Tuesday, January 31, 2012

RENDANG KERANG / COCKLES RENDANG


I wouldn't cook this if I have to boil and shell the cockles. It's tedious..however thank god..you can find the shelled cockles in the market these days.  One hussle released. I bought 1 kg of shelled cockles and made this rendang. This dish serve best with Nasi Lemak or bread. If you love hot and spicy then add bird's eyes chilies. This is heavenly delicious!!!!.



Tekak terasa hendak makan rendang kerang, tetapi memikirkan hendak merebus dan mengopek kerang ni lah yang buat tidak semangat, tapi nasib baiklah sekarang ni di Pasar besar Ipoh ada kerang yang siap dikopek, saya beli sekilo dan buat rendang ini.

Resipi saya ambil dari dapur Along - HomeKreations...sedap resipi ini, kalau hendak lebih kick hiris daun kunyit dan kalau hendak lebih pedas tambah cili padi. Sesuai dijadikan lauk untuk Nasi Lemak atau dimakan dengan roti. Thanks Along for sharing the recipe, akak ikut exactly.

Next Post - Fish Curry With Eggplants.

4 comments:

cik cek said...

Kakkkk...memang fav ni..tapi tula...bab nak rebus dan kopek kerang tu yang tak bape nak rajin...amik dulu resepi...tq kak..:)

rahel said...

Salam Paty's,best juga klu pagi2 dah kena hidang rendang kerang..tambah nasi puteh..lagi mengancam.

Mas said...

teringat ayah mas..
suka buat rendang rendang..
sedapnya..

CT Delima said...

As'salam Kak Paty

Lihat rendang kerang teringin nak makan kerang rebus. Lama betul ct tak beli kerang ni. sebab hanya ct sorang jer kak Paty yang makan kerang ni. Hubby tak makan sebab ada darah tinggi so kalau nak merasa tu sikit2 okeylah.

terliur juga tengok rendang kerang ni kak.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...