Monday, May 28, 2012

STEAM SEABASS WITH GINGER TORCH FLOWER / SIAKAP KUKUS BUNGA KANTAN


When come to steam fish I always prefer something sourish and Thai Style has always been my favourite. In this recipe I added some ginger torch flower to enhance the aroma of the dish. You can also add some "asam boi" if you want more impact on the sourish part.This dish is great with steam rice, omelete and some vegetables.



Kalau bab ikan kukus ini saya memang suka yang masam-masam sedikit. Biasanya ala Thai. Resipi ini boleh didapati dikebanyakan restuarant Thai tapi untuk kali ini saya masukkan sedikit hirisan bunga kantan. Dan bagi yang sukakan yang lebih masam bolehlah masukkan asam boi. Cukup mantap dengan nasi panas, telur dadar dan sayur goreng.

Next Post - Steam Moist Chocolate Cake/Kek Chocolate Kukus Basah

4 comments:

tun_telani said...

Salam kak paty ^^ menu sihat dan sesuai utk org tgh diet.. tp masalah gak, bila sedap2 nih, takut bertambah nasik. punah diet. hihi

dapurCikWan said...

wah.kak Paty..menu senang..makan ngn nasi panas2 =)) tentu sedap nih.

Nieza said...

Assalam Kak Paty, saya suka ikan steam menarik juga kalau bubuh bunga kantan ni kan...tapi kat sini bunga kantan tak ada jual..tapi ada lagi stok bawa dari Malaysia...:)

Ribbon Clown said...

drooling tgk ikan tu.. sure wangi bau bunga kantan..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...