Wednesday, May 23, 2012

HOKKAIDO CAKE / KEK CHIFFON HOKKAIDO



You don't have to be in Hokkaido to have a taste of this cake. Honestly don't ask me as how it got it's name, this is simply a mini chiffon cake filled with custard. It's absolutely delicious...soft...silky and awesome. I have illustrated a step by step process which will assist. Try this cake which was once very popular in Taiwan,



Kita tidak perlu ke Hokkaido untuk mendapatkan cake ini. Kek ini seketika dahulu cukup popular di Tawan. Bagaimana ianya dinamakan Hokkaido...jangan tanya saya...saya memang tidak tahu menahu...tetapi sejak dikenalkan oleh kawan saya...saya berusaha mencari resipinya. Resipi dari Chef jimmy Ang ini memang enak banget. Untuk membuatnya anda perlu melalui dua proses, satu keknya dan satu lagi inti. Cara membuat mudahnya...seakan kita membuat pastry coux. cantik diletak dalam acuan kecil dan sesuai buat sajian petang.

Next Post- Double Cheese Delight Bun

15 comments:

KOALAJEPONG said...

askum kak paty...rindunya ngam akak..lama ina tk BW...nk jgk 1 biji hokkaido cake...

Chik Mimi said...

Assalam kak sungguh cun melecun heheeh kita pun beli kotak biru tu ingat nak buat chiffon jugak

adda syuhada said...

wowww jauh nya datang kek ni yer..Ahaksss..nak seketul dua bleh?

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam kak Paty :)

hehehe kite pun nak pegi jgk kat Hokkaido :)

Blm terbuat2 lagi cake yg satu ketika dulu femes lagi fufular :)

Only Fish Recipes said...

wow...what a superb cake !!!looks delicious !!!!!

Anna Qawina said...

aslmkm kak...lama x dtg beli kuih akk..kikikk..pernah 2 x buat hokkaido ni tp panas2 dah ngap xde nak posing hape..mulut banyak kt rumah ni..hihi

sury_masury said...

Salam kak,kek ni ade jgak kan inti kat dlm dia..cam yg jual kat klcc tu ?mcm kek ni lah rupe dia dlm papercup tu...

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Ina..patut lah akak tak nampak gi mana...senyap aje

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Chik Mimi..kita ikyt trend orang buat aje..kita pun buat

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Adda..hem nama Hokkaido tetapi femes kat Taowan..jangan tanya lebih akak tak tahu

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Mama Hawa..tylah ya pelik...Hojaido Jepun tetapi kek ni meletup kat Taiwan

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Ya Only Fishes it is delicious with custard filling inside

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Anna..tulah biz akak merosot cikit sebab anna Tak datang..ha..ha

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Sury ya kek ini dibakar dalam paper cup dan dalam ada inti custad.

boulevardsg said...

Such a nice blog. I really enjoyed reading it.
bars in Singapore

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...