1 paket
agar2 serbuk (10gm)
450ml air
150ml susu
cair
2 biji telur
gred A
5 sudu besar
gula pasir
3 sudu besar
butter
1 sudu teh
esen vanila
pewarna
mengikut citarasa masing2
Cara2
membuatnya:
Masakkan
serbuk agar2 dgn air dan gula hingga mendidih dan masukkan butter dan susu
cair. Masak lagi hingga mendidih sambil dikacau.
Masukkan
vanila dan padamkan api. Biarkan seketika (lebih kurang 15 - 20 minit) sehingga
agar2 suam2 panas.
- Pukul telur
hingga betul2 kembang (buang tali pusat telur utk menghilangkan bau hanyir
telur) dan masukkan adunan agar2 kedalam bekas berisi telur td dengan
perlahan2. Kacau hingga sebati.
- Bahagi
adunan kepada 2 atau 3 bahagian dan masukkan pewarna yg disukai. Kacau hingga
serata warna adunan puding td.
- Sendukkan
adunan puding ke dalam bekas atau loyang secara selang seli hingga habis. Untuk
meletakkan lapisan yg kedua tu pastikan diletak perlahan-lahan di bahagian tepi
dan jgn dibahagian tengah supaya ia tak terus masuk dalam lapisan yg pertama.
- Sejukkan
dalam peti ais sebelum menghidang.
No comments:
Post a Comment