Monday, February 27, 2012

TENGGIRI MASAK KICAP / SOY SAUCE MACKEREL



This is my childhood favourite dish and still remains as my favourite dish even though have not been cooking this dish for quite some times. Very tasty and satisfying and perfect dish for kiddos. Fish in Soy Sauce...you can use any fish and thickness of gravy depending on how you want it. I used some spice for this dish, it's an optional you can omit that if you don't like it. Serve best with hot steamed rice.
_________________________________________________________________________

Lauk kesukaan saya semasa kecil dan sejak tidak ada anak kecil di rumah jarang masak lauk ini. Tiba-tiba tekak terasa teringin pula nak makan masak kicap ikan. Masak kicap ayam kerap juga buat tapi yang ikan ini agak kureng sedikit. Baru-baru ini buat dan cuba test rempah masak kicap ikan Mak Siti, saya cuma masukkan rempah tu 1 sdb aje...kerana tidak mahu yang terlalu berempah.

Masak kicap ini kalau hendak buat kena pandai adjust air...jika suka yang pekat kurangkan air jika suka yang berkuah sedikit tambahkan air. Bahan-bahan lain macam biasa aje..kicap, pekat, kicap manis dan sos tiram. Bahan perisa ini penting bagi menambahkan kesedapan pada masak kicap ini.

Next Post - Kek Batik

5 comments:

JUICY CAFE said...

as-salam sis..alaaa kite tengah diet nampak lauk nih tergugat emosi kita tau huhuhu..sedapnya siss..

chikadakbiru said...

assalam ...masak kicappp mak aih sedapnye..lauk yg sangat simple tp sungguh menyelerakan..kat umah rajin buat masak kicap..bila ikan goreng semalam punye tak habis.....

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Patty...satu lagi idea nak mevariasikan masakan ikan tenggiri...Simpan resipi dulu untuk rujukan di masa akan datang

umi's cup cake said...

Sedapnya kak, ini salah satu lauk kegemaran arwah ayah umi..rindu nak lumba siapa makan paling banyak dengan ayah...selalunya umi yang menang sebab kuat makan...

Family Blog said...

Mengoda sekali si ikan tenggiri..Aduh teliur saya.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...