Monday, March 14, 2011

BLACK PEPPER CHICKEN / AYAM MASAK LADA HITAM


This is a simple and delicious one dish meal. This one dish meal is my son's favorite. Very easy to prepare and also suitable as confinement meal. Hot and spicy.

BLACK PEPPER CHICKEN RECIPE
INGREDIENTS:
1 skinless and boneless chicken breast, about 8 oz. (cut into thin strips)/ Isi ayam tanpa tulang lebih kurang 8 oz, potong memanjang

1 onion (sliced) / 1 biji bawang besar hiris
1 green bell pepper (cut into thin strips) / 1 biji cili Benggala hijau potong memanjang
2 tablespoons soy sauce (use 1 tablespoon to marinate the chicken) / 2 sdb kicap
1 clove garlic - chopped / 1 ulas bawang putih dicincang
1 tbsp freshly milled black pepper / 1 sdb lada hitam dikisar
1/4 teaspoon sugar / 1/4 sdt gula
1 tbsp oyster sauce / 1 sdb sos tiran
2 tablespoons oil / 2 sdb minyak

PREPARATION
Season the chicken with 1 tsp of soy sauce and allow it to marinate for a few minutes.  Meanwhile combine the oyster sauce, 1 tsp soy sauce, black pepper, and sugar.  Then set the sauce mixture aside.  In a wok over a high flame add the oil.  Then add the chicken and stir-fry until the chicken turns opaque.  Then add the bell pepper and garlic.  Continue to stir-fry for a couple minutes.  Then add the sauce.  Cook for about 1 minute more.  Serve with steamed rice./ Perap ayam dengan 1 sdt kicap beberapa minit. Satukan sos tiram, kicap, lada hitam dan gula. letak sebelah. panaskan kuali dan goreng ayam hingga bertukar warna, masukkan lada Benggala dan bawang putih. Terus masak beberapa minit lagi. Masukkan sos yang dibancuh tadi. Masukkan air jika perlu. terus masak lagi 1 minit. Hidang bersama nasi.
_________________________________________________________________

Sajian ini adalah favorite anak teruna saya. memang mudah dan ringkas membuat. Tidak banyak bahan yang diperlukan, ayam, bawang besar dan Cili Benggala. Sajian yang sesuai kalau mood nak memasak tu tak ada atau dalam keadaan darurat. Saya selalu sediakan stok isi ayam ini, agak-agak terasa nak makan atau malas nak siapkan makan malam, inilah menu yang sesuai. Sedap makan bersama nasi panas. Rasanya sajian ini juga sesuai untuk wanita yang dalam pantang, kerana kandungan lada hitam sesuai untuk memanaskan badan. 
__________________________________________________________________

Next Post - Tom Yam Noodle Soup / Bihun Tom Yam Sup


__________________________________________________________________


1 comment:

kak ngah said...

warna pada tulisan menyebabkan susah untuk di baca :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...