Tuesday, February 21, 2012

"STICK OF BUTTER" - DO YOU KNOW HOW MANY GRAM IT IS?/ 1 STICK AMERICAN BUTTER ADAKAH SAMA DENGAN 1 BLOK MENTEGA MALAYSIA?

One stick of US butter is it equivalent to Malaysia 1 block of butter.? If you're answer is YES then let me tell you that you are wrong. Never assume that they are the same...no...no they are not. Common error is to think that 1 stick of butter is equivalent to 1 block of butter.

When I'm first into baking, I have book marked a few cakes and cupcake recipe, most of the measurement used stick of butter. Beginning I thought it was a world standard and everywhere in the world the measurements are the same...but I was wrong.....lucky..I checked the fact first. Here's some fact that helps :-



Butter


One Stick of US Butter = 113 g / 4 oz


One Block of Malaysia Butter = 227 g / 1/2lb


A stick of butter is 4 ounces  or 1/2 cup  or  8 tablespoons  or 14 teaspoon or 113 grams  and also remember 
1 lb = 454 grams

ALSO note that not every brand in Malaysia has the same measurement,  example 1 block of 

Anchor Butter = 227 gram
SCS Butter = 225 gram
Buttercup = 250 gram
Farmcow = 250 gram
Lurpak = 250 gram

The best is not to assume but check the weight.


Kepada yang banyak menyenaraikan resipi-resipi dari luar terutama Amerika, anda harus berhati-hati dengan sukatan menteganya. Biasanya di Amerika 1 stick butter tidak sama dengan1 block butter kita di Malaysia. Lihat aje dua jenama di atas 1 sukatan Amerika dan di bawah sukatan di Malaysia dan ternyata kedua-duanya amat berbeza. Masa mula berjinak dengan dunia baking ini saya menyangkakan sukatanya sama ialah sukatan WORLD tapi ternyata saya salah. Kini sudah banyak kali membuat resipi-resipi yang menggunakan sukatan 1 stick butter ini saya jadi mahir. Untuk mudah,


1 stick butter sama dengan 113 g atau 1/2 cawan atau 4 oz atau 14 sdt atau 8 sdb. dan jangan lupa 1 lb = dengan 454 g.

Saya letak satu sticker di fridge....bukan apa datang umur macam ini kadang-kadang lupa juga. Satu lagi yang harus diingat bukan semua jenis butter block di malaysia mempunyai sukatan yang sama contohnya 1 blok

Anchor Butter = 227 gram
SCS Butter = 225 gram
Buttercup = 250 gram
Farmcow = 250 gram
Lurpark = 250 gram.

Pendek kata dan paling penting "don't take for guaranted tetapi kena check sukatanya sebelum kita memulakan kerja-kerja baking kita.

7 comments:

noor said...

Salam Paty's

Betul tu dulu masa saya mula belajar masak...kiraan berat semua out dan kek saya tak pernah menjadi haha pastu bila dah pandai sikit ooo baru perasaan 1 stick tu berapa...kelakar jugak. Apapun pengalaman mengajar kita kan.

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Kak Paty masa mula2 dulu Ros pun sama..bila dah check dengan gram dan dapat tahu 113g= 1 stick of Us butter,Ros buat formula sendiri.Asal resepi tulis 1 stick,ros terus potong 2 aje butter(normally yang 250 grm).

umi's cup cake said...

Terima kasih kak paty for the info...sebab tu la kadang2 hasil kek jadi tak sama macam yang kita tengok kan...

Qasey Honey said...

terima kasih kak dgn info yg diberikan...

DG said...

Thanks for sharing with us. :)

Nur68 said...

Thanks for sharing kak paty...I came across the same problem before n ada kawan bgtau 1 stick of butter is equal to 125gm...hehehe..close la jgk kan..tp initially i avoided recipes yg ada gunakan sticks of butter ni tp bila dah biasa i usually doubled the recipe...tp alhamdulillah ok je so far

~DdJdT RaS'Sa Beauty~ said...

Sebutan mcm best je kan 1 stick of butter...nengok butter dia tecik je...butter kita gedabak...mekasih info ye tuan umah

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...