Monday, April 09, 2012

PUDDING BALQIS





Hardly any meal is complete without a little sweet something to finish it off, so this Pudding Balqis was the dessert for Ayu's birthday menu. to complete your meal and keep even the sweetest of teeth satisfied. A very simple layered pudding and cream make this a beautiful heavenly treat that will disappear by the spoonful



Pudding Balqis   Adapted from - sue-hasue.blogspot.com




Ingredients:


1 paket agar2 serbuk (10gm)
450ml air
150ml susu cair
2 biji telur gred A
5 sudu besar gula pasir
3 sudu besar butter
1 sudu teh esen vanila
pewarna mengikut citarasa masing2

Cara2 membuatnya:

Masakkan serbuk agar2 dgn air dan gula hingga mendidih dan masukkan butter dan susu cair. Masak lagi hingga mendidih sambil dikacau.
Masukkan vanila dan padamkan api. Biarkan seketika (lebih kurang 15 - 20 minit) sehingga agar2 suam2 panas.
  1. Pukul telur hingga betul2 kembang (buang tali pusat telur utk menghilangkan bau hanyir telur) dan masukkan adunan agar2 kedalam bekas berisi telur td dengan perlahan2. Kacau hingga sebati.
  2. Bahagi adunan kepada 2 atau 3 bahagian dan masukkan pewarna yg disukai. Kacau hingga serata warna adunan puding td.
  3. Sendukkan adunan puding ke dalam bekas atau loyang secara selang seli hingga habis. Untuk meletakkan lapisan yg kedua tu pastikan diletak perlahan-lahan di bahagian tepi dan jgn dibahagian tengah supaya ia tak terus masuk dalam lapisan yg pertama.
  4. Sejukkan dalam peti ais sebelum menghidang.



No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...