Thursday, February 16, 2012

PEACEFUL THURSDAY WITH PATCHED BREAD / ROTI TAMPAL




I love making my own roti canai aka pratha bread and I used to make extra and freeze some. So any time the children want it just warm it up. I always have the ready stock. Last week end we want up to Cameron Highland, we stopped by at one coffee shop and ordered our breakfast. What interest me was this "Roti Tampal", it looks so tempting and out of curiosity I ordered one...my first encounter with "roti tampal"

It's actually a roti canai patched (tampal) with eggs serve with baked beans, green chilies, sliced onions and curry.

pratha bread + eggs = roti tampal

Tampal literally means patch, very interesting, very tasty and of course very satisfying. If you have pratha bread at home then it is easy to make one, no recipe, just fry the eggs, heat up the baked beans and serve with slice onion and green chilies. Perfect with some left over curry. Great for breakfast and I can say that this roti tampal is another variation of "roti telur".
Hujung Minggu yang lalu ketika dalam perjalanan ke Cameron Highland singgah di warong untuk sarapam pagi. Saya terpandang satu iklan kecil tulis roti tampal...nampak menarik saya tanya tuan punya kedai apa tu roti tampal? Katanya roti canai ditampal dengan telur makan dengan kari...macam roti telur..tetapi roti telur...telurnya dipecahkan dan dimasak sekali dengan roti canai tetapi yang ini telurnya digoreng cara mata lembu dan ditampal atas roti. Menarik jadi saya order satu...sedap juga diletak sekali dengan kacang panggang dan hirisan cili hijau dan bawang besar..cicah berama kari atau dhal...memang montop.

Di rumah memang sentiasa ada stok roti canai....saya suka buat dan frozenkan..bila-bila hendak goreng panas-panas..jadi pagi ini saya "copy-cat" la apa yang saya makan hujung minggu sudah..kebetulan ada kari semalam jadi inilah dia roti tampal ala PATYSKITCHEN untuk sarapan pagi Khamis yang damai ini.

Net Post - Kek Batik Arora


5 comments:

ijayuji said...

Salam kak! kita kan sampai skrg tak pandai nak makan kacang panggang tu :D apa rasa yer? mckm nak cuba beli jugak lerrr, dia tak yah panskan atau masak eak? jakun betul kita hihihi...

Chik Mimi said...

kak paty sedap saya pun suka roti tampal ,tapi nampak bf akak mengancamnya

cik cek said...

Ni memang fav...suka makan..senang nak masak..sedap lak dimakan...:)

Wani said...

salam kak paty .. so yummy.. drooling now . walaupun dah time for lunch dah ni hhih

Amie said...

Wah! Sedap nampaknya hidangan Kak Paty ni... roti tampal yang enak dengan segala aksesorinya!

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...