Wednesday, February 01, 2012

CHERRY EGGNOG BUNDT CAKE



First thing, first, don't be pushed off with the word eggnog, if you can't find one then substitute it with cream, milk or evaporated milk.  This is a nice cake, it was meant for leftover eggnog however you can still make it without eggnog. If you want to follow eactly what the recipe calls for then make an eggnog. My next entry will be on eggnog.

This is the cake for festival. Not only does it taste fabulous, but your home will be filled with the most wonderful fragrance of nutmeg, cinnamon and butter.  Try this recipe

Some context on eggnog by Wikipedia :-

Eggnog, or egg nog, is a sweetened dairy-based beverage traditionally made with milk and/or cream, sugar, and beaten eggs (which gives it a frothy texture). Brandy, rum, whisky, bourbon, Kahlúa, vodka, or a combination of liquors are often added; and the finished serving would be garnished with a sprinkling of ground cinnamon or nutmeg.[1]
Eggnog is a popular drink throughout the United States and Canada, and is usually associated with winter celebrations such as ThanksgivingChristmas, and the New Year. Commercial non-alcoholic eggnog is typically available only in the winter season. Eggnog may be added as a flavoring to food or drinks such as coffee and tea. Eggnog as a custard can also be used as an ice cream base

Kalau anda adalah peminat Martha Stewart anda pasti tahu apa eggnog ni. Martha selalu menayangkan resipi eggnog ini tak kala Christmas. Eggnog adalah sejenis minuman berkastad, di sediakan dengan menggunakan susu dan telur...direnihkan menjadi pekat. Biasanya MatSalleh ni campurkan sedikit alcohol. Sedap eggnog ini kalau dimasukkan edikit serbuk pala dan kayu manis. Bayangkan anda minum kastard yang cair..sedapkan. Cukup popular di masa cuti perayaan Christmas..dan setiap keluarga mempunyai resipi turun termurun sendiri. Eggnog ini ada juga dijual dalam kotak..macam kotak susu..tetapi di sini saya tak pernah nampak. Membuatnya cukup mudah. Saya ada menyediakan resipi eggnog dalam N3 saya yang akan datang.

Resipi kek ini dibuat bagi yang mempunyai lebihan eggnog..tetapi jangan panik..jika anda tidak mempunyai eggnog..anda boleh gantikanya dengan susu cair atau krim..sama juga hasilnya. Kek ini memang sedap dan cukup harum semasa berada dalam oven, harum serbuk pala dan kayu manis. Resipi asal meletakkan glaze diatas kek tapi saya cuma taburkan ising sugar aje.

Next Post - Breakfast Menu

11 comments:

liza said...

kak paty...nmpk lembut sgt kek tu..jap lg Liza dtg bawak piring yer....ekekekekeke

Qasey Honey said...

nmpk sedap kejadian kek ni...lembut n gebu...

Ucu Faridah said...

tak tahu nak kata apa2 la kak..mesti sedap sangaaat ni...minta 3 potong blh...?

ibundo said...

jelesnya kalau tengok kek orang gebu, lembut dan cantik...

noor said...

Salam Paty ...nice cake saya belum pernah buat lagi kek nie. Awak guna acuan apa , kek tu nampak tinggi dan cantik. Nanti ambil gambar acuan ye...hihi saya nak cari.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Liza..berapa potong nak?

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Qasey..memang gebus..sedap masuk ke mulut

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Ucu..cukup ke 3 potong???

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam ibundo..kek memang gebus dan cantik tapi saya sudah hangitkanya..kalau tenguk tuan tanah punya blog cantik kemasan kek dia...kena tangan sayur..jadi itam manis

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Noor..kek bundt ini menggunakan acuan bundt yang berlekok-lekok warna hitam..Noor ke N3 akak Garlic Parmesan Pull Apart Bread..akak ada gambar acuan tu kat situ

noor said...

thanks akak nanti nak pergi cari ,,,,acuan tu nampat tinggi dan cantik.

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...