________________________________________________________



14 comments:

izahdaut said...

assalamualaikum kak..
salad ayam kat bawah tu nampak sedap sangat. nak try la buat gitu. budak2 pun suka kot. wah breakfast gini saya suke ni, kenyang sampai ke tengahari kan.

chikadakbiru said...

assalamualaikum kak

dah lama tak buat breakfast ala2 western mcm nih..kat umah tuh susah sikit nak laku lauk2 cenggini anyway..tak sabar nak tunggu almond cherry biscotti ..nmpak besh jerr :))

Nuridah said...

Wah kak almond cherry biscotti is on the way..coming out soon erk?? Tk sabar nk tengok nie...hehehe...morning to u kak and enjoy your breakfast.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Izzah..akak kena layan yang bongsu...selera dia ni Om putih...akak tak kenyang breakfast macam nie...tapi ikut aje la...salad tu sedap..buat dressing masam cikit atau pakai tartar sauce pun ok...yang ayam tu hero dua orang tu boleh rata...macam nugget juga

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam cikadakbiru...sama macam akak...kureng sikit bab western ni..tak kenyang tapi dah anak2 hendak...layan aje...almond cherry biscotti jap lagi akak dah set schedulenya kul 3 nanti ya.

CT Delima said...

As'salam Kak Paty

menu yang simple tapi menyelerakan, selalunya menu2 macam ni Hubby ct kurang sikit waktu pagi. sememangnya Hubby akan mintak buatkan nasi goreng atau kuih muihlah. Sebab kat tempat kerja Hubby ni dia jarang nak turun lunch bz sikit selalu ada meeting jer. Balik rumah baru dia makan nasi. Jadinya pagi memang nak bf berat jugalah kak.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Nur..almond cherry biscotti scheduled at 3...sedap..kalau rajin cairkan white chocolate dan celupkan cikit...sedap makan and hot chocolate...baru balik dari umah Nur..Nampak tahu Singapore..alamak kecur dibuatnya,

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam CT biasala kita orang Melayu..akak pun macam tu...buat2 juga western ini untuk permintaan anak tapi akak cari yang berat juga nasi...bihun,...itulah kesukaan akak. Tak apa la CT...CT jemputlah makan breakfast dulu

liza said...

salam kak paty....liza suka yg simple2 cmni, jnji kenyang...hihihihi

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Liza..hari ini masak apa....selera masing-masingkan...ada suka ringan ada yang berat...tapi akak tetap orang melayu...breakfast om putih ni akak tak berapa kenyang.....ari ini kita kasi can pada sibongsu...

Ucu Faridah said...

assalam kak...
kalau kt rmh ucu ..b.fast mcm ni cepat je habis..pastu cepat pulak lapar balik..perut org kampung lah katakan....

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Ucu...sebab di rumah saya sekarang tinggal berdua dengan anak dara yang bongsu...ini breakfast kegemaranya jadi saya layan aje...saya tetap dengan nasi semalam..goreng ikut tekak saya

Hassan said...

Salam Sejahtera
Blog yang menarik ~~~

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Thanks Hassan...that's the beauty of blogging we shared what ever we had tasted and tested. Do come again

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...