Pages

Wednesday, November 22, 2017

APAM NASI SEDAP


Apam ini saya udah buat berkali-kali terutama kalau ada nasi semalam. Ramai peminatnya ha...ha cucu yang berusia  2 tahun pun mampu makan sampai 2 -3 ketul dan esoknya minta lagi. Memang sedap, lembut dan gebu. Paling sedap makan dengan kelapa parut santai-santai dengan secangkir kopi..perghhh....





Apam Nasi

Yield: - lebih kurang 20 biji
Apam lembut gebu yang menggunakan nasi semalam. Sedap makan dengan kelapa parut
  • 2 cawan nasi
  • 2 cawan tepung beras cap teratai
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 1/2 cawan gula
  • 1 peket mauripan
  • 2 1/2 cawan air
  • Pewarna

Cara penyediaan
  1. Blender halus gula nasi dan air
  2. Campur semua tepung dan mauripan .kacau sebati dan perap 2 jam ....
  3. Adunan akan naik kacau sebati dulu untuk buang gelembung udara dan
  4. Warnakan ikut pilihan
  5. Acuan sapu minyak sedikit dan tuang adunan jangan penuh sangatgt...
  6. Kukus 15- 20 minit api sederhana.klu nk merekah kukus api besar..




RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN. BLOGSPOT.COM
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe.


Thank  You.-

No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...