Pages

Monday, November 20, 2017

8 LANGKAH MENGHASILKAN MERINGUE SEMPURNA


Setelah berkali-kali gagal menghasilkan meringue kisses yang sempurna akhirnya saya mendapat solusi yang hebat dari Meringue Girl. 8 steps to perfect meringue kisses membantu saya menghasilkan meringue comel ini dengan penuh kepuasan. Bagi beginners ikutilah  steps yang disarankan ini insyallah meringues anda tidak akan mengecewakan anda

https://www.youtube.com/watch?v=5OG6cLUolpU

LANGKAH 1

Sukatan atau resipinya saya selalu menggunakan nisbah 1 cawan gula pada 4 biji putih telur atau jika ingin menggunakan gram pastikan nisbah 1:2 maknanya satu  putih telur 2 untuk gula contohnya jika kita menggunakan 100 gram putih telur maka gulanya ialah 200 gram.

Putih telur wajib bersih tanpa setitik pun kuning telur, ini perlu dilakukan dengan cermat. Putih telur yang dicemari akan menyebabkan ia gagal untuk naik bertanduk oleh itu penting memastikan mangkok atau pemukul telur bersih dan tidak berminyak. Saya biasanya akan membilas mangkok dan pemukul dengan air limau


Langkah 2

Untuk memastikan gula benar-benar hancur semasa proses memukul kita boleh menggunakan dua kaedah. Satu dengan double boiled gula dengan putih telur sehingga gula benar-benar hancur dan putih telur menjadi panas biasanya double boiled sekitar 8 minit, boleh dirasa dengan jari bila putih telur menjadi lincin dan tidak berbiji 

Kaedah kedua ialah kaedah yang digunakan oleh Meringue Girls di mana putih telur dipukul serentak dengan pembakaran gula. Gula dibakar pada suhu 200 c selama 7 minit
Courtesy of Google

Langkah 3

Pukul putih telur sehingga bertanduk dan berkilat seperti digambar

Langkah 4

Jika kita menggunakan kaedah membakar gula maka masukan gula sedikit demi sedikit sehingga putih telur menjadi bertanduk dan berkilat


Langkah 5

Mewarnakan meringue - video di bawah membantu anda bagaimana untuk mewarnakan meringue

Langkah 6

Meringue juga boleh dipelbagaikan flavornya, video ini menunjukkan tekniknya


Langkah 7

Bahagian yang paling saya gemari, piping meringue. Ini bergantung kepada kreativiti kita, biasanya saya menggunakan nozzle star tips atau tips biasa

Langkah 8

Meringue dibakar pada suhu yang rendah tetapi lama. Biasanya saya bakar pada suhu 110 c selama satu jam setengah bergantung pada oven.

Alhamdulillah saya  telah mempraktikkan 8 langkah ini dan amat berpuashati dengan hasilnya. Kini saya mampu menghasilkan meringue yang comel dengan berbagai warna dan corak.









No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...