Saturday, April 21, 2012

STRAWBERRY-CHOC MARBLE CAKE




The first time I saw this in Ummi's - Home Sweet Home Blog, I book marked and waiting for the right time to test in my kitchen. It look's so gorgeous. The cake was so soft and fluffy. I love this cake. Thanks to Ummi for the recipe and the step-step by step  method to produce the nice swirl.


STRAWBERRY-CHOC MARBLE CAKE
Source: Ayu Safieza Yat Maria, Ummi @ Home Sweet Home

Ingredients:-
  • 5 eggs
  • 40 ml water
  • 10 gm ovallette
  • 1 tbsp. strawberry paste
  • 1 tbsp. chocolate paste
  • 210 gm Hong Kong flour
  • 55 gm plain flour
  • 200 gm butter (softened)
  • 1 tsp baking powder
  • 250 gm castor sugar (i just used 210 gm)


Method:-
  1. Combine all ingredients (except butter and the 2 pastes) in a mixer and beat till well combined and thick.
  2. Add softened butter and mix till well combined.
  3. Divide into 3 portions ( leave 1 plain).
  4. Add strawberry & chocolate paste into each of the 2 bowls.
  5. 'Marbled' the 3 portions depending on your creativity into a 10x7x3" pan. Bake for 45 mins. at 150C (*i used round loosepan 8 inch. )
Tips from Ummi to make the beautiful swirl
  • Mulakan dengan letakkan 2 sudu besar warna pilihan 1 di tengah-tengah loyang (x perlu ratakan)
  • Kemudian tindihkan dengan 2 sudu besar lagi utk warna pilihan 2 DIATAS warna pilihan 1, diikuti dengan warna seterusnya (warna ke 3). Kemudian mulakan semula dengan warna pilihan 1 tadi dan seterusnya berselang-seli.
  • Apabila setiap adunan tu berbaki 1/3 atau 1/4 dari adunan asal, kurangkan kepada 1 sudu sahaja setiap warna dan buat selang seli hingga habis. Boleh diiring2kan loyang sedikit agar kedudukannya sama tengah semasa memarble.
  • Kemudian silang pangkah adunan kek dengan chopstick (*x buat pun xpa...).
  • Hentakkan sekali loyang, pastu baru bakar 


Kali pertama terpandang kek ini terus jatuh cinta. nampak begitu kemas dan cantik, jadi saya terus masukkan ke dalam list dan menunggu masa yang sesuai aje hendak membuatnya. Ternyata kek ini memang sedap. dan lembut. Sesuai buat minum petang. Terima Kasih Ummi dari Home Sweet Home dan terimasih kerna sudi share tips untuk mencantikkan swirlnya. I LIKE.

Next Post - Talam Suji Pandan

9 comments:

ijayuji said...

Salam kak paty!! kek yg tak pernah jemu dimakan kek marble aka kek2 butter gini, mmg fav kita :D skrg ni kek2 kena tolak tepi dulu nak sgt makan tp kena controll dulu makan :D

Liza said...

salam kak paty, mmg cantik nmpak marble tu kan...

tun_telani said...

salam kak paty.. cantik je belang2 kek tu. tun dh lama x buat kek nih.. tgh control makan manis. sedih je bila terliur tgk kek2 nih. huhu

dZana said...

salam kak paty.. klau ada kek marble mmg saya cepat2 dtg.. rasa puas walaupun dpt tgok jer.. hihihi

CitarasaKu said...

Salam Paty....wah menariknya belang kek tu cantik jadinya. Saya suka makan kek marble hihi .

CitarasaKu said...

Salam Paty....wah menariknya belang kek tu cantik jadinya. Saya suka makan kek marble hihi .

rahel said...

helo Kak Paty...canteknya kek marble..lama jugak gue tak buat kek marle...rindu la..

anymz said...

salam kak paty,wah akak dah buat ya...cantik betul nampak marblenya tu..hehe

Uncle Lee said...

Hi Paty, ini la best! 3 pieces will be fine with me. Ada lagi? Ha ha.
I suka the colours, and looks good too wavy lines.
Wish I know how to bake cakes.
Have fun, keep well.
Lee.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...