Wednesday, January 11, 2012

CINNAMON ROLLS PULL APART BREAD






It's the Cinnamon Pull Apart Bread  season!!!,. I've been seeing a lot of different versions of this bread floating around the internet. All of the versions I've seen are the stacking version not the rolls versions.While I love a good cinnamon rolls bread, I decided to go in a different direction and make it the way it is...the ROLLS VERSION. An entire loaf that is reminiscent of the center of a perfect cinnamon roll 

Basically this bread is about stacking the cinnamon roll into a bread pan, brush a thin layer of dough with butter, cover in cinnamon sugar and stack them all together. The layers pull apart and you could not stop pulling off pieces of this delicious cinnamon sugar bread and popping it in our mouths. 


The aroma of this bread is so fantastic. Just smell the cinnamon in the oven make you drooling!!!! Give this bread a try for breakfast, brunch or even dessert. It's awesome !!! and beautiful

Musim Cinnamon Pull Apart Bread..ramai sudah mencubanya, bukan sahaja di Malaysia malah se entero dunia. Menarik tentang resipi yang diilhamkan oleh jotthebaker ialah the re-invention of cinnamon roll pada loaf yang begitu menawan.  Adunan cinnamon roll dicanai, disapu mentega cair, ditaburkan dengan gula kayu manis, dipotong nipis dan disusun bertingkat dan dimasukan dalam loaf pan dan bakar. Loaf ini bila sudah masak akan kelihatan seperti lapisan-lapisan roti yang tersusun..ha...dari situlah roti ini mendapat namanya pull apart...seperti boleh ditarik begitu aje dengan mudah.

Kalau kita suka kayu manis dalam roti kita maka anda pasti suka roti. membuatnya begitu menyeronokan, baunya semasa dalam oven tak usah cakaplah...membuat kita tak sabar-sabar hendak mencubanya. Tapi untuk hari ini saya mengekalkan keaslian Cinnamon rolls ini, saya tidak potong-potong adunan doh kepada kepingan-kepingan kecil seperti mana yan joythebaker buat tetapi sebaliknya saya bulatkan adunan mengikut bentuk asal cinnamon rolls, saya susun bulatan doh ini seperti susunan pancake dan letak dalam loaf pan lalu bakar. Bila sudah masak dan bila kita pull apart roti ini kita boleh nampak seakan-akan sebiji roti berintikan cinnamon roll..seolah..olah cinnamon rolls ada dalam roti.

Memang sedap..ditambahkan lagi saya bancuhkan ising sugar dengan air panas dan curahkan ke atas roti yang sudah siap..persis macam kita menghidang cinnamon rolls yang sudah masak. Resipi ini memang sedap dan patut dicuba.

Next Post - Lemon Crusted Chicken

22 comments:

noor said...

Salam Patys...semuga ceria selalu.
Hari ini nampak roti awak begitu mengoda..dan mee instant awak pun buat saya kembali lapar. Betul tu paty bila kita bakar roti yang ada cinammon nie harum satu rumah .... I like

tun_telani said...

nyum!!!!! i can't get enough of cinnamon bread! whether it's rolled or pull apart one.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Tun..the answer is BOTH..it's too good....scrumptious....delectable....and on..and on...panas2 memang terangkat

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Noor itu kat umah..kalau kat luar..terutama kalau pergi One Utama ground flour dia orang jual Cinnabon...singgah situ dulu pekena satu dua roll...baru akak boleh roll..godaan baunya enggak tahan.

Amie said...

Assalam K. Paty, meleleh-leleh.... kenyang makan in i saja, tak payah tengok nasi lagi dah!

Ummi said...

Assalam Paty, tu dia dah keluar Cinnamon Rolls Pull Apart Bread pulak yea...mmg nampak sedap, mst best makan fresh from oven kan...dengan glasze yg meleleh2 tu pulak...alahaaaii :)) nnt lah nak cuba...

hazila said...

Kak paty pun dah kena virus CPAB ni. Saya je yang belum buat lagi.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Amie..yang melelh tu yang sedap..simpan sampai esok pagi buat breakfast dia jadi keras..berderap-derap bila makan..memang kenalah buat lelehan ini. Mantop

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Umi...saya memang tidak tahan digoda..tenguk ramai yang dah cuba dan kebetulan cinnamon rolls ini adalah favourite saya, saya buat juga. rasanya puas..baru belajar meroti dah jadi...excited bangat

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Hazilah..bukan akak kena virus ini tetapi akak segaja biar dijangkiti....memang best resipi ini...World...betul...

Nuridah said...

Assalamualaikum Kak Paty,

wah dh sampai sini roti kayu manis...wah kak betul2 drooling Nur tengok...cantik aah kak...wah when will be my turn...hahaha..me also feel excited tapi excited nk mkn roti itew!!

Nieza said...

wahh CRPAB dah sampai sini...sedapkan roti ni nieza pun suka tapi tgk akak buat ni lagi cun:)

Mas said...

hmmmm...menggoda betoi roti tu kak..
nampak gebuuuuuuuu

quinnie said...

kak paty..cantiknya kejadian roti akak ni...saya dah lama berhajat nak buat..tapi belum lagi sempat...hehehe

inahar ali said...

salam kakpaty..cantek banget roti akak nih..kita dh simpan resipinyer berkurun dah tp x tau bila nk mengulinye..cik BM kita lak dh wat hal terus tersidai kt stor dh xkeh guna..adoyaai!

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Nur, excited sebab baru tengah dok belajar buat roti..tiba-tiba yang ini menjadi pula...wah lebih bersemangat hendak cuba resipi lain pula.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Nieza..Niezakan tera bab2 roti ni...CPAB kacang aje buat Nieza...nanti akak nak try Mexican Bun Nieza..nampaknya akak dah takut dengan yeast dah..yeah..yeah...

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Mas,,memang gebus, lembut roti ni..tapi yang syok glaze dia..membuat roti ni bila dimakan berkrap-krup. Anak2 akak bagi rating tinggi buat rotinya..siap bawa bekal lagi...

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Quinnie....tunaikanlah hajat itu..Roti naik Pahang dah siap..so next dalam list CPAB....jom meroti ha...ha..

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Dr, simple aje...CPAB ni tak yah BM pun tak apa..dia tak perlu uli..lama-lama...jangan simpan resipi lama2 nanti berseraung, akak yang novice dalam bab2 masak ni boleh buat..tak kan Dr yang tera tak leh...see who won MASTER CHEF MALAYSIA....

cik cek said...

Alamak! lambatnya cek sampai...emmmm...harum bau roti cinnamon ni sampai ke sini...bila la sampai seru cek nak buat roti ni...cek memang suka cinnamon....:)

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam cikcek..tulah akak dengar cikcek dapat toys baru..so semalam sempat jugalah mengendap cikcek dengan hasil toy baru cikcek tu..menarik ya.. cantik lagi warnaya. CRPAB ini ramai dah cuba akak pun trylah sebab anak2 akak suka cinnamon rolls.

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...