Wednesday, April 25, 2012

POPPYSEED POUND CAKE



Whether you're hosting a brunch, baby shower, or birthday, this too-cute cake is a must-make for your dessert buffet.The poppy seed and frosted cheese made it great for any occasion. The recipe calls for lemon glaze but I changed it to cream cheese frosting. It's tasty and delicious





Poppy Seed Pound Cake



Ingredients:


2 cups cake flour
3/4 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon salt
1/2 cup plus 3 tablespoons unsalted butter, melted and cooled to slightly warm
1/4 cup vanilla yogurt
3 tablespoons finely grated lemon zest
1 tablespoon fresh lemon juice,  I used a combination of Meyer and Eureka lemons
3 tablespoons poppy seeds
4 eggs
1&1/4 cups sugar

For the Lemon Glaze
1/2 cup powdered sugar
1-2 tablespoons fresh lemon juice, from 1/2 lemon, I used a Meyer Lemon

Directions:



In a  large bowl  mix together the butter, yogurt, lemon zest, lemon juice and poppy seeds.

In a stand mixer fitted with the whip attachment beat together the eggs and sugar on medium speed for 5 minutes or until thick and light colored.

Gently fold the flour mixture into the egg mixture.  Fold in 1/4 of the butter cream mixture to lighten it then fold in the rest.  Pour the batter into the prepared pan.

Bake for one hour to one hour and ten minutes or until the cake is golden brown, pulls away from the side of the pan and springs back when you press it in the middle.  Cool on a rack for at least 30 minutes.

Make the Lemon Glaze

While the cake is cooling whisk together the confectioners sugar and lemon juice until it is a spreadable glaze.

When the cake has cooled down slide it out of the pan, place it on the rack and spoon the glaze over the top.

This cake can be wrapped and stored for 3 days at room temperature.



Saya suka resipi ini cukup sesuai untuk sebarang functions lebih-lebih lagi buat minum petang . Mudah membuatnya dan sedap rasanya. Resipi asal meletakkan lemon glaze tapi saya gantikan dengan creame cheese frosting dan letakkan sedikit chocolate putih. Anak-anak pasti suka dan pertama  kalai yang mereka lakukkan ialah korek chocolate putih tu.


Next Post Blueberry Bun

15 comments:

umi's cup cake said...

Salam kak, sedapnya nampak kek ni..tgh hilang mood sebab mixer rosak...tunggu baiki dulu la...

Mamasya said...

Salam k.Paty.menarik kek poppyseed ni....sy suka tengok toppingnya itu...nampak sedap atas kek...yumm..

KakAsma said...

Kak,
kita tak pernah makan kek atau cc yang berasaskan poopy seed nie..hingga laa masa adek ipar jadi pengantin hantaran tak jadi hantar dia adalah kek poopy seed nih..sedap rupanyer yer..

tapi sebabkan kek tu terlampau manis
asma makan tak banyak..agaknya kalau kek tu tak manis mesti sedap.tengok kek akak terasa2 lak!!!!:))

Anonymous said...

Salam perkenalan,

Tumpang tanya, kat mana boleh beli poppy seed ni in KL/PJ?

Terima Kasih

ijayuji said...

Salam kak paty! kita jakun lagi lah dgn poppy seed ni tak tahu nak carik kat mana kalau kat sini, atau mmg kita tak pandai nak carik? hihihi... ada byk resepi guna poppy seed ni tp tak jumpa lagi kat sini :D

Qasey Honey said...

asslm Kak Paty...wah cantiknye kek tu...kek pon nmpk sedap n gebu...

HomeKreation said...

Just baked poppy seed last week for a friend tapi malas lak nak amik gambo, lagipun dah post dulu kat blog. Yours look so moist, is that so?

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Umi...mixer akak pun dah rosak baru ingat hendak buat Malt kek kena tunggu repair atau ha...ha...beli kitchn aid kut

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Mamasya Kek tu biasa aje tetapi akak letak cream cheese topping tu yang blend rasa kek tu...sedap

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Kak Asma..popppyseed ni memang susah dapat kalau kat kedai biasa cari dekat kedai yang jual khas perkakas kek. Setengah negara diharamkan jualanya sebab dia dan rempah kas-kas kalau diambil banyak2 boleh jadi ketagih tapi setakat hendak buat kek ini ok

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Anonymous poppyseed memang susah dapat kat kedai biasa...pergi kekedai kek yang menjual bahan2-bahan kek untuk bakery dan hotel pasti ada

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Ika, kalau dekat sini cari kat kedai jual pekakas kek untuk bakery kalau di Bangkok rasanya sama juga...susah hendak dapat kat kedai biasa.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Qasey Hem..memang sedap akak memang suka kek ni...ni ada lebih poppy seed akak nak tryresipi Chef Wan pula

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Along...tak gitu moist juga tapi bila akak ketak dengan cream cheese tu nampak blend jugalah sedap mani...masam...dan sweet chocolate

Munatycooking said...

It's gorgeous Fatimah, absolutely beautiful. I hate the fact that they have banned selling poppy seeds where I live but will try to make it anyway!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...