Tuesday, April 10, 2012

TALAM CERIA






A combination of two recipes, one is the basic talam recipes and the other is the :kuih lapis' recipes. I made 4 colours for the kuih lapis recipes 3 I coloured it red,yellow and green. Steamed it separately allow to cool and cut into pieces. I left 1 cut and colour it pink for the top layer.

I used the basic "talam" recipe and add the colourful shredded "kuih lapis " steamed it for 20 mimutes and pour the pink layer, steamed for another 15 minutes. Allow to cool completely and there goes my "Talam Ceria". See once you understand the basic measurement of "kuih Talam" you can create anything.


Biasanya kalau tangan kitasudah buasa dengan adunan kuih talam, kita boleh mereka apa-apa jenis talam mengikut kreativiti kita. Talam ini adalah kombinasi antara kuih talam asas dan kuih lapis. Bancuhan kuih lapis saya bahagi kepada 4, merah, kuning, hijau dan kuning. saya kukuskan tiga warna secara berasingan kecuali warna pink. Sejukkan kemudian saya gunting kecil-kecil dan ketepikan. Saya buat pula bancuhan kuih talam dan campurkan adunan kuih lapis yang di guntin tu kemudian kukus selama 20 minit, selepas tu saya layerkan dengan bancuhan warna pink dan kukus selama 15 minit...maka jadilah talam ceria ini. Tak tahu hendak namakan apa saya namakan talam ceria...sesuai dengan warnya. Rasanya sedap lemak macam talam yang lain.

Next Post - Chuross

11 comments:

quinnie said...

kak paty..menarik la idea akak ni..nanti nak copy jugak lah..hehehhe

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Kak paty :)
wah so long Hawa tak buat talam or bingka.. yr talam so ceria ..kaleful i like hehehe

Cendana Kasih said...

cantik...menarik...sedap !!!

zila 4ever said...

salam kak
cantik ada pink2 gituw..suka tgok:)

umi's cup cake said...

rajinnya kak sorang ni..bila la umi nak rajin macam akak..kena amik semangat ni...cantik dan pastinya sedap kan..

Gee® said...

canteknyaaa....gerenti sedap nih... nakkkk!!

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

salam kak Paty,cantik dan sweet.Ros jarang buat bingka.teringin pulak.

Sue @ Nenie said...

Salam Kak..wowwww weeeee..memang betul2 ceria..Cantik dan kreatif...Rajin akak melapis then menalam

Qasey Honey said...

ceria betul kuih talam ni...Qh suka sebab ade kaler pink tu...hihi..mesti rasanya pon sedap nikan...

Mamasya said...

Salam k.Paty.nampak menarik talam dg warna ceria...

Amie said...

Assalamualaikum Kak Paty,
memang nampak sungguh ceria...sesuai dengan namanya!

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...